Sarbatoare cu miza

Miercuri, la Bucureşti, “tricolorii” încheie campania pentru Euro 2008 cu un meci care ar fi trebuit să însemne doar o sărbătoare a calificării. Din cauza eşecului de la Sofia, băieţii lui Victor Piţurcă sînt însă obligaţi să cîştige jocul cu Albania, pentru a termina grupa pe primul loc al clasamentului

21 noiembrie 2007 este ziua în care se încheie campania de califi – care pentru Campionatul European de anul viitor. După tragerea la sorţi a grupelor, cînd am nimerit, printre altele, cu Olanda şi cu Bulgaria, am fost circumspecţi şi conştienţi că ne aşteaptă lupte grele (iar debutul, acel 2-2 cu vecinii de la sud, ne-a confi rmat temerile). Ne-am gîndit şi la faptul că Albania, Slovenia şi Belarus sînt adversari incomozi mai ales pe terenurile lor. Din fericire pentru noi, nu am făcut paşi greşiţi contra acestora din urmă, în timp ce bulgarii s-au împiedicat chiar de două ori de adversara pe care o vom primi în această săptămînă. Iar asta ne-a adus califi carea (chiar cu două etape mai devreme), fi indcă, pînă la urmă, “dubla” noastră cu rivalii de “sub” Dunăre a fost cîştigată de ei. Evident, cu menţiunea că sîmbăta trecută s-ar fi jucat altfel la Sofi a dacă nu ne-am fi dus acolo cu biletele pentru Euro 2008 în buzunar.

Victorie pentru locul întîi

Cele trei puncte puse în joc miercuri, contra Albaniei, ne sînt necesare pentru a termina grupa G pe prima poziţie a clasamentului. Olanda a învins Luxemburgul, ca şi în tur, doar cu 1-0, sufi cient însă pentru a lăsa Bulgaria şi matematic (nu doar practic) în afara turneului fi nal, dar şi pentru a egala România la puncte. Astfel, în cazul în care oamenii lui Marco van Basten cîştigă (foarte probabil) în Belarus, noi trebuie să învingem Albania la Bucureşti. Această variantă ne menţine în frunte, datorită celor patru puncte (din şase posibile) pe care le-am cucerit din “dubla” cu olandezii (0-0 la Rotterdam, 1-0 la Constanţa).

Albanezii vin răniţi

După ce au “lăsat” doar două puncte bulgarilor (0-0 la Sofi a, 1-1 la Tirana), albanezii au pierdut, sîmbătă, acasă, în mod surprinzător în faţa Belarusului. S-a terminat 2-4, cu răsturnări spectaculoase de scor. Oaspeţii au avut 1-0 din minutul 28, apoi Bogdani (39) şi Kapllani (43) au întors rezultatul prin două şuturi din interiorul careului, însă albanezii nu au reuşit să păstreze avantajul nici măcar pînă la pauză. Kutuzov a izbutit o “dublă”, punctînd în prelungirile primei părţi şi la nouă minute de la reluare. “Ruşii albi” au lovit apoi şi de la “var”, obţinînd o victorie clară, care le redeschide speranţele pentru ocuparea locului al patrulea. Loc pe care şi albanezii îl doresc cu ardoare (Slovenia este de asemenea implicată), ceea ce trebuie să reţină “tricolorii” noştri, nevoiţi acum să se pregătească nu doar pentru sărbătoarea din tribune, ci şi pentru un joc la victorie.

Sport Magazin numarul 86 (19 – 25 noiembrie 2007)

Stiri recente

David Popovici, înainte de CE de Nataţie în bazin scurt de la Otopeni: Este foarte important să inspire copii şi să promoveze un stil...

David Popovici a declarat înainte de Campionatele Europene de Nataţie în bazin scurt de la Otopeni că pentru el...