ROMANIA – RUSIA/ CUNOSTINTA COMUNA – GOLAN

Cele două selecţionate care se vor întîlni miercuri în “Ghencea” au o amintire comună, recentă, neplăcută. Se numeşte Omer Golan şi este internaţional israelian. Fostul atacant de la Maccabi Petah Tikva i-a aruncat pe ruşi “în beznă” la finalul anului trecut, cînd le-a marcat golul victoriei cu 2-1, în preliminariile pentru CE 2008. O victorie (scontată) a ruşilor la Tel Aviv ar fi adus calificarea acestora, indiferent de rezultatul jocului Anglia – Croaţia, din ultima etapă. Evreii, care nu mai aveau nici o şansă de calificare, au răsturnat toate pariurile şi au mai dat o şansă Angliei. Însă croaţii nu au fost de acord şi, chiar dacă erau deja calificaţi, au învins la Londra cu 3-2, calificîndu-i pe foştii camarazi din blocul estic.

Cîteva luni mai tîrziu, mai exact la începutul lui februarie 2008, acelaşi Omer Golan, “eroul” de moment al englezilor (cumpărat, între timp, pe un milion de dolari, de belgienii de la Lokeren), a marcat unicul gol al partidei Israel – România, în jocul amical de la Tel Aviv.

Marius Lăcătuş a fost “naşul” sovieticilor

Dintre cele 10 goluri marcate de echipa noastră naţională sovieticilor de-a lungul a 33 de ani, practic o treime poartă semnătura actualului antrenor al Stelei, Marius Lăcătuş. Mai mult, prin reuşitele sale, România a obţinut două dintre cele trei victorii în confruntările cu fosta URSS. Evident, cele mai importante goluri rămîn “boabele” de la “Coppa del Mondo”, care au deschis drumul spre întîia califi care a României în optimile de fi nală ale unui Campionat Mondial. Acel joc, disputat la Bari, a fost singurul ofi cial din istoria întîlnirilor între cele două reprezentative.

Ultima lovitură: Ionuţ Lupescu, la Moscova

Ultima reuşită a noastră în faţa URSS (implicit şi a ruşilor) stă în palmaresul actualului director general al FRF, Ionuţ Lupescu. După înfrîngerea din iunie 1990, de la Campionatul Mondial, la fi nalul lui august al aceluiaşi an, sovieticii sperau să-şi ia revanşa în faţa noastră, într-un meci amical, disputat la Moscova. Dar scorul a fost deschis tot de noi şi, ca în Italia, tot de Lăcătuş (proaspăt transferat la Fiorentina), după numai 13 minute de joc. Noul mijlocaş al lui Bayer Leverkusen, Ionuţ Lupescu, a mărit avantajul în minutul 64, gazdele reuşind numai un gol de onoare, şapte minute mai tîrziu. Atunci, selecţionata noastră era condusă în premieră de Gheorghe Constantin, iar a lor de Anatoli Bîşoveţ.

Stiri recente

Comentatorul sportiv Octavian Vintilă a murit la 86 de ani

Comentatorul sportiv de la Radio România Actualităţi, Octavian Vintilă a murit, vineri, la vârsta de 86 de ani. El...