ROMA 2009 – Finala Champions League/ Ziua cand pamantul se va opri

0
128

“Ceea ce faci în viaţă are ecou în eternitate”. Motto-ul unui film celebru desfăşurat în Roma Antică nu se putea potrivi mai bine decât finalei Ligii Campionilor. Miercuri, Colosseumul se transformă în “Olimpico”, iar gladiatorii vor fi conduşi de lusitanul Cristiano Ronaldus, de o parte, şi de “hispanicul” Lionel Messius, de cealaltă. Cine va merge la întâlnirea cu Şahtiorul lui Lucescu şi Raţ, din Supercupa Europei?

Ultimul act al Ligii Campionilor este de fiecare dată un meci al superlativelor. Nici nu s-ar putea altfel. Dar parcă mai mult decât oricând, această finală este una de cinci stele. Vom vedea faţă în faţă cele mai bune echipe din Europa, campioanele deja încoronate ale Angliei şi Spaniei. Oastea lui Alex Ferguson contra “armadei” lui Pep Guardiola. Campioana en-titre a continentului versus campioana din 2006, dornică să îşi recupereze trofeul.

Barcelona a strălucit continuu de-a lungul sezonului, dar s-a calificat fără glorie cu Chelsea, păstrându-şi parcă “gloanţele” pentru duelul de la Roma. Pe “Stamford Bridge”, neamţul Ballack încă nu şi-a revenit din depresie, iar ivorianul Didier Drogba a dat în sindromul Tourette. United a suferit şi ea un meci cu Porto-ul lui Săpunaru, însă s-a revanşat în returul cu Arsenal.

Între agonie şi extaz

Dar deşi ambele formaţii se află la capătul unei campanii fantastice (United nu a pierdut în Europa în actualul sezon!), pentru oricare dintre ele eşecul în finală va avea efectul unei bombe atomice. Şi asta pentru că înfrângerea îi va compromite colecţia de trofee în actualul sezon. Trupa “blaugrana” a luat titlul şi Cupa Spaniei, iar Liga Campionilor ar fi cireaşa de pe tortul unei triple istorice. De cealaltă parte, “diavolii roşii” au luat deja trei trofee – Campionatul Mondial al Cluburilor, Cupa Ligii şi titlul în Premier League, unicul obiectiv ratat fiind Cupa Angliei, acolo unde United a capotat în semifinale contra lui Everton. Chiar şi aşa, Liga Campionilor ar întregi un cvartet de trofee absolut excepţional şi unic în istoria “mancunienilor”. Nu îl ultimul rând, banii vorbesc. Câştigătoarea Ligii Campionilor va încasa peste 40 de milioane de euro, conform AS.

O noapte de neuitat

Pe vremuri, Roma conducea lumea. Miercuri, Cetatea Eternă va redeveni centrul lumii, iar atmosfera celei mai importante nopţi europene îl entuziasmează pe omul care le-a văzut pe toate, Sir Alex Ferguson. “Emoţiile adevărate le trăieşti doar în Europa. Atmosfera serii de miercuri, când mergi la Madrid sau Barcelona este unică. Poţi simţi în aer mirosul de ţigară şi parfumul celor din tribune. Este minunat, o senzaţie pe care o iubesc. Mergi la Milano şi toţi sunt aşa stilaţi. Fiecare femeie care trece pe lângă tine este Miss World. Atmosfera în aceste locuri este ireală”, a punctat Sir Alex Ferguson într-o avancronică a nopţii magice de pe 27 mai.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here