Te asteptam si pe retelel sociale

Sanatate/Coaching

Remedii pentru inflamația și durerea musculară post-antrenament la sportivi

Inflamația este o problemă comună pentru sportivi, care încearcă să o țină sub control prin antrenament, odihnă și având o dietă sănătoasă. Inflamația normală este parte a procesului de recuperare și afectează mușchii, efectul ei secundar fiind durerea musculară ce poate fi simțită timp de 24-72 de ore după antrenament. În cazul inflamației cronice însă, lucrurile nu sunt chiar simple, aceasta poate produce probleme grave mai târziu în viața sportivului.

Unii sportivi au tendința de a face abuz de medicamente antiinflamatoare

Sportivii care practică o activitate fizică intensă, o lungă perioadă de timp, caută soluții pentru a-și reduce inflamațiile. De regulă apelează la sfatul unui medic pentru a obține un tratament cu antiinflamatoare. În cazurile de inflamații minore, medicul recomandă odihna care poate fi eficientă pentru vindecare și repararea țesuturilor deteriorate. Un excelent remediu în problemele musculo-scheletice este terapia prin masaj.

Dacă inflamația nu este controlată, ea poate duce uneori la consecințe negative. În cazuri mai grave, se administrează medicamentele antiinflamatoare, cu prescripție medicală, în scopul de a preveni durerea și modificările permanente. Tratamentul inițial însă este cel analgezic și constă în paracetamol. Totuși în tulburările inflamatorii multiple aceste medicamente antiinflamatoare devin o opțiune de tratament. Semnele inflamației sunt: senzație de durere, de căldură, mobilitate redusă, roșeață, umflături.

Conform unui studiu recent, de pe NCBI, sportivii fac abuz de medicamentele nesteroidiene (AINS). Cercetătorii au analizat efectul acestor medicamente asupra indicilor de performanță sportivă și au descoperit că cei care le folosesc pot concura în condiții mai puțin optime, din cauza efectelor adverse (renale, gastrointestinale, cardiovasculare).

Principalele medicamente antiinflamatoare sunt cele nesteroidiene (AINS) și se folosesc și în tratamentul unor boli, respectiv la pacienții care suferă de bursită, tendinită, artrită reumatoidă, osteoartrită și altele. În anumite afecțiuni cronice, precum este spondilita anchilozantă (boala Bechterew) și sacroiliita, este posibil ca tratamentul cu AINS să fie pe termen lung. Există și un grup de boli reumatice inflamatorii ce necesită tratament medical, care sunt din categoria bolilor inflamatorii ale aparatului locomotor,  ca de exemplu: artrita reumatoidă, spondilartrita axială, artrita reactivă, artrita psoriazică, artrita enteropatică.

Aceste medicamente au acțiune antiinflamatoare, antipiretică, antitrombotică și analgezică. Sunt folosite și în cazul rănirii consecutive, ca urmare a antrenamentelor sportive intense. În medicina sportivă, medicamentele nesteroidiene (AINS) sunt administrate în formă de preparat oral, mai rar intramuscular. Ele se folosesc pentru leziuni sportive acute și leziuni de congestie în sport.

Statisticile arată că aproximativ 25% din totalul leziunilor sportive sunt acute. Accidentările sportive apar de regulă la începutul antrenamentului sau în etapa de final. Pentru a preveni riscurile este indicată încălzirea, care trebuie efectuată în mod adecvat. Unii sportivi sar complet peste această etapă și de aceea riscul de leziuni sportive acute crește.

Mulți sportivi utilizează în mod excesiv aceste medicamente, ceea ce este foarte rău pentru ei, având în vedere efectele secundare pe care le au antiinflamatoarele (AINS). Oamenii de știință au precizat că abuzul de AINS produce mai multe efecte nedorite decât își imaginează oamenii, precum sunt:

  • Afectarea ficatului, tulburări gastrice, scăderea producției de prostaglandine gastroprotectoare
  • Complicații renale, nefrită, slăbirea funcției renale
  • Scăderea motilității uterine, hipersensibilitatea la AINS
  • Scăderea producției de tromboxani și creșterea riscului de hemoragie.

O alternativă eficientă la medicamentele antiinflamatoare (care s-a văzut că nu sunt lipsite de efecte secundare) este tratamentul cu ulei CBD 25%, care este un produs natural demonstrat – fără efecte adverse sau psihoactive. Acesta are efect calmant și antiinflamator.

Sportivii folosesc antiinflamatoarele pentru a-și ameliora simptomele inflamației musculare, osoase, articulare și la tendoane, leziunile și durerile acute. Ei ajung să facă abuz de AINS din cauza dorinței intense de a scăpa de leziunile generate de supraantrenament.

După administrarea de antiinflamatoare (AINS) apare un efect analgezic care îi face să suporte mai ușor aceste traume. Riscul de a deveni dependenți de aceste medicamente este mare. Dependența apare fără să-și dea seama, iar efectele secundare sunt grave. Unul dintre medicamentele AINS comercializate în farmacie este ibuprofenul.

Unii sportivi folosesc paracetamol ca analgezic, acesta fiind disponibil în farmacie fără prescripție medicală. Analgezicele ameliorează durerea, însă uneori pot ascunde și o vătămare sau leziune la mușchi, tendoane, oase. Sportivii care suferă o vătămare la antrenamente ar trebui să ceară ajutorul unui medic sau kinetoterapeut. Paracetamolul poate ameliora durerea ușoară sau moderată.