Relu Auras, a patra domnie

Adunarea Generală a Federaţiei Române de Box de la finalul lunii trecute a consemnat realegerea lui Rudel Obreja în funcţia de preşedinte, dar şi numirea lui Relu Auraş în postura de coordonator al lotului olimpic în locul lui Valentin Vrînceanu. Este al patrulea mandat pentru reputatul antrenor băcăuan, care are în palmares nu mai puţin de şapte medalii de aur cucerite împreună cu elevii săi la Campionatele Europene sau Mondiale. Personaj dintr-o bucată, Relu Auraş a acceptat un dialog fără menajamente despre boxul amator românesc, aflat într-un moment delicat.

“Timpul mă presează”
La nici o lună de cînd a preluat conducerea lotului de seniori, Relu Auraş a hotărît să schimbe componenţa acestuia, iar Cupa României care se va disputa în această săptămînă la Mangalia este prilejul perfect să testeze potenţialul sportivilor: ” M-am acomodat repede pentru că o parte din băieţi sînt elevii mei la clubul SCM Bacău, iar pe cei mai experimentaţi i-am pregătit la loturile de juniori. Avem şi ceva tineri talentaţi, dar nu mai am timp să-i cresc pînă la Beijing. O generaţie se construieşte într-un ciclu olimpic, nu aşa pe fugă. Deorece boxul nu este un sport de echipă, ne vom axa pregătirea pe cîteva individualităţi, doar aşa putem conta în lupta pentru medalii la Olimpiadă”.
Auraş consideră totuşi că boxul românesc are şanse de redresare, iar numirea oficială a lui Rudel Obreja în funcţie de preşedinte al comisiei tehnice a AIBA este un mare pas înainte: “Trebuie să dăm cărţile pe faţă, este un lucru deosebit de important să ai pe cineva acolo unde se fac jocurile. îmi aduc aminte cu tristeţe de Campionatul European din 2004, unde arbitrii ne-au ras efectiv. De ciudă, plîngeam de unul singur în colţul ringului”.

“Nu îmi voi critica colegii”

Divizat în ultima perioadă în diverse grupuri de interese, boxul românesc a fost scena unui război al acuzaţiilor între taberele rivale. Scandalul nu s-a oprit aici, iar fostul antrenor al lotului naţional, Francisc Vaştag, a subliniat în mai multe rînduri că este victima unei conspiraţii. Pe acest fond de incertitudine, sportivii au ignorat deseori cererile antrenorilor, iar prezenţa molcomului Valentin Vrînceanu la cîrma lotului naţional a dat prilejul cîrcotaşilor să afirme că boxeri fac legea la lot.
“Nu îmi voi critica colegii, ar fi lipsă de respect din partea mea. Numai frustraţii recurg la asemenea metode. Eu merg după principiul <>. Cît despre actele de indisciplină, lucrurile sînt simple: Am avut de a face cu cele mai mari vedete ale boxului românesc şi tot m-au ascultat. Trebuie să şti să te faci respectat, să-i faci pe sportivi să înţeleagă care este interesul lor. Nu mai merge tactica bum-bum, să-i ţii în lesă permanent”.

Continuarea in Sport Magazin powered by kicker numarul 53

Stiri recente

David Popovici, înainte de CE de Nataţie în bazin scurt de la Otopeni: Este foarte important să inspire copii şi să promoveze un stil...

David Popovici a declarat înainte de Campionatele Europene de Nataţie în bazin scurt de la Otopeni că pentru el...