Putin și industria spălării de imagine prin tenis

Putin și industria spălării de imagine prin tenis, editorial de Romeo Chiriac.

Așa cum am mai scris AICI, sportul a reprezentat un vector important în industria spălării de imagine a unor țări sau a unor dictatori. Precum Mussolini, Hitler, Mobutu Sese Seko, Ceaușescu, Muammar Gaddafi sau Vladimir Putin.

Cu complicitatea forurilor sportive internaționale, dictatorii au băgat în „terenul de joc ” al sportului lăcomia, calculele politice sau corupția. Nici sportul alb nu a scăpat să nu fie contaminat de aceste „ispite”.

Putin a apelat ani de zile la vectorul sport pentru a-și spăla imaginea și a-și comunica presupusa grandoare și superioritate. Încă din anul 2000 eminențele cenușii ale marketingului aservit lui au lansat prin tehnici persuasive “Putin branding”.

Apăsând pe butonul ce a avut ca vector sportul și având ca țintă transmiterea mesajului “omul rus, sănătos și viril”. Prin nenumărate campanii de marketing politic având ca vârf de lance sportul.

Rezultatele excepționale ale unor jucători ruși la tenis i-au ridicat la fileu mingea lui Putin în campania lui bolnavă de imagine. Putin folosind ani de zile ca vector de imagine diverse discipline sportive, printre care și tenisul.

Apoi, organizarea CM de fotbal sau a JO de iarnă au reprezentat de fapt „perdele” de fum pentru mârșăviile politice ale lui Putin. Nu aveau cum să nu fi văzut forurile internaționale sportive aceste abuzuri politice. Însă bugetele alocate prin Gazprom și celelalte interese au primat.

Deabia după ce Putin a ordonat invazia Ucrainei, organizaţiile internaţionale din sport s-au distanţat de fostul lor prieten. Rusia fiind exclusă din marile competiții internaționale din toate discipline sportive. Iar accesul sportivilor ruși la marile competiții fiind restricționat.

Una dintre interdicții a fost la Wimbledon unde nu au avut voie să concureze sportivii ruși., Cu toate acestea, industria de marketing al lui Putin nu a stat locului. Astfel că trofeul cucerit de Elena Rybakina la Wimbledon a fost prezentat ca o „victorie uimitoare pentru tenisul rusesc”. Chiar dacă sportiva în vârstă de 23 de ani a reprezentat Kazahstanul în ultimii ani.

Anunțul celei mai bune rusoaice din clasamentul mondial, Daria Kasatkina (25 de ani, 12 WTA), că este lesbiană, pare a nu fi din propaganda moscovită. Ba pare a fi o mutare de șah ce nu a fost anticipată de eminențele cenușii ale marketingului aservit lui Putin. Asta având în vedere faptul că Rusia este o țară în care homosexualitatea e un subiect tabu.

Așa că „victoria rusească” fals trâmbițată de la Wimbledon se pare că a pierdut meciul în fața Dariei.

 

 

Stiri recente

Turcia s-a făcut de râs în Liga Națiunilor! Contraperformanță istorică pentru ieniceri

Naționala Turciei a bifat una dintre cele mai mari contraperformanțe din istoria ei, la ultimul meci din actuala ediție...