Site icon Sport Magazin

Premier League: 42 de locuri libere

Pentru cinci săptămîni, prima ligă engleză de fotbal e nevoită să renunţe la serviciile jucătorilor africani ale căror echipe naţionale s-au calificat la Cupa Africii pe Naţiuni. Pleacă în Ghana 42 de jucători

Cel mai bogat, mai cosmopolit, mai urmărit şi mai controversat campionat de fotbal din lume se pregăteşte să facă faţă unei situaţii speciale. O întreagă armadă “neagră” poposită cuceritor în Insula Britanică se întoarce pe meleagurile natale pentru competiţia interţări a Africii, şi Anglia se vede fotbalistic nevoită să plombeze 42 de locuri în echipele din prima ligă. Acesta este numărul de jucători africani care, cu două săptămîni înainte de 20 ianuarie, au plecat spre Ghana, la reunirea echipelor lor naţionale. La Accra începe pe 20 ianuarie Cupa Africii pe Naţiuni, şi dintre cele 16 participante, 10 au jucători în Premier League. Doar Aston Villa, Derby şi Manchester United nu vor avea probleme, pentru că nu au africani calificaţi la CAN în lot. În rest, toate celelalte echipe vor fi nevoite să se descurce fără cîţiva dintre titularii importanţi. În total, vor fi cinci etape de campionat, plus meciuri din Cupa Angliei şi Cupa Ligii, între 12 ianuarie şi 10 februarie, în care echipele engleze trebuie să se descurce fără africani. Portsmouth , surprinzătoare ocupantă în decembrie a locului 5, are cel mai mare contingent, cinci jucători, toţi importanţi, fi ind plecaţi la CAN. Fundaşul camerunez Lauren, Djimi Traore, din Mali, senegalezul Papa Bouba Diop, ganezul Sulley Muntary şi nigerianul Nwanko Kanu îl vor lăsa pe managerul Harry Redknapp descoperit în cîteva posturi cheie. Everton este într-o situaţie asemănătoare. Are trei nigerieni, Yobo, Aiyegbeni şi Anichebe, toţi titulari, alături de sud-africanul Pienaar, şi toţi patru vor pleca în Ghana. Formaţia din Liverpool va trebui astfel să se descurce fără marcatorul ei principal în acest sezon, Yakubu, autor a opt goluri în 16 runde. Tot patru absenţi va avea şi Newcastle, senegalezii Habib Baye şi Abdulaye Faye, nigerianul Martins (care este golgheterul echipei, şase goluri în 16 meciuri ) şi căpitanul, camerunezul Geremi. Patru jucători vor pleca spre Ghana şi de la Chelsea, toţi patru piese importante pentru Avraam Grant. Didier Drogba, operat la genunchi la începutul lui decembrie, a fost anunţat în lotul Cote dIvoire de către selecţionerul Uli Stielike, după ce ofi cialii clubului londonez au estimat la trei săptămîni după intervenţia chirurgicală perioada de pauză a atacantului.

Mijlocaşi importanţi

Chelsea va avea de suportat absenţele cele mai importante la mijlocul terenului, acolo unde Michael Essien (Ghana) şi Obi Mikel (Nigeria) sînt piese cu mare greutate. Tottenham, de asemenea, va trebui să se descurce cinci săptămîni fără infl uentul închizător ivorian Didier Zokora. Reading, şi aşa în suferinţă, îl va pierde pe Emerson Fae, alt ivorian, iar Blackburn pe sud-africanul Aaron Mokoena, omul care leagă jocul la mijloc.

Cluburile vor mutarea datei competiţiei

Cum spuneam la început, Portsmouth este formaţia care va suferi cel mai mult în timpul Cupei Africii pe Naţiuni. Va avea cinci absenţi, toţi titulari în echipa pregătită de Redknapp. Asistentul acestuia, Joe Jordan, a adus în discuţie mutarea datei tradiţionale de disputare a competiţiei, în timpul verii. Numai că, în Africa centrală şi de vest, între iunie şi septembrie vremea este extrem de instabilă, fi ind anotimpul ploios. Surprinzător, fostul atacant al lui Chelsea, Gavin Peacock, comentator sportiv astăzi, n-a fost de partea cluburilor engleze: “Ei ştiu cînd semnează cu jucători africani că se va întîmpla asta, că odată la doi ani trebuie să joace fără ei cîte cinci săptămîni. Turneul este făcut pentru fotbalul african şi dezvoltarea lui, nu pentru dezvoltarea celui european”.

Wanda Nara se luptă din greu să-i pună pirostriile pe cap fostului jucător al Barcelonei, Maxi Lopez. Blonda se laudă în stînga şi în dreapta că vrea să rămînă virgină pînă în noaptea nunţii. Ce chestie! Păcat că bietul Maxi a căscat ochii mari atunci cînd a afl at că logodnica sa a făcut o promenadă prin dormitorul lui Maradona. Nu contează. Pînă în noaptea nunţii, cu proba cearceafului, fotbalistul o admiră goală în revistele pentru adulţi şi o urmăreşte în fi lmuleţe difuzate pe internet prestînd sex oral cu zîmbetul pe buze. Altfel, rusoaicei Katia Prudnikova nu i-a păsat deloc de faptul că mijlocaşul Claude Makelele este cît se poate de însurat şi i-a făcut toate mendrele acestuia. Însă, atunci cînd s-a văzut mai mult decît sedusă şi abandonată de Adonisul din abanos, Katia a lăsat dragostea sinceră pe planul secund şi s-a lamentat în public că nesimţitul de Makelele i-ar fi promis un apartament luxos şi un “salariu” de 15.000 de euro lunar, dar nu s-a ţinut de cuvînt.

Sport Magazin numarul 92 (8 – 14 ianuarie 2008)

Exit mobile version