PONTURI PENTRU PARIURI/ Polonia – Romania pronostic X

Ne uităm la polonezi, și parcă vedem o copie a noastră. Pentru că și naționala alb-roșie este, mai nou, la ananghie, după ce ani la rândul s-a calificat, ba chiar en-fanfare, la turneele finale. Dacă în 2008 a participat în premieră la Euro, unde a fost colegă de competiție cu România, Polonia a ratat acum Mondialul din 2010, contraperformanță surprinzătoare pentru echipa care venea după două prezențe succesive la edițiile din Coreea de Sud și Japonia (2002), respectiv Germania (2006). Și asta, în pofida unei grupe de calificare teoretic accesibile, în care se părea că leșii se vor bate cu Cehia pentru șefia seriei, iar Slovacia, Slovenia și  Irlanda de Nord vor aduna firimiturile. Mai era acolo și San Marino, care însă și-a onorat “blazonul”, fiind, așa cum se aștepta, ciuca bătăilor. Numai că polonezii au avut o campanie dezastruoasă. Au pierdut jumătate din meciuri, și chiar dacă i-au demolat pe sanmarinezi cu 10-0, au terminat preliminariile în genunchi, cedând în ultimele trei partide fără să marcheze vreun gol, 0-3 în Slovenia, 0-2 în Cehia și 0-1 acasă cu Slovacia, ultimul joc parafând calificarea directă a oaspeților.

Cu numai 11 puncte din 10 meciuri, Polonia a fost mai bună doar decât San Marino, și a terminat a cincea grupa, în spatele nord-irlandezilor, cehilor, slovenilor și slovacilor. Și cum această rușine națională pretindea o victimă, Federația poloneză nu a ezitat să îl demită pe selecționerul olandez Leo Beenhakker, cel care calificase pentru prima oară în istorie echipa la un Campionat European.

Smuda, un Lucescu polonez

După ce croatul Slaven Bilici a refuzat postul vacant, în locul batavului a fost instalat un antrenor de-al locului, Franciszek Smuda, de la care se așteaptă, cam ca de la Răzvan Lucescu, revigorarea naționalei poloneze. Însă dacă Lucescu trebuie să califice România la Euro 2012, Smuda are o sarcină în aparență mai facilă, dar extrem de complexă. Cum Polonia va organiza următorul turneu continental în colaborare cu Ucraina, și a scăpat de chinurile preliminariilor, Smuda trebuie să construiască o echipă care să sperie Europa peste 4 ani. La Varșovia se vorbește chiar de o semifinală de Campionat European. Ceea ce, bineînțeles, nu este floare la ureche. Însă experiența lui Smuda promite să schimbe fața Poloniei. Tehnicianul de 61 de ani a evoluat ca jucător și în SUA, respectiv Germania, iar după ce și-a agățat ghetele în cui a antrenat o sumedenie de formații de club, printre care Konyaspor, Widzew Lodz, Wisla Cracovia, Lech Poznan și cel mai recent Zaglebie Lubin. Smuda se va afla contra României la debutul oficial pe banca Poloniei, și este de la sine înțeles că va vâna victoria, dorind să își atragă atât simpatia fanilor, cât și a oficialilor Federației. De notat că până pe 9 iunie 2012, Polonia va tot disputa meciuri amicale. După România, urmează un joc de pregătire cu Canada, pe 18 noiembrie.

În schimb, pentru “tricolori” este ultima reprezentație din 2009, iar o victorie departe de casă mai poate îndulci puțin amarul necalificării la Mondiale.

“Cred că după amicalul cu Polonia, Răzvan va trebui să tragă linie şi să aleagă cu cine merge mai departe”
Ionuț Lupescu (director general al FRF)

Noi fără Mutu, ei fără Boruc și Lewandowski

Dacă Răzvan Lucescu a renunțat la Adrian Mutu pentru acest amical, nici prima selecție a lui Franciszek Smuda nu a fost lipsită de surprize. Selecționerul Poloniei nu a apelat la serviciile lui Mariusz Lewandowski, colegul lui Raț de la Șahtior Donețk, preferând să îi cheme pe mijlocașul Kamil Kosowski de la Apoel Nicosia, și pe Janusz Gancarczyk de la Slask Wroclaw. O altă absență importantă este cea a lui Artur Boruc, goalkeeper-ul lui Celtic care este accidentat, dar potrivit spuselor lui Smuda nu ar fi fost convocat nici dacă era valid.  Titular contra României va fi portarul de rezervă al lui Manchester United, Tomasz Kuszczak, dar și el și “tunarul” Wojciech Szczesny (19 ani) au fost figuranți la cluburile lor în acest sezon. Alt portar de la Arsenal, Lukasz Fabianski, nu a fost convocat din pricina unei accidentări. Tot în apărare, lipsește stelistul Golanski, dar sunt și fețe noi – Marcin Kowalczyk, Maciej Sadlok și Piotr Brozek, ultimul considerat cel mai bun fundaș stânga din Ekstraklasa. La mijloc, antemenţionatul Kosowski este cea mai surprinzătoare revenire, grație formei sale la APOEL, cu care participă în Liga Campionilor. Tot în linia mediană îl regăsim pe Roger Guerreiro, un jucător de origine braziliană care deschidea scorul contra Austriei la Euro 2008 și care își va disputa cu Obraniak rolul de playmaker. În atac, Patryk Malecki (21 de ani) se află în fața debutului la naționala mare. Smuda are în lot un singur închizător, Dudka, unul dintre cei câțiva colegi polonezi ai lui Daniel Niculae de la Auxerre, astfel că ar putea opta între sistemele 4-4-2 și 4-1-4-1.

Lotul Poloniei:

Portari: Tomasz Kuszczak (Manchester United), Wojciech Szczesny (Arsenal)
Fundași: Marcin Kowalczyk (Dynamo Moscova), Jakub Rzezniczak (Legia Varșovia), Michal Zewlakow (Olympiacos Pireu), Maciej Sadlok (Ruch Chorzow), Arkadiusz Glowacki (Wisla Cracovia), Adam Kokoszka (Empoli), Piotr Brozek (Wisla Cracovia), Seweryn Gancarczyk (Lech Poznan), Dariusz Dudka (AJ Auxerre)
Mijlocași: Jakub Blaszczykowski (Borussia Dortmund), Slawomir Peszko (Lech Poznan), Rafal Murawski (Rubin Kazan), Janusz Gancarczyk (Slask Wroclaw), Kamil Kosowski (APOEL Nicosia), Ludovic Obraniak (Lille), Roger Guerreiro (AEK Atena)
Atacanți: Robert Lewandowski (Lech Poznan), Pawel Brozek (Wisla Cracovia), Ireneusz Jelen (AJ Auxerre), Patryk Malecki (Wisla Cracovia)

Stiri recente

Trăiește bucuria victoriei, cu pariuri online pe sporturile preferate

Din tribune, din fața televizorului sau cu ochii-n ecranul telefonului - oriunde te-ai afla ești un suporter înflăcărat al...