Pariul câștigător Ilie Năstase

ITF i-a ridicat acreditarea lui Ilie Năstase și nu va mai putea fi căpitanul României la întâlnirea cu Marea Britanie. Dar a fost oare Ilie cea mai inspirată alegere pentru această funcție?

În primul ieșirea lui Năstase de la întânirea de Fed Cup putea fi ușor anticipată. Atâta timp cât Ilie este recunoscut a fi un tip care se inflamează ușor, încă de pe vremea pe când era jucător. Apoi, culpa pentru situația creată este doar a celor care l-au numit într-o astfel de funcție. Care pur și simplu l-au expus.

Se povesteşte că atunci când celebrul bancher David Rockefeller a venit în vizită la Paris la Constantin Brâncuși, l-a întrebat pe sculptorul român: „Cu ce te pot ajuta? Să-ţi fac rost de ceva?“. Iar Brâncuși i-a răspuns, tăios: „Ia şi mătură atelierul!“.

Geniile sunt iertate pentru lipsa de maniere sau de control a emoțiilor. Ei trebuiesc apreciați doar pentru opera lor, nefiind nimeni în măsură să îi judece sau să îi eticheteze. Așa și cu marele Ilie Năstase, care este unul dintre cei mai cunoscuți români din lume. A fost primul lider mondial în tenisul profesionist și este și va rămâne unul dintre cei mai iubiți sportivi din lume. Inclusiv pentru glumele nesărate sau ieșirile sale deplasate. Pentru care a fost sancționat de fiecare dată. Mai ales acum, la 70 de ani, când cu greu să se mai poate controla.

Am asistat acum câțiva ani la o scenă savuroasă cu Ilie Năstase, într-un un locșor pitoresc din România. Atunci, Ilie a oprit la o cârciumă dărăpănată din Bughea. Înăuntru, printre păcănele şi fum să-l tai cu cuţitul, o hangiţă soioasă se chinuia cu doi bătrâni, un căruţaş, câţiva ţărani veniţi de la coasă şi o pirandă cu puradeii, care sorbea dintr-o halbă de bere. Reacţia tuturor celor prezenţi în cârciumă, la doar câteva secunde după intrarea lui Năstase, a fost fabuloasă: „Uite-l pe Ilie. Nu pot să cred, a venit pe la noi.”  A fost recunoscut imediat de toți. Însă, interesantă a fost însă reacția lui Ilie. Nu este impresionat când este adulat peste tot în lume sau se „bate pe burtă” cu aproape toţi preşedinţii de state. Dar la Bughea a fost vizibil emoţionat de această dovadă de apreciere a unor oameni simpli din ţara lui.

Așa că aruncatul acum cu pietre în Ilie Năstase, un personaj extrem de sensibil și vulnerabil, nu este cel mai indicat. Nu el este vinovatul pentru situația neplăcută creată la Fed Cup!

P.S.Orice casă de pariuri cât de cât creativă ar fi putut crea acest tip de pariu, pe Ilie Năstase. Că va fi eliminat în timpul partidei de Fed Cup cu Marea Britanie. Atât înainte de meci, dat de antecedentele lui Ilie. Cât și după ce s-a întâmplat ieri la conferința de presă cu jurnalista britanică.

Dacă nu ne vom trezi în curând cu vreo știre în direcția asta. Că dragii de jurnaliști britanici nu sunt deloc străini de arta diversiunii, mai ales într-un mediu atât de ușor de modelat ca pe la noi. 

(de Romeo Chiriac)

Stiri recente

David Popovici, patru medalii de aur la Campionatul Național

David Popovici a câştigat medalia de aur în proba de 100 m liber din cadrul Campionatului Naţional de înot...