Mai multi romani

Sezonul trecut, patru stranieri au facut legea in Bundesliga. Sergiu Radu si Vladut Munteanu au salvat-o singuri pe Energie Cottbus de la retrogradare, Albert Streit a fost decisiv la Entracht Frankfurt in majoritatea meciurilor, iar Laurentiu Reghecampf a fost atit golgheterul, cit si cel mai bun pasator de la Alemannia Aachen. La Mainz, Marius Niculae si Ralph Gunesch au evoluat putin si nu au putut sa-si ajute formatia sa ramina in prima liga. Acum, Reghecampf si Gunesch au luat drumul esalonului secund, iar Niculae s-a plictisit de statutul de rezerva si si-a reziliat contractul. In schimb, Mihai Tararache si Iulian Filipescu au promovat in elita fotbalului german cu MSV Duisburg, iar Ovidiu Burca a fost achizitionat de Energie Cottbus. 

In ultimii ani, romanii au fost uitati de echipele germane. Dupa ce Ionut Lupescu, Dorinel Muneteanu si Ionel Ganea au impresionat la Leverkusen, Köln sau Stuttgart, a venit rindul lui Vasile Miriuta si Laurentie Reghecampf sa scrie istorie la Energie Cottbus. Au urmat insa citeva sezoane de seceta, dar ultimul campionat a fost unul aparte.

Schija si Vladut, cei mai buni

Sergiu Radu a fost omul care a readus pe Energie in Bundesliga prin golurile si pasele sale decisive. Acest lucru i-a convins pe oficialii formatiei din Cottbus sa transfere inca un jucator roman, iar alesul a fost Vlad Munteanu. “Sper ca Vladut sa-mi calce pe urme si sa pastreze respectul nemtilor pentru numele de Munteanu”, a declarat vara trecuta Dorinel Munteanu. Mijlocasul plecat de la Dinamo in schimbul sumei de 200.000 de dolari le-a dat peste nas tuturor celor care il vedeau un jucator terminat. “Ma pregatesc la fel cum o faceam si in tara, dar am vrut sa demonstrez ca multi au gresit cind au vorbit urit despre mine”, a spus Munteanu junior dupa un inceput perfect de campionat, cind conducea clasamentul golgheterilor din Bundesliga. Vladut a impresionat pina la finalul campionatului, dupa ce a marcat 11 goluri si a fost unul dintre cei mai buni pasatori din prima liga. Cela- lalt stranier de la Energie l-a depasit pe Munteanu. Sergiu Radu a fost golgheterul echipei cu cele 14 reusite ale sale si unul dintre cei mai buni atacanti din Germania. Cei doi romani de la Energie Cottbus nu l-au impresionat insa si pe Victor Piturca, selectionerul ocolindu-i la fiecare meci al nationalei. In schimb, conducatorii lui VfL Wolfsburg au avut o cu totul alta parere despre Schija si Vladut si au platit in aceasta vara 4,5 milioane pentru a-i transfera de la Cottbus.

Streit si Reghe, constanti

Alti doi romani care au evoluat foarte bine sint Laurentiu Reghecampf si Albert Streit. Reghe a fost golgheterul nou�’promovatei Alemannia Aachen si, in acelasi timp, cel mai bun pasator al echipei. Evolutiile fostului jucator al Stelei nu au fost insa suficiente pentru a mentine gruparea din Aachen in primul esalon. Streit si-a demonstrat clasa atit in Bundesliga, cit si in Cupa UEFA. Chiar daca evolueaza pe postul de mijlocas, romano-germanul si-a trecut des numele pe lista marcatorilor la Eintracht Frankfurt. La fel ca in cazul lui Sergiu Radu si Vlad Munteanu, prestatiile lui Albert au atras atentia mai multor cluburi mari din Germania. Astfel, Streit va evolua sezonul viitor la Schalke, Werder Bremen sau Hamburg, cele mai mari sanse pentru a-si asigura serviciile sale avindu-le echipa din Gelsenkirchen.

Continuarea in SportMagazin powered by Kicker de luni, 11 iunie 2007

Stiri recente

Emmanuel Macron s-a pozat cu un tricou al echipei Boca Juniors, primit cadou de la noul preşedinte al Argentinei

Javier Milei, noul preşedinte al Argentinei, ales în noiembrie, i-a oferit lui Emmanuel Macron un tricou al echipei argentiniene...