Interviul saptamanii: Ana Maria Prodan

Ana Maria Prodan este o persoană interesantă. Are două fetiţe şi totuşi pozează nud în reviste pentru bărbaţi, iar cînd este întrebată care este cel mai important atu al ei, spune: mintea. Se luptă „parte în parte” cu Iacov, Copos, Becali sau Badea pentru a obţine cît mai mult din transferul lui Herea şi este convinsă că nimeni nu o poate face mai bine decît ea. Se asociază cu Adi Mutu şi spune că ea este vioara întîi a afacerii, că ea „taie şi spînzură”. Ana Maria este o femeie care încearcă să se impună într-o lume dură şi misogină, lumea fotbalului

SportM: Eşti implicată într-o mulţime de proiecte, mai ai timp şi pentru tine?
Ana Maria Prodan: Muncesc de dimineaţa pînă noaptea destul de tîrziu, cînd termin emisiunea pe care o am la Boom Tv. Am zile foarte pline şi tot ce regret este faptul că nu am timp mai mult pentru familie, pentru copiii mei.

SportM: Ai o imagine de nonconformistă, aşa eşti tu sau o faci pentru că dă bine?
Ana Maria Prodan: Într-adevăr, sînt nonconformistă, nu trăiesc după anumite reguli stabilite de alţii. Ştiu că sînt o persoană controversată, dar”¦ aşa sînt eu.

SportM: Ce îţi place mai mult din ceea ce faci?
Ana Maria Prodan: Îmi place tot ce fac. Îmi place mult fotbalul, îmi place gazonul. În general, sînt o persoană activă.

SportM: Multă lume zice că fotbalul este numai pentru bărbaţi. Adevărat sau fals?
Ana Maria Prodan: Am avut plăcerea să o cunosc pe Mia Hamm, o fotbalistă extraordinară. Joacă mai bine decît o fac mulţi dintre bărbaţi. Cred că fotbalul este pentru oricine. Sînt conştientă că, în general, oamenii nu au părerea asta.

SportM: Care crezi că este cel mai mare atu al tău?
Ana Maria Prodan: Aş spune, fără falsă modestie, că mintea este cel mai mare atu al meu. Frumuseţea e trecătoare, deci”¦ mintea. Şi mulţumesc părinţilor mei pentru asta.

SportM: Cum l-ai cunoscut pe Adi Mutu?
Ana Maria Prodan: Am primit un telefon, iar cel care m-a sunat s-a prezentat Adrian Mutu. A zis că vrea să stăm de vorbă şi l-am rugat să revină cu un telefon după 10 minute. Am crezut că este o glumă şi am sunat un prieten comun de-al nostru, i-am povestit asta, i-am spus de pe ce număr m-a sunat şi el mi-a confirmat că era chiar Mutu.

SportM: Cum ai ajuns să-l ai partener de afaceri?
Ana Maria Prodan: Mi-a spus că vrea să ne vedem la Florenţa şi după două săptămîni am plecat acolo. Mi-am dat seama de la început că ne potrivim, că sîntem la fel. Imediat am simţit o”¦ chimie între noi, gîndim la fel, sîntem la fel. Mi-a propus să ne implicăm împreună în afaceri şi am acceptat.

SportM: Se implică în vreun fel sau doar cu numele?
Ana Maria Prodan: El este asociatul meu în toate afacerile, jumătate – jumătate. Eu nu sînt marioneta lui, aşa cum cred unii. Adi mi-a zis clar de la început: cînd mă voi lăsa de fotbal facem treaba împreună, dar gîndeşte�’te bine că pînă atunci tu trebuie să faci meseria asta singură.

SportM: De ce au nevoie jucătorii de agenţi?
Ana Maria Prodan: Fotbaliştii trebuie să joace fotbal. Eu practic fac şi muncă de avocat, lucrez şi la imaginea lor, le găsesc reclame, este ceva foarte complex. Practic îi construiesc şi aşa mi se pare normal să fie.

SportM: De unde îţi iei mai mulţi bani, din comisionul plătit de fotbalişti sau de către cluburi?
Ana Maria Prodan: Depinde cum te înţelegi. Eu nu iau bani de la fotbaliştii mei, ci de la clubul la care joacă.

SportM: Care este cel mai bun jucător căruia îi reprezinţi interesele?
Ana Maria Prodan: Nu pot să fac un clasament. Am foarte mulţi fotbalişti de valoare. Sînt mîndră că într-un timp relativ scurt am ajuns să-i impresariez, ca să dau doar cîteva exemple, pe Dică, Ochiroşii, Gabi Tamaş, care este al meu în ciuda controverselor legate de semnătura lui, Ioan Andone, Adrian Cristea sau Bornescu.

SportM: Cît cheltuieşte pe an un agent de jucători şi pe ce?
Ana Maria Prodan: Foarte mult. Cînd te apuci de aşa ceva, trebuie să fii pregătit. Biletele de avion, de multe ori şi pe cele ale jucătorului, cazare, telefoane, sînt nişte cheltuieli uluitoare. Eu am avut noroc că multe drumuri le-am avut de făcut în Germania şi am stat la Laurenţiu (nr. – Reghecampf), dar chiar şi aşa am cheltuit mult de tot.

SportM: Poţi da o cifră exactă?
Ana Maria Prodan: Nu mi-am făcut niciodată un calcul, dar numai telefonul mă costă 4-5.000 de euro pe lună. Dacă adăugăm şi biletele de avion, care sînt cîteva zeci de mii pe an, fă şi tu o socoteală. Sar uşor de 100.000 de euro în 12 luni.

SportM: Cu cine este mai uşor de lucrat, cu străinii sau cu românii?
Ana Maria Prodan: La fel. Eu am fost privită de cei mai mulţi cu simpatie, bineînţeles că doar pînă în momentul negocierilor. Poate am avut noroc, dar eu nu m-am lovit de situaţii penibile cum s-a întîmplat la alţii. Eu nu am fost dată afară din nici un birou şi nici nu mi s-a închis telefonul în nas. Mi-am făcut deja mulţi prieteni printre persoanele importante implicate în acest fenomen.

SportM: Care este cel mai profesionistconducător al unui club românesc?
Ana Maria Prodan: Vorbind din punctul de vedere al omului de afaceri, toţi sînt profesionişti.

SportM: Dar cel mai alunecos?
Ana Maria Prodan: Copos.

SportM: Ai 100% încredere în vreun personaj implicat în fotbal?
Ana Maria Prodan: Da, în Nicolae Badea.

SportM: Ce faci cînd negocierile sînt în impas, te încrunţi sau zîmbeşti?
Ana Maria Prodan: Sînt o fire vulcanică. De multe ori raecţionez violent, dar să ştii că şi frumuseţea e un atu. Un bărbat este sensibil la frumuseţe în orice situaţie. Aşa că ieşirile mele nervoase, care ştiu că nu mă ajută, dar nu mi le pot stăpîni, sînt salvate de feminitate.

SportM: Concureţa între impresari este şi neloială?
Ana Maria Prodan: Da, şi mi-e greu să cred că acest lucru se va schimba în viitorul apropiat. Mai ales în fotbal, nimic nu este foarte, foarte corect.

SportM: A încercat cineva să-ţi fure un jucător? Dar tu, altuia?
Ana Maria Prodan: Da. S-a întîmplat şi una, şi cealaltă. Nu cred că este o problemă. Fotbalistul nu e sclavul nimănui, tu lucrezi pentru el. Dacă tu nu-i găseşti echipă, nu are nici un rost să ţii cu dinţii de el sau să-i faci greutăţi dacă alt manager reuşeşte.

SportM: În viitor, te vezi implicată în fotbal şi din altă postură?
Ana Maria Prodan: Întotdeauna mi-am dorit să am clubul meu de fotbal. E visul meu. Am avut ocazia cu mai mulţi ani în urmă să fiu director sportiv la Rocar, dar era mult prea devreme. Nu eram cunoscută şi lumea mă privea chiar cu ură, „mă ce mai vrea şi asta?”.

SportM: Te văd mereu cu zîmbetul pe buze. Eşti o femeie fericită?
Ana Maria Prodan: În general, sînt o femeie optimistă, iar în momentul ăsta cred că sînt cea mai fericită femeie de pe pămînt. Pe plan sentimental am parte de o poveste de dragoste senzaţional de frumoasă. L-am regăsit pe Laurenţiu şi el a adus ingredientele de care aveam nevoie: dragoste şi respect. Iar pe plan profesional totul merge perfect.

SportM: Este vreun lucru pe care ai dori să-l faci şi nu ai reuşit?
Ana Maria Prodan: Să ajung preşedinte de club. Iar dacă acest lucru se va întîmpla, îţi promit că nu va fi nici un pic de golănie în clubul meu. Nu o să am arbitri plătiţi şi nici un alt lucru pe care voi, presa, îl reproşaţi actualilor conducători.

SportM: Te gîndeşti să înfiinţezi un club?
Ana Maria Prodan: Eu aştept să vină Laurenţiu în ţară şi vom deschide o şcoală de fotbal. Este primul pas care trebuie făcut şi cel mai firesc. Dar dacă cineva mi-ar propune să vin preşedinte de club, în secunda doi m-aş duce. Să demonstrez că femeile sînt mult mai meticuloase şi fac treabă bună.

SportM: Pari foarte încrezătoare în forţele proprii. Ţi-e frică de ceva? Întuneric, păianjeni, avion, Dumnezeu?
Ana Maria Prodan: Nu, de nimic. Nici măcar de Dumnezeu. Ba nu (rîde), de Dumnezeu mă tem, că altfel mă cert cu Becali. Am totuşi o spaimă, ca fetiţele mele să nu aibă nevoie de ceva şi eu să nu le pot oferi. De asta am şi programul pe care îl am.

Sport Magazin numarul 72 (13 – 19 august 2007)