INTERVIU RAZVAN RAT/ ”O asemenea finala o joci o data in viata”

Aflat pe punctul de a scrie istorie, alături de Lucescu, internaţionalul român răzvan raţ anticipează că finala Cupei UEFA va fi „extrem de dificilă”, dar promite că el şi colegii lui se vor dărui total pentru a fructifica acest moment unic pentru Şahtior

SportM: Răzvan, te gândeai la începutul sezonului că veţi ajunge într-o finală de cupă europeană?
Răzvan Raţ: Sincer, la începutul sezonului, nu. Dar acum câteva luni, când am ieşit din grupele Ligii Campionilor, am declarat că am încredere că vom juca finala Cupei UEFA. Probabil mulţi colegi m-au crezut nebun când am spus asta. Era foarte mult de jucat, aveam opt meciuri în faţă, dar uite că am reuşit.

SportM: În 2001-2002 jucai un meci în Divizia B, cu Electromagnetica, dar parcă s-a petrecut în altă viaţă. Ce reprezintă pentru tine această finală cu Werder Bremen?
Raţ: Trebuie să fac o rectificare. N-am jucat în Divizia B decât la 15 ani, la Cetatea Târgu Neamţ. Da, e cu siguranţă un vis care a devenit realitate. Un alt vis era să joc cât mai sus în Liga Campionilor, o semifinală sau o finală. Astea sunt visele pe care le ai când te apuci de fotbal. Dar unul dintre ele mi s-a împlinit, pentru că totuşi Cupa UEFA este o cupă europeană.

SportM: Faptul că aţi trecut în semifinale de Dinamo Kiev compensează ratarea titlului? E mai mare satisfacţia să joci finala Cupei UEFA decât un titlu în Ucraina?
Raţ: Da, eu zic că da. La momentul actual este mai bine, am câştigat deja trei campionate, avem foarte multe performanţe pe plan intern. Anul trecut am câştigat tot ce se putea câştiga. Sigur, era bine dacă luam şi titlul în acest sezon, dar o finală de Cupa UEFA o joci o dată în viaţă.

SportM: Câţi fani vă vor încuraja şi ce zice lumea din Doneţk?
Raţ: Biletele care ne revin nouă s-au vândut toate, am înţeles că vor fi între 12 şi 15.000 de fani. Plus alte câteva mii fără bilet! În Doneţk e nebunie, toată lumea vorbeşte despre finală. Cu siguranţă, toţi aşteaptă să şi câştigăm Cupa UEFA, dar va fi extrem de dificil. Într-o finală trebuie să fii foarte concentrat şi să ai şi puţin noroc.

SportM: Pe cine vezi pericolul cel mai mare de la Bremen, în absenţa lui Diego?
Raţ: Nici Frings sau Pizzaro nu sunt fotbalişti răi deloc. Bremen are mai mulţi jucători care merită toată atenţia. Dar dincolo de asta, Werder e o echipă solidă ca lot, o formaţie periculoasă chiar fără Diego şi Almeida.

SportM: Cum pregăteşte Mircea Lucescu meciul?
Raţ: Nea Mircea ne-a temperat pentru că între timp am avut şi semifinala Cupei Ucrainei cu Dinamo Kiev. Ne trebuie şi un trofeu intern în acest sezon şi ne dorim să luăm şi Cupa. Bine că am trecut de ei încă o dată şi visăm în continuare.

SportM: Din această campanie europeană, ai un meci favorit? Şi altfel, a existat vreun moment de cumpănă?
Raţ: Paradoxal, acelaşi joc încadrează la ambele. Mă refer la meciul cu Dinamo Kiev. A fost cel mai tensionat, cu presiunea cea mai mare. Speram foarte puţin că vom da gol în minutul 88. Nu se ştie ce s-ar fi întâmplat în prelungiri sau la penalty-uri.

SportM: După 6 sezoane la Şahtior, nu te gândeşti să faci pasul la o echipă mai importantă? Care este campionatul tău preferat?
Raţ: Nu ştiu, eu zic că deja sunt la o echipă importantă. Deocamdată suntem pe val, o echipă de top, dar niciodată nu se ştie! Voi analiza situaţia la momentul respectiv. Am jucat cu echipe din toate campionatele. Vă mărturisesc că îmi place Anglia şi mi-aş dori să evoluez Premier League.

SportM: Manchester sau Barcelona, pe cine ţi-ai dori în Supercupa Europei, în caz că vă calificaţi?
Raţ: Nu ştiu, hai să nu forţăm mâna destinului. Să ne gândim la finala noastră întâi. Să dea Dumnezeu să câştigăm şi să ridicăm trofeul miercuri!

SportM: Dă-ne te rog pronosticul tău pentru finală.
Raţ: Nu dau niciodată pronosticuri, luaţi-o ca o superstiţie de-a mea! Sper să fie bine, mă limitez la asta.

Continuarea interviului o puteţi citi în numărul 162 al revistei „SportMagazin” (19 – 25 mai 2009).

Acum puteţi găsi revista „SportMagazin” la mall-uri, în magazinele Kaufland şi CORA, agenţiile Astra, Aeroportul Otopeni, reţeaua de benzinării Agip şi la chioşcurile de presă din toată ţara, deservite de reţelele de distribuţie naţională.