Acasa Poveşti Horia Colibăşanu a urcat pe Everest fără oxigen suplimentar şi fără şerpaşi,...

Horia Colibăşanu a urcat pe Everest fără oxigen suplimentar şi fără şerpaşi, în premieră pentru România

Horia Colibăşanu a urcat pe vârful Everest (8.848 de metri) fără oxigen suplimentar şi fără ajutorul şerpaşilor, acest lucru reprezentând o premieră pentru alpinismul românesc, dar şi o performanţă sportivă la nivel internaţional.

 “A fost oribil de greu, foarte foarte frig. Am reuşit. Sunt bine, fac pozele de pe vârf şi cobor. De partea cealaltă a vârfului se văd expediţiile care urcă pe ruta sudică”, a transmis Horia Colibăşanu imediat ce a ajuns pe vârf pe pagina de Facebook.

 

Ascensiunea a durat aproape 12 ore, ultima tabără a alpinistului fiind la 8.300 de metri. Horia urmează să coboare la o altitudine sub 8.000 de metri pentru a se odihni.

Everest este cel de-al optulea vârf în palmaresul lui Horia Colibăşanu, el intenționând să urce pe toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri.

Cele mai importante ascensiuni ale lui Colibăşanu sunt pe munţii Annapurna, K2 şi Dhaulagiri, trei din Top 5 munţi mortali din lume, potrivit The Economist (mai 2013), care îl citează pe Eberhard Jurgalski, o autoritate în domeniu.

Munţii pe care a urcat până acum Colibăşanu sunt: K2 (8.611m), Manaslu (8.163m), Dhaulagiri (8.167m), Shishapangma (8.027m), Annapurna (8.091m), Makalu (8.463m), Lhotse (8.516m). Alpinistul timişorean a participat la 18 expediţii internaţionale de-a lungul carierei sale, până în 2016, făcând echipă cu parteneri din diferite ţări, cum ar fi Slovacia, Rusia, Spania şi Polonia.