Franz Beckenbauer a murit

Dublu câştigător al Balonului de Aur, campion mondial şi european, Franz Beckenbauer, supranumit “Kaiserul” a murit, la vârsta de 78 de ani.

Franz Beckenbauer este unul dintre cei mai mari fotbalişti şi antrenori ai Germaniei, campion mondial în 1974 ca jucător şi în 1990 ca antrenor.

Fost fundaş central legendar, considerat unul dintre cei mai buni jucători de fotbal din toate timpurile, a jucat pentru Germania de 103 ori între 1965 şi 1977.

Campion mondial în 1974 ca jucător, Franz Beckenbauer a condus naţionala Germaniei la titlu şi în 1990, de data aceasta ca antrenor.

Legenda la Bayern Munchen, el a jucat şi la Hamburg şi New York Cosmos şi a câştigat de două ori Balonul de Aur, în 1972 şi 1976.

După ce s-a retras ca jucător, “Kaiser Franz” a devenit antrenor al echipei Germaniei de Vest, înainte de a-şi încheia cei şase ani pe bancă după titlul mondial din 1990, în Italia, împotriva Argentinei lui Diego Maradona. Bernard Tapie i-a încredinţat conducerea formaţiei Olympique Marseille, care era în căutarea primului său titlu continental.

Aventura sa la Marsilia a durat doar câteva luni (între 20 septembrie şi 31 decembrie 1990), înainte de a fi înlocuit de Raymond Goethals şi promovat pentru scurt timp la funcţia de director sportiv al clubului.

La întoarcerea la Bayern Munchen, unde a preluat conducerea primei echipe în 1994 şi din nou în 1996, Franz Beckenbauer s-a impus ca unul dintre managerii emblematici ai clubului.

Preşedinte al Consiliului de Supraveghere până în 2009, când a fost înlocuit de Uli Hoeness, legendarul fost mijlocaş central a rămas preşedinte de onoare al clubului din Munchen până la moartea sa, survenită luni.

Familia sa a transmis un comunicat agenţiei DPA:  “Cu profundă tristeţe anunţăm că soţul meu şi tatăl nostru, Franz Beckenbauer, a murit liniştit în somn ieri, duminică, înconjurat de familia sa. Vă cerem să ne permiteţi să-l jelim în tăcere şi să vă abţineţi de la a adresa întrebări”.

Stiri recente

Planurile de securitate ale Jocurilor Olimpice de la Paris au fost furate dintr-un tren

O geantă în care se aflau un computer şi două stick-uri de memorie USB care conţineau planurile de securitate...