Te asteptam si pe retelel sociale

Business

Fotbalul cuprins de pandemie: Ce se întâmplă cu Sportul Rege?

Dacă până nu de mult, microbiștii pur și simplu nu își închipuiau cum ar putea fi viața fără fotbal, iată că acest lucru s-a întâmplat. Și mai mult decât atât, aproape toate sporturile și competițiile din lume au fost întrerupte.

Consecințele răspândirii coronavirusului au produs schimbări majore în viețile tuturor: atât conducătorii, cât și sportivii sunt complet bulversați. Această incertitudine este cu atât mai impactantă cu cât oamenii de știință încă nu au găsit o soluție pentru această boală.

Cu toate acestea, în ultima săptămână au început să apară din ce în ce mai multe discuții despre reluarea campionatelor.

Ce se întâmplă cu competițiile fotbalistice de top?

În momentul de față, zvonurile ne indică faptul că ar urma ca anumite campionate și turnee să reînceapă în luna iunie, cel mai probabil însă, fără spectatori.

Dacă Euro 2020 a fost amânat pentru 2021, în ceea ce privește Liga Campionilor și Europa League, UEFA a decis să aștepte reluarea campionatelor interne înainte de a avansa o dată. Inițial, oficialii spuseseră că meciurile se vor relua în data de 27 iunie, însă acest termen a fost amânat. Președintele UEFA, Aleksander Ceferin, a anunțat că se ia în calcul inclusiv o modificare a formatului competiției, în ideea de a nu mai disputa restul meciurilor în dublă manșă.

Belgia a fost prima țară care a anunțat încheierea sezonului, la sfârșitul lunii martie, întrucât mai era de disputat o singură etapă dintre cele 30 programate, însă UEFA nu a fost de acord și urmează ca deznodământul să se negocieze în următoarele zile.

La o rezoluție similară se gândesc și englezii, al căror campionat este ca și soluționat, în sensul că Liverpool are un avans de 25 de puncte în fața celor de la Manchester City în Premier League. Chiar dacă „Cetățenii” au un meci mai puțin disputat, băieții lui Pep Guardiola nu ar avea nimic de obiectat dacă oficialii ar decide încheierea campionatului.

Spania și Italia, două dintre țările care au fost cel mai profund lovite de această pandemie, au înaintat data de 7 iunie pentru reluarea campionatelor, în condițiile în care jucătorii vor putea reveni la antrenamente în a doua parte a lunii mai.

Dacă fotbalul Francez se pare că ar putea reîncepe în data de 17 iunie, nemții par a fi primii care vor da restartul, întrucât fotbaliștii din Bundesliga și-au reînceput antrenamentele. Primul eșalon al fotbalului German ar putea să-și reia activitatea chiar în prima jumătate a lunii mai.

În ceea ce privește fotbalul românesc, deciziile au fost luate. Liga 1 ar urma să reînceapă în data 6 sau 7 iunie, cu condiția ca starea de urgență să nu se prelungească după data de 16 mai.

 

Uite jucătorul, nu e jucătorul!

Într-o situație complet bulversată se găsesc mulți fotbaliști ai căror contracte expiră în data de 30 iunie. Șansele ca sezoanele competiționale să se încheie până atunci sunt minime, astfel încât UEFA  a lansat o propunere: cluburile și jucătorii își pot prelungi actualele contracte cu încă o lună, însă numai dacă ambele părți sunt de acord.

Nu mai puțin de 86 de fotbaliști din Liga 1 se regăsesc în această situație, printre care și Giedrius Arlauskis, Ioan Hora, Florin Gardoș, Mattia Montini și Andrei Cristea.

Dacă fotbaliști rămași fără angajamente vor trebui să aștepte până când sezonul se va încheia pentru a se putea legitima la alte echipe, cei care au semnat deja cu alte echipe, vor putea să se transfere încă din data de 30 iunie, cu condiția ca perioada de transferuri stabilită să fie respectată și în acest an.

Într-o astfel de situație se află portarul Cristian Bălgrădean, care va pleca de la FCSB la CFR Cluj, însă deocamdată nu se știe când acest lucru va fi posibil. Teoretic, acesta ar putea evolueze în ultima etapă a sezonului în tricoul ardelenilor.

 

Nu numai fotbalul pierde

Industriile conexe fotbalului sunt, de asemenea, puternic impactate de întreruperea sportului. În prim plan este sectorul pariurilor, care reprezintă cea mai importantă categorie de sponsori pentru fotbalul românesc.

Cele peste 14.000 de agenții de pariuri sportive din România au fost închise odată cu instaurarea stării de urgență, iar veniturile industriei au scăzut cu circa 99%.

Problema nu este cauzată însă numai de închiderea unităților în care acestea își desfășurau activitatea, ci și pentru că nu prea mai sunt meciuri. În consecință, inclusiv pariurile online au de suferit. Dacă în mod normal, un parior găsea săptămânal câteva mii de evenimente sportive pe care să poată miza, astăzi, numai fotbalul din Belarus și Nicaragua se mai desfășoară, tenisul de masă din Ucraina și Rusia, baschet în Taiwan, câteva meciuri de hochei din Rusia, darts și sporturi electronice (eSports).

Prin urmare, casele de pariuri online au început să le propună pasionaților de adrenalină tot felul de pariuri bizare, cum ar fi cele pe evoluția vremii. Pe lângă asta, la modă sunt sporturile virtuale (simulări de meciuri de fotbal, tenis și curse de cai, câini, mașini, motociclete etc.), jocurile de cazinou, pokerul, bingo, loteriile și așa mai departe. Această pandemie i-a determinat pe mulți pariori să afle mai multe despre beneficiile pariurilor online în toată lumea.

În contextul de față, reînceperea campionatelor și înlesnirea restricțiilor este așteptată cu nerăbdare atât de sportivi și de cei care lucrează în industriile conexe fotbalului, cât și de microbiști.

Citeste mai multe!