FOTBAL INTERNATIONAL/ Eterna si fascinanta Africa

0
163

Fotbalul este Rege şi pe continentul negru. Însă, acolo totul este altfel, mult diferit de cursele lui Cristiano Ronaldo, sau de şerpuirile lui Messi. Naţionala Camerunului are cinci antrenori, Egiptul nu mai acceptă portari străini, timp în care Cupa Confederaţiilor este ameninţată de gripa A

Africa iubeşte fotbalul. În fond este una dintre puţinele distracţii oferite celor obişnuiţi mai mult cu foametea, bolile şi driblingurile printre lei şi pantere. Sigur, nu ne referim la Africa de Sud, o naţiune care şi-a permis luxul de a organiza un Campionat Mondial, la care întreaga Africa este conectată într-o mândrie pe care noi, europenii, o înţelegem tare greu. Însă, fotbalul de pe continentul negru ne oferă şi curiozităţile sale care ne fac să ne frecăm la ochi.

Afluenţă de antrenori în Camerun

Fotbalul camerunez se află de mai multă vreme în criză, iar conducătorii nu ştiu ce măsuri să mai ia pentru a-l redresa. Ministrul Sporturilor, Augustin Edjoa, a luat o măsură unicat: a numit un colectiv de cinci antrenori care să se ocupe de echipa naţională. Astfel, alături de antrenorul principal Otto Pfister, patru adjuncţi s-au înhămat deja la treabă. Jean Paul Akono, Michel Kaham, Martin Ntougou Mpile şi Thomas Nkono şi-au făcut planuri mari pentru “leii neîmblânziţi”. Clubul “celor cinci” are ca misiune nobilă să definească “o politică de selecţionare a jucătorilor coerentă, bazată pe o legătură strânsă cu Federaţia Cameruneză de Fotbal”. Colectivul va fi păstrat la sfârşitul meciurilor eliminatorii de la CAN şi Campionatul Mondial din 2010. Asta numai în cazul în care “leii neîmblânziţi” se califică.

Interdicţie în Egipt

Selecţionerul naţionalei Egiptului, Hassan Shehata se află într-o situaţie delicată. În campionatul intern pur şi simplu nu găseşte un portar care să merite convocarea la naţională. Astfel, Federaţia a luat o măsură inedită. Le-a interzis cluburilor să mai transfere portari din străinătate. “Îi autorizăm pe portarii străini din campionatul nostru să îşi onoreze contractul, dar nu îl vor putea prelungi. Cluburile nu vor mai putea aduce portari din străinătate. Această decizie va fi pusă în aplicare începând cu sezonul 2009-2010″, se arată într-un comunicat al Federaţiei Egiptene. Această măsură ar trebui să le permită portarilor autohtoni să devină titulari la echipele de club, iar apoi, să facă pasul la naţională.

Feriţi-vă de gripă!

La şase săptămâni rămase până la la debutul Cupei Confederaţiilor în Africa de Sud, FIFA a declarat că urmăreşte îndeaproape evoluţia epidemiei gripei A care a speriat lumea întreagă. Africa de Sud, Brazilia, Egipt, Spania, Statele Unite, Irak, Italia şi Noua Zeelandă s-au calificat pentru competiţia care se va desfăşura între 14 şi 28 iunie. Nimeni nu poate uita că, în 2003, FIFA s-a văzut obligată să mute Campionatul Mondial de fotbal feminin în Statele Unite, după ce în China, ţară organizatoare, s-a declanşat epidemia sindromului respiratoriu acut.

Începe fotbalul în Senegal

Aşteptat de foarte multe luni şi respins fără încetare, campionatul profesionist de fotbal din Senegal şi-a disputat, în sfârşit, prima rundă. Astfel, în Senegal se rescrie istoria. As Douanes a trecut la limită de US Ouakam, Ngalla Sylla fiind primul marcator din istoria acestui nou campionat. Prima Divizie este compusă din două grupe a câte nouă echipe.

“Este clar că motoarele umane par indispensabile atunci când soseşti într-o lume în care cultura şi limba îţi sunt necunoscute. Trebuie să te faci acceptat de comunitate, trebuie să ştii să trăieşti în viaţa de toate zilele!”
Abedi Pele (fost internaţional Ghana)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here