EXCLUSIV/ Nicolae Manea: „Copos, un comunist si un dinamovist infocat”

Simbolul Rapidului Nicolae Manea a lansat un atac fara precedent la adresa lui George Copos, pe care il acuza de „vrajeli comuniste”. Fostul fotbalist povesteste cum i s-a propus intoarcerea in Grant, dar obligatoriu „la pachet” cu Florin Bratu si cum Copos este un dinamovist infocat. Nu cu mult timp in urma, George Copos a intentionat sa-l readuca in Grant pe Nae Manea. Miscarea insa era conditionata si de revenirea atacantului Florin Bratu, fin de cununie al fostului fotbalist. „Copos m-a luat cu vrajeala aia a lui comunista: „Nae, tu trebuie sa fii neaparat la Rapid. Dar cu o conditie, sa vii cu Bratu”. Intotdeauna Copos m-a cautat numai cind era in impas.” Inainte de a ajunge la Dinamo, Bratu a fost sfatuit de Manea sa mearga la tratative in Giulesti. Presedintele Dinu Gheorghe i-a oferit insa atacantului jumatate din cit ar fi primit la Dinamo. in perioada petrecuta la Rapid, contractul lui Florin Bratu era de 10.000 de dolari anual. De asemenea, Manea sustine ca George Copos le-a oferit prime dinamovistilor dupa o victorie asupra Rapidului, dar si ca isi pacaleste propriii jucatori cind vine vorba despre bani.

Reporter: Dupa ce ati disparut de mai multa vreme din anturajul Rapidului, in ultima vreme ati lansat mai multe critici catre conducerea din Grant.
Nicolae Manea: Stati sa ne intelegem. Respect si iubesc numele Rapid, insa, pentru mine, capitolul Rapid este incheiat. Am stat in umbra multa vreme, pentru a nu se crede ca vreau sa ma autopropun la clubul care imi va ramine in suflet si care ma reprezinta ca imagine. Pentru ca, pe strada, lumea ma intreaba ce se intimpla la Rapid, desi am disparut de mult timp de acolo.
R: Dar ce v-a suparat atit de tare?
NM: Faptul ca nu sint lasat in pace. Domnul Copos spune ca eu n-am avut performante si ca rolul meu era sa torn in pahare. Probabil ca cele 193 de goluri marcate pentru Rapid inseamna foarte putin. Dar acele 193 de goluri nu mi le poate lua Copos cu toate milioanele lui cistigate din vinzarea de savarine. Sigur ca am turnat in pahare, e foarte adevarat. Insa eu consider ca nu e nimic jenant in a turna in pahare lui Valentin Stanescu, Raducanu, Neagu, Pop, Lupescu si Codreanu. Dar lui Copos in mod sigur nu-i spun nimic aceste nume. E mai familiarizat cu numele celor de la Dinamo.
R: De cite ori are ocazia, domnul Copos loveste in Dinamo.
NM: E un tip de o falsitate rara, rod al scolii comuniste. Copos a colaborat foarte bine cu Dinamo. La un meci impotriva lor, eu ma agitam ca disperatul pe banca. A venit Stanciu la marginea terenului si mi-a spus: „Nea Nae, stai linistit, Dinamo trebuie sa cistige azi”. Ne-au batut cu 2-0, iar dupa meci Copos le-a dat prime dinamovistilor! Ce face acum, e doar de fatada. Credeti ca degeaba spun Badea, Borcea „in sufletul sau, Copos ramine dinamovist. A premiat pe Dinamo dupa ce ne batuse cu 2-0”. In sufletul sau este dinamovist, asa cum sint eu rapidist. In fond, e firesc, prima dragoste nu se uita niciodata.
R: Ce vreti sa spuneti cu asta?
NM: In primul rind, Copos n-are nici o treaba cu Rapidul si cu spiritul Rapidului. La 90 de ani, fostul jucator Costea vinde bilete in Giulesti, iar Greavu a stat luni de zile in caruciorul cu rotile pina a murit si nu l-a bagat nimeni in seama. Pentru Copos, Rapid a reprezentat si reprezinta numai imagine. Unui om din vechea structura comunista ii prindea bine Rapidul, echipa muncitoreasca.
R: Totusi, sint aproape 15 ani de cind dinsul investeste la Rapid.
NM: Corect. Dar n-a investit atit cit a cistigat. Asta n-o spune. A cistigat foarte mult. Si nu numai bani. A ajuns vicepremier prin Rapid, nu prin „Ana Pan”.
R: Sustine ca Rapid este o echipa amarita.
NM: Amarita? Hai, domne, sa fim seriosi! O echipa amarita nu poate avea pretentii de a cistiga trofee si a ajunge in Liga Campionilor. Rapid a fost o echipa amarita atunci cind Copos era la UTC. Cind eram jucator, eu n-auzisem de George Copos. Abia dupa 1990 se vorbea de un cofetar care vrea sa se ocupe de protocol in Giulesti.
R: A disparut acel spirit al Rapidului pe care il invoca domnul Copos?
NM: Spiritul Rapidului nu inseamna absolut nimic pentru George Copos. N-are habar pentru ca n-a prins momentele pe care eu si fostii mei coechipieri, care se chinuie acum la echipele de juniori, le-am trait. Spiritul Rapidului e si acum in vagonul in care dormeam, neavind bani de hotel in deplasari, si in care mincam brinza cu rosii cumparate de antrenorul Motroc. Spiritul Rapidului e in cuplajele de pe „23 August”, unde veneau 80.000 de oameni, si in cei sase ani petrecuti in „B”, cind ne sustineau 30.000 de spectatori la un meci. Spiritul Rapidului e si in iubirea absolut dezinteresata a fanilor, care azi ne ridicau in slavi, iar miine ne alergau pe sine. Dar, Copos n-are de unde sa stie toate astea.
R: Dar de ce nu va aflati acum la Rapid?
NM: Eu n-am stat la Rapid pentru bani. Cistigam 5.000 de dolari pe an, exact cit magazinerul. Copos mi-a aratat cit ma apreciaza atunci cind a vrut sa ma puna secundul lui Rednic, fostul meu elev, pe care de altfel il apreciez. Stia ca n-am sa accept si a realizat ca poate scapa de mine. Dupa o discutie lunga de aproape doua minute cu Copos, mi-am dat seama ca e mai bine sa plec. I-am spus atunci: „Chit ca mor de foame, n-am sa-ti cer o savarina”.
R: Exista un interes anume pentru ca simbolurile Rapidului sa fie indepartate din Grant?
NM: Nu-i neaparat un interes. Doar ca lui Copos i-au ramas deprinderile de comunist. In vremurile acelea, cine era iubit, trebuia desfiintat. Nu accepta linga el oameni cu personalitate si care refuza sa se umileasca. in plus, ii pacaleste pe toti.
R: La ce anume va referiti?
NM: Pai, nu vedeti ca Pancu si Niculae au si acum bani de primit? Stanciu, saracu, a zis ca e stelist, dar a facut-o pentru ca a fost pacalit. Cind a venit la Copos sa-i ceara cei 25.000 de dolari cuveniti, i s-a transmis sa-i ia de la UFC, firma care se desfiintase cind se nascuse AFC Rapid.
R: Are domnul Copos sustinerea suporterilor?
NM: Stati linistiti! Cind fanii l-au injurat, s-a interesat daca Gigi Corsicanul are cazier. Oare vroia sa i-l stearga sau sa-l imbunatateasca? Cine e impotriva lui Copos trebuie alungat. E si cazul lui Razvan Lucescu. Veti vedea.

Continuarea in Sport Magazin – powered by kicker – numarul 62 (din 30 aprilie)