Te asteptam si pe retelel sociale

Fotbal intern

EXCLUSIV Narcis Raducan: Nu vreau sa driblez fotbalul

Întors în fotbalul românesc, fostul jucător al Stelei şi al Rapidului, Narcis Răducan, îşi aminteşte cu plăcere de perioada petrecută în Cipru. Acesta apreciază asaltul echipelor din provincie şi crede că, în viitorul apropiat, şi Ceahlăul ar putea avea un cuvînt greu de spus în campionatul intern

SportM: Gata fotbalul în acest an, Narcis?
Narcis Răducan: Gata, ajunge! Este momentul vacanţei. Abia aşteptam să ajung acasă, la Focşani. Îndatoririle mă cheamă. Trebuia să merg cu fetiţa mea la serbare şi sînt fericit că am ajuns la timp. Dincolo de fotbal, sînt şi alte probleme mai importante. Pentru că, dincolo de familie, nu este nimic mai presus.

SportM: Cum caracterizezi acest an din punct de vedere fotbalistic?
Răducan: Un an de mijloc. Nici prea-prea, nici foarte-foarte. Se putea şi mai mult, însă eu sînt un tip modest şi mă bucur atunci cînd sînt sănătos. Cred că ăsta este cel mai important lucru. Atunci cînd eşti sănătos, o poţi lua oricînd de la capăt.

SportM: Unde plecaţi de sărbători?
Răducan: În jurul casei. Eu şi familia mea sîntem genul de români legaţi de glie. Ne simţim cel mai bine acasă, cu tradiţiile noastre. Şi de ce să nu ne oferim o plăcere pe care o avem la îndemînă? Şi ce poate fi mai frumos decît să vezi bucuria copiilor tăi atunci cînd împodobeşti bradul în propriul cămin.

SportM: Acum moda e să petreci în străinătate.
Răducan: Hai să spunem că noi sîntem împotriva curentului. Chiar nu vreau să fiu în pas cu moda. În special de sărbători. Am avut o invitaţie pe care, la un moment dat, am fost tentat să o onorez. Trebuia să petrecem sărbătorile în Cipru, dar m-am sfătuit cu soţia mea şi am ajuns la concluzia că mai bine rămînem acasă.

SportM: O destinaţie exotică, precum Cipru, parcă nu este chiar în spiritul Crăciunului.
Răducan: Nu e vorba neapărat de asta. Eu sînt un tip foarte sociabil şi, în anii pe care i-am petrecut acolo, mi-am făcut o mulţime de prieteni. Aceştia au insistat să ne vedem de sărbători, dar m-am văzut obligat să îi refuz.

SportM: Regreţi că te-ai întors din campionatul cipriot?
Răducan: Pe de-o parte, da. Trebuie să recunosc că a fost tare bine acolo. Eu fiind un fotbalist tehnic, mă pricepeam să ridic tribunele în picioare, să joc şi pentru spectacol. Pot să spune că am fost un jucător iubit, atît la Limassol, cît şi la Larnaca. O fost o perioadă frumoasă şi benefică şi din punct de vedere financiar.

SportM: Şi totuşi, de ce ai plecat de acolo?
Răducan: Ştiţi cum e în Cipru? Exact ca în Neptun. Primele două, trei săptămîni sînt superbe. E ca o vacanţă. Dar, după un timp, te saturi, te plictiseşti. Te simţi uitat. Pe mine mă apucase dorul şi parcă mă simţeam marginalizat. În plus, băiatu meu trebuia să înceapă şcoala, iar acolo învăţămîntul e cam la pămînt. Apoi, era destul de greu să îi schimb mediul după un timp. Am spus „gata!” şi m-am întors acasă. Să ştii că e o dovadă de înţelepciune să ştii să te opreşti la un moment dat. Să nu te lăcomeşti.

SportM: Da, dar n-ai renunţat la fotbal.
Răducan: Păi de ce să o fac? Nu m-am întors în fotbalul românesc pe uşa din dos. Atunci cînd sînt ferit de accidentări, încă pot să joc la nivel înalt. Mi-am propus doar să nu evoluez în ligile inferioare. Cînd voi ajunge în situaţia aceea, atunci mă las. Eu nu vreau să driblez fotbalul. Voi ştii cînd să mă opresc.

SportM: Trecerea la Ceahlăul, o echipă care totuşi nu e una de top, n-a fost un pas înapoi?
Răducan: Nicidecum. Ceahlăul poate mai mult în campionat şi va veni vremea cînd va demonstra multe. Spun asta cu convingere, pentru că domnul Ştefan e pur şi simplu nebun după fotbal, iar o bază sportivă ca a noastră nu cred că găsim în ţară.

SportM: În ultimul meci, cu Rapid, ai fost trimis pe teren, ai jucat 20 de minute, apoi ai fost schimbat.
Răducan: S-au făcut tot felul de speculaţii pe tema asta. Că am jucat prost, că m-am certat cu Viorel Hizo şi alte stupizenii. Realitatea este alta. Veneam după o accidentare. Era foarte frig, am simţit o contractură puternică a muşchiului şi mi-am dat seama că riscul unei rupturi este foarte mare. Eu sînt cel care am cerut să fiu schimbat şi i-am mulţumit antrenorului că m-a înţeles.

SportM: Cum ţi s-a părut campionatul la întoarcerea în ţară?
Răducan: Indiscutabil, schimbat în bine. Iar asaltul provinciei îmi pare de bun augur. Capitala nu mai face legea, şi asta e benefic pentru tot fotbalul românesc. CFR Cluj, Poli Timişoara şi Unirea Urziceni pot fi exemple şi pentru alte echipe. Inclusiv pentru Ceahlăul. Iată cum Steaua, Dinamo, Rapid se văd obligate să îşi pună multe semne de întrebare.

SportM: Un gînd de final de an?
Răducan: Multă sănătate tuturor! Căci dacă sîntem sănătoşi, putem privi „cu tupeu” înainte. La mulţi ani!

Sport Magazin numarul 91 (25 – 31 decembrie 2007)

Citeste mai multe!

Pentru informații sau colaborări ne puteți contacta la:

Email: contact@clubulmedia.ro

Telefon: 0744525607

Comanda o campanie de advertoriale premium cu link-uri dofollow catre site-ul tau pentru a obtine rezultate bune in SEO si Brand-Awareness.

O publicatie marca Clubul Media.

Recomandarea noastra: