EXCLUSIV/ Ionut Badea: “Imi doresc sa castig campionatul cu FC Arges”

0
204

Antrenorul Argeşului, echipă aflată pe primul loc în Seria a II-a a Ligii a II-a, a realizat o analiză a turului de campionat şi a perspectivelor pe care formaţia pe care o conduce le are în retur

SportM: Cum a ajuns Ionuţ Badea antrenor la FC Argeş?
Ionuţ Badea: A fost o învestire curajoasă din partea domnului Penescu, nu cred că a fost o decizie luată pe moment.

SportM: Cum poate fi caracterizată evoluţia echipei în sezonul de toamnă?
Ionuţ Badea: După un început firav şi oarecum naiv, pot spune că echipa şi-a luat cursul normal pînă la urmă al unei formaţii cu pretenţii. Mă bucur că am avut continuitate, acest lucru datorîndu- se tuturor jucătorilor, mă bucur că nu am avut accidentări şi am terminat turul “en fanfare”. Sînt mulţumit de evoluţia jucătorilor de pînă acum.

SportM: Cum se explică faptul că s-a intrat mai greu în turaţie?
Ionuţ Badea: Explicaţia e simplă, am fost naivi, am crezut că, fiind o echipă venită din Liga I, succesele vor fi facile. În momentul în care am înţeles că nimic nu e facil, lucrurile au început să funcţioneze cum trebuie.

SportM: Putem împărţi turul acesta în nişte perioade?
Ionuţ Badea: Pentru mine ca antrenor, fiecare partidă are istoria ei. Meciurile trebuie tratate diferit unul faţă de celălalt, am jucat contra mai multor sisteme de joc în acest campionat, este important să ştii toate datele despre adversari, şi aşa se scrie istoria unui meci. A fost perioada primelor trei etape, pînă la meciul de la Reşiţa, cu un început mai slab de campionat. Apoi, de la meciul cu Vîlcea pînă la cel cu Poli II, echipa a fost în creştere. A urmat o relaxare, pînă la meciul cu Arieşul Turda, apoi am revenit la turaţie ridicată, încheind în forţă.

SportM: Ce s-a întîmplat între meciul cu Reşita şi cel cu Vîlcea?
Ionuţ Badea: A fost o discuţie pe care toţi jucătorii şi staff-ul clubului au purtat-o cu patronul, şi în urma acesteia cred că s-a declanşat acel declic, mai ales că am completat regulamentul de ordine interioară, pe care toată lumea trebuie să îl respecte. Toate aceste discuţii pe care noi le-am făcut, nu individuale, ci în grup, au fost benefice pentru jucători, şi asta s-a văzut în teren.

SportM: Ce ar trebui făcut în continuare ca să existe continuitate în Liga I?
Ionuţ Badea: Eu încă nu discut de promovare, mă voi bucura de obiectiv doar cînd va fi matematic atins. Sînt un antrenor căruia îi place să lucreze cu un nucleu de jucători, care poate fi însă completat la fiecare întrerupere de campionat. În general, nu e bine să faci schimbări atunci cînd totul merge bine, însă cu siguranţă vor veni 2-3 jucători.

SportM: Ai fost comparat cu Florin Halagian”¦
Ionuţ Badea: Am tot respectul pentru maestrul Halagian, dar eu sînt Ionuţ Badea şi o să ajung mai mare.

SportM: Ai spus că vrei să cîştigi campionatul cu FC Argeş, dar şi cu alte echipe”¦
Ionuţ Badea: Este evident că nu poţi să stai pe vecie la o echipă. Eu trebuie să mă gîndesc la toate aspectele acestea, ideea este că toată energia mea este canalizată acum pentru FC Argeş. În această privinţă, ţin legătura şi cu antrenori de peste hotare şi încerc să văd cît mai multe meciuri şi antrenamente din campionatele puternice ale Europei.

SportM: Ce poţi să ne spui despre documentare?
Ionuţ Badea: Eu consider că partea aceasta teoretică este foarte importantă în evoluţia unui antrenor, cu cît te documentezi mai mult, cu atît înseamnă că eşti autodidact şi poţi să acumulezi cît mai multe cunoştinţe, acest lucru îţi permite să nu te plafonezi.

SportM: Se poate ajunge ca în următorii ani FC Argeş să cîştige campionatul?
Ionuţ Badea: Obiectivul meu pe termen lung este cîştigarea campionatului.

SportM: De ce s-a tratat superficial Cupa României?
Ionuţ Badea: Noi nu am tratat-o cu indiferenţă, dar nu am avut ca obiectiv cîştigarea cupei, era practic imposibil. Pe mine m-a interesat în cupă să ţin în priză mai mulţi jucători. Încă o dată, am vrut să cîştigăm acele meciuri, atît a putut echipa în momentul respectiv şi nimic mai mult.

SportM: Ce lipseşte la baza materială?
Ionuţ Badea: Probleme sînt la terenurile de antrenament şi la terenul sintetic. Primăria a demarat lucrările şi la nocturnă, ceea ce nu poate fi decît un lucru îmbucurător pentru publicul argeşean.

SportM: De ce nu ai mai continuat ca jucător?
Ionuţ Badea: Consider că nu pot să fac ambele lucruri la fel de bine 100% şi am considerat că viitorul meu în fotbal este acela de antrenor.

SportM: Putem să facem o analiză pe posturi?
Ionuţ Badea: Postul de portar la orice echipă este foarte important. Am început cu Hotoboc, care în pregătire a făcut nişte meciuri foarte bune, însă nu a avut un început bun de campionat. Intrarea în poartă a lui Boşneag a însemnat însă revirimentul pentru toată lumea şi a trebuit să încep mereu cu el, pentru că nu a dezamăgit.

SportM: Fundaşii?
Ionuţ Badea: Pe postul de fundaş dreapta, Mircea Stan şi Ghiţă s-au completat foarte bine, primul dintre ei avînd reale realizări. La fundaşii centrali am fost în căutări pînă am găsit această formulă, cu Miloşevici şi Bălaşa, care s-a dovedit cîştigătoare, drept dovadă stau şi puţinele goluri pe care le-am primit. La postul de fundaş stînga au fost căutări pînă cînd Crivac s-a impus ca titular, datorită experienţei şi caracterului agresiv, totul culminînd cu învestirea lui cu funcţia de căpitan.

SportM: Mijlocaşii?
Ionuţ Badea: Mijlocaşii înseamnă motorul echipei, cei care sînt practic muncitorii, lucrătorii într-o echipă. Am avut în persoana lui Tameş unul dintre cei mai inventivi şi creativi mijlocaşi pe care FC Argeş i-a avut vreodată. Am avut mijlocaşi de bandă creativi, cum ar fi Cristi Tănase, Năstăsie şi mai ales Cătălin Doman şi Roberto Boboacă, doi jucători tineri de reală perspectivă. Apoi, îl mai avem pe Monel Cîrstoiu, un închizător care va avea multe de spus în viitorul apropiat. Am avut o linie de mijloc compactă, care a învăţat foarte bine anumite trasee tactice.

SportM: Atacanţii?
Ionuţ Badea: Am avut un caracter emulativ între ei, deoarece nu am rămas consecvent unei singure idei de atac. Sînt foarte mulţumit de aportul lor la echipă, consider că se poate şi mai bine, în condiţiile în care nu de puţine ori am avut şi adversari de o valoare discutabilă. Există un plus şi pentru jucătorii care nu prea au prins lotul de 18, pentru că au încercat din răsputeri să îşi arate ambiţia la antrenamente.

SportM: Crezi că dintre jucătorii care au plecat în ultimele luni ar mai fi fost cineva util? Îi enumăr aici pe Tănasă, Prepeliţă, Marincău, Vintilă, Adrian Ionescu, Schumacher.
Ionuţ Badea: Acest aspect contează pentru mine prea puţin în acest moment, pentru că echipa funcţionează şi e pe un traseu ascendent. E posibil să fi fost mai bine cu jucătorii care au plecat, dar e posibil să fi fost şi mai rău.

SportM: Ce solicitări îi faci patronului pentru bunul mers al echipei?
Ionuţ Badea: În ceea ce priveşte organizarea, am tot suportul preşedintelui Cristian Mincă şi al patronului. Asta presupune deplasări, hoteluri, bilete de avion. Apoi, a existat o presiune constantă din partea patronului, una pozitivă, zic eu. Mai mult decît atît, bonusurile pe care echipa le-a primit constituie tot un suport.

           

Continuarea in numarul 95
(29 ianuarie – 4 februarie 2008)
Sport Magazin


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here