EXCLUSIV: Interviu Angela Morosanu

A 11-a ediţie a Campionatelor Mondiale de Atletism va debuta sîmbătă, la Osaka. Pentru o mare parte din componenţii delegaţiei României, concursul din Japonia ar putea reprezenta ultimul campionat mondial la care vor participa. Felicia Ţilea, Nicoleta Grasu, Mihaela Melinte, Ionela Tîrlea sau Gheorghe Guşet îşi vor încheia cel mai probabil cariera cu ocazia JO de la Beijing. În urma lor, o nouă generaţie de sportivi bate la porţile afirmării. Campionatele europene şi mondiale de juniori din acest an au propulsat în faţă nume aparent necunoscute pînă acum: Cristina Vasiloiu, Ancuţa Bobocel, Bianca Perie sau Mirela Lavric. În fruntea lor, ceva mai experimentata Angela Moroşanu, campioana europeană de tineret la 400 m garduri, probă unde îşi va depune candidatura pentru o medalie şi la Osaka. De altfel, la doar 21 de ani, sportiva descoperită la Iaşi va participa în nu mai puţin de trei probe individuale (200 m, 400 m şi 400 m garduri), plus în cursa de ştafetă 4X400 m

SportM: După medalia de aur cucerită la CE de tineret, lumea atletismului te consideră lidera noii generaţii. Cum te simţi în această postură?
Angela Moroşanu: Nu pot să zic că sînt cea mai bună, există şi alţi sportivi cu rezultate bune la nivel juvenil. Este totuşi o presiune mare pe umerii mei şi trebuie să mă autodepăşesc, pentru că nu vreau să dezamăgesc speranţele investite în mine.

SportM: Ţi-ai trasat un obiectiv personal clar pentru această competiţie?
Moroşanu: Îmi doresc să confirm rezultatul de la Campionatul European. Vreau întîi să mă calific într-o finală şi acolo niciodată nu poţi ştii ce se poate întîmpla…

SportM: Care sînt principalele tale adversare?
Moroşanu: Nu cred că pot apărea surprize. Lupta se va da între alergătoarele din SUA, australianca Jana Rawlinson şi probabil campioana mondială, rusoaica Yuliya Pechonkina.

SportM: Nici o rivalitate cu Ionela Tîrlea?
Moroşanu: Noi sîntem prietene în afara terenului. Aşadar, cel mai bun să cîştige… Normal că îmi doresc totuşi să o întrec, pentru că este cea mai bună atletă din România la ora actuală. Deţine aproape toate recordurile pe distanţe scurte şi m-ar onora să o înving în duel direct.

SportM: Ultimele campionate europene de tineret şi Campionatul Mondial de Juniori au adus României o salbă de medalii. Ar putea unul din aceşti sportivi tineri şi talentaţi, printre care te numeri şi tu, să dea marea lovitură la Osaka?
Moroşanu: Nu se poate compara un Campionat Mondial de seniori cu o întrecere la nivelul juniorilor, deoarece nu există încă experienţa necesară. Chiar şi eu, care am participat deja la un campionat mondial şi la Jocurile Olimpice, mai am de învăţat la acest capitol.

SportM: Care crezi că este motivul pentru care mare parte din juniorii noştrii talentaţi nu ajung să confi rme la nivelul seniorilor?
Moroşanu: Cred că de la metodele de pregătire se trage totul. Mulţi sînt suprasolicitaţi în primii ani de atletism şi, cînd ajung la o vîrstă, sînt deja obosiţi fi zic, dar mai ales mental, sînt practic secaţi de energie.

SportM: Per ansamblu, ce şanse crezi că are delegaţia României să se întoarcă acasă cu o medalie?
Moroşanu: Pot spune cert doar că Marian Oprea şi cu Nicoleta Grasu pornesc cu şanse reale să urce pe podium.

SportM: Se anunţă o ediţie cu totul şi cu totul specială, peste 200 de ţări urmînd a înscrie sportivi la Osaka…
Moroşanu: Va fi ceva special, este un lucru clar şi am ceva emoţii. Nu cred însă că se vor doborî prea multe recorduri. Pînă să ajungă în fi nală, atleţii vor trebui să treacă prin chinurile califi cărilor şi îşi vor mai pierde din rezistenţă.

Sport Magazin numarul 73 | 20-26 august 2007