EXCLUSIV Fl. Petre: Sa dea altii gol, nu eu!

Internaţionalul român de la ŢSKA Sofia, Florentin Petre (foto), analizează meciul cu Bulgaria din punctul de vedere al fotbalistului care, sîmbătă, va fi adversarul celor din capitala ţării vecine, acolo unde trăieşte şi îşi cîştigă existenţa

SportM: Ce înseamnă pentru tine meciul cu Bulgaria, avînd în vedere faptul că miza practic nu mai există?
Florentin Petre: Din moment ce lucrurile sînt clare acum în ceea ce priveşte calificarea, mă simt mult mai relaxat. Eu joc aici, în Bulgaria, locuiesc la Sofia, aici îmi trăiesc viaţa, aici îmi cîştig banii. Pentru mine, era prea de tot ca meciul de sîmbătă, cu Bulgaria, să fie pe viaţă şi pe moarte. Dacă mai exista miză sau, mai rău, dacă jocul ar fi fost decisiv pentru ambele formaţii, mi-ar fi fost mult mai greu, probabil că aş fi fost foarte stresat.

SportM: Crezi că va fi o întîlnire ceva mai relaxantă pentru toţi băieţii noştri? Poate şi pentru bulgari?
Petre: Eu spun că va fi un meci frumos, un meci al orgoliilor. Şi ei, şi noi vom încerca să arătăm cine este mai bun. Noi dorim să demonstrăm că merităm calificarea la turneul final de anul viitor. Cert este că vom juca, ne vom concentra, pentru că nea Piţi vrea să cîştigăm grupa fără înfrîngere.

SportM: Cum îi simţi pe bulgari, în ceea ce priveşte pregătirea jocului cu noi? Sînt resemnaţi?
Petre: După cum îi ştiu, cred că vor face tot posibilul să ne bată. Au şi ei ambiţia lor, orgoliul lor, e normal să-şi dorească să ne arate că şi ei ar fi meritat să ajungă la Euro. Din punctul meu de vedere, important este că noi vom fi acolo.

SportM: Care mai este situaţia ta la Sofia? Cum te simţi, mai ales în preajma acestui meci special pentru tine?
Petre: Joc la echipa de club, mă simt foarte bine, totul este în regulă.

SportM: Dacă meciul ar fi fost decisiv, pe lîngă stresul şi emoţiile inerente, crezi că ai fi avut şi alte probleme, mai deosebite?
Petre: Nu ştiu ce să zic… dar nu cred. Eu am respect faţă de toată lumea de aici, aşa sînt eu… Îmi place să cred că şi eu sînt respectat şi că nu s-ar fi pus problema să apară situaţii neplăcute în ceea ce mă priveşte, doar din cauza luptei pentru calificare.

SportM: Veţi juca pe terenul marii tale rivale din campionat, Levski. Dacă miză nu mai există, te aştepţi totuşi la o primire ostilă a ta, la fluierături, avînd în vedere eternul duel dintre Levski şi ŢSKA?
Petre: Asta vom vedea atunci, dar îmi place să cred că nu va fi aşa. Oricum, aici, în Bulgaria, lumea, cînd vine la un meci al echipei naţionale, uită de rivalităţile interne. Toţi încurajează reprezentativa lor, aşa că nu mă aştept la un “tratament special” nici măcar din partea suporterilor lui Levski.

SportM: Cum te-au primit după acel 2-2 de la Constanţa?
Petre: Nu am avut probleme. Există respect între oameni. Normal că toţi avem orgolii, fiecare vrea să cîştige şi, chiar dacă la meciuri se mai încing spiritele, după aceea totul decurge normal.

SportM: Ai marcat recent, în Luxemburg, unde ai purtat tricoul cu numărul 10, şi apoi te-ai bucurat foarte tare. Cînd ai revenit la Sofia, erai calificat. Cum te-au primit atunci bulgarii?
Petre: E adevărat, am fost foarte fericit că am înscris, pentru că nu o mai făcusem de mult timp, trecusem printr-o perioadă grea… Tricoul cu numărul 10 m-a motivat mult, a fost o onoare să-l port. Numai cînd mă gîndeam cine-l mai purtase… La întoarcerea în Sofia, am fost chiar surprins să văd cum m-au primit la club. Văzuseră toţi meciul, inclusiv antrenorul. M-au felicitat şi pentru gol, şi pentru calificare.

SportM: Dacă vei marca şi la Sofia, te vei bucura la fel de mult?
Petre: Nu, nu! Nu vreau să marchez acolo! Să dea gol alţii şi să cîştigăm, asta îmi doresc.

SportM: Să ne aşteaptăm la o atmosferă “incendiară” pe stadionul lui Levski, chiar dacă nu există miză?
Petre: Cred că da. Stadionul e mare, e frumos, renovat, iar suporterii sînt aproape de echipă, o încurajează, o ajută.

SportM: Îi simţi pe bulgari invidioşi, ranchiunoşi, că noi vom merge la Euro 2008, iar ei nu?
Petre: Nu ştiu cum văd ei calificarea noastră, dar mie îmi pare rău că nu merg şi ei la Euro. Eu aş fi vrut să mergem împreună acolo.

SportM: Ce diferenţe sesizezi între campionatul lor şi cel din România?
Petre: Nu e mare diferenţă. Au avut şi ei echipă în Liga Campionilor, păcat că nu au şi anul acesta. Se bat patru-cinci echipe la titlu, la noi văd că anul acesta lupta se duce între şase-şapte. La ei nu sînt bani aşa mulţi ca la noi, nu se investeşte atîta! M-a luat ameţeala cînd am auzit ce sume se mai vehiculează prin fotbalul românesc. Şi sînt ceva mai liniştiţi, nu sînt atîtea scandaluri şi declaraţii dure ca la noi.

SportM: La meciul cu Albania vom sărbători calificarea. Cît de mult crezi că vă veţi mai putea concentra?
Petre: Nu ştiu cît de mult va mai conta atunci rezultatul. Important este să vină lumea la stadion şi să ne bucurăm cu toţii aşa cum nu am mai făcut-o de mult timp.

SportM: Ce aştepţi de la Euro 2008?
Petre: Eu am fost prezent şi în 2000, la turneul final, şi aş vrea să depăşim performanţa de atunci.

SportM: Avem puterea să o facem?
Petre: Avem! Avem forţă, avem valoare, avem experienţă, avem tot ce ne trebuie. Avem şi bucurie, pentru că o calificare la un turneu final este visul oricărui fotbalist.

SportM: Cam cît timp simţi că mai poţi juca pentru echipa naţională? Te-ai gîndit de unde ai vrea să te retragi? Ai vrea să mai joci în ţară?
Petre: Nu ştiu, nu m-am gîndit la aşa ceva. La naţională o să mai joc atît timp cît o să fiu în formă, cît o să mă simt bine, cît o să fiu convocat. Mai apar şi alţi jucători, sînt mulţi tineri care pot veni din urmă… Sper să mai pot juca ani buni. Sînt jucători care au rezistat foarte mult timp la echipa naţională.

Integral in numarul 85 al Sport Magazin (12 – 18 noiembrie 2007)

Stiri recente

Acțiunea “Mingi pentru suporteri” Alexandrion Group, la FC Hermannstadt – Politehnica Iaşi

Acțiunea "Mingi pentru suporteri" cu ajutorul jucatorilor care au oferit mingi cu logo-ul Alexandrion Group celor din tribune a...