EDITORIAL/ Madalin Negoita: „Mana lui Dumnezeu, uitata!”

Brazilia si Paraguay si-au rezervat deja biletele pentru Cupa Mondiala din Africa de Sud iar Chile si Ecuador sunt si ele în negocieri avansate cu vreo agen ie de turism care cotizeaza la cele doua federat ii.

Lipseste însa ceva din peisaj”¦ chiar echipa care, aproape fara except ie, era cotata cu prima, maxim a doua sansa la câstigarea oricarui trofeu pus în joc, la nivel de echipe nat ionale. Pe continentul care da în fiecare an sute de jucatori echipelor de top din Europa, unde Brazilia si Argentina îsi disputa supremat ia într-o rivalitate dusa la extrem, constelat ia lui Maradona a decazut.

Daca în sfertul de finala al Cupei Mondiale din 1986, cu Anglia, Argentina a stat la mâna idolului Maradona, dupa mai bine de douazeci de ani, sta la mâna unor echipe neînsemnate, cum ar fi Peru, Venezuela, Chile sau Ecuador. Argentina si-a pierdut identitatea, demnitatea, orgoliul si, mai ales, istoria sub bagheta celui care a scris-o cu litere de aur. Federat ia a ales cu sufletul, „El pibe doro„, antreneaza tot cu sufletul, dar fotbalul s-a schimbat. Vremea geniilor si a religiei-fotbal a apus. Acum e timpul tacticilor si a sistemelor defensive „betonate”. Maradona nu în elege. Pasiunea a disparut. La fel si mâna lui Dumnezeu, care l-a ajutat sa rapuna Anglia în plin razboi pentru un pamânt disputat între doua na iuni, care l-a ocrotit si l-a ferit de o via ta neiertatoare. Ca sa se califice, macar în playoff, Argentina trebuie sa bata Peru, Ecuador trebuie sa învinga pe Uruguay, Paraguay trebuie sa bata Venezuela si Chile sa nu piarda în fat a Columbiei.

În plus, în ultima runda, Argentina se deplaseaza pe terenul celei mai mari rivale, în afara de Brazilia – Uruguay. Daca Dumnezeu nu si-a luat mâna ocrotitoare de pe idolul argentinian, acum ar fi momentul ideal sa o arate.