Echipa turului – Fundas central: Marian Cisovsky/ Calaul Clujului

Cel mai remarcabil moment al lui Cisovsky în tricoul Timişoarei a venit în etapa a XII-a, cînd slovacul a punctat de două ori şi i-a adus echipei sale victoria în faţa campioanei.

Adaptarea lui Marian Cisovsky în efectivul lui Uhrin Jr. a fost, din fericire, una rapidă şi naturală, astfel încît cehul, forţat şi de problemele medicale, i-a oferit debutul în campionatul României la numai două săptămîni de la sosirea în ţară. În etapa a VI-a, cu Cisovsky prezent pe gazon 90 de minute, Timişoara s-a impus cu 3-1 într-o deplasare grea, pe terenul Universităţii Craiova. După meci, au început să curgă laudele la adresa noii achiziţii, iar galeria, recunoscătoare, a semnat şi ea certificatul de “adopţie”.

Ulterior, la abia al doilea joc în Liga I, Cisovsky a confirmat impresia bună lăsată o săptămînă mai devreme. Şi nu doar că a confirmat-o, a îmbunătăţit-o serios, cu o reuşită de generic tv împotriva Vasluiului. Timişoara tocmai venea după eşecul de acasă cu Partizan, 1-2, şi avea nevoie de un balon de oxigen. I l-a oferit fundaşul slovac, despre care s-a spus că a marcat un eurogol. Şi într-adevăr, “torpila” sa de la 30 de metri candidează cu succes la golul sezonului.

“Am mai izbutit astfel de execuţii şi la Artmedia, sînt bucuros cînd îmi ies. Eu zic că păstrăm şanse de calificare în Cupa UEFA, însă regret că nu pot juca şi eu, am trăit foarte intens meciul tur”, avea să declare neînfricatul Cisovsky, care, din păcate, n-a avut drept de joc în Europa, el participînd în startul sezonului cu Artmedia în preliminariile Ligii Campionilor. Ar fi fost cu el altul deznodămîntul cu Partizan?

Erou în derby

Patru etape mai tîrziu, pe 26 octombrie, Cisovsky a ieşit iar la rampă. Şi ce moment şi-a ales! Era “derby-ul Vestului”, cum l-a numit presa la vremea respectivă, între revelaţia primei părţi a campionatului, Timişoara, şi campioana en-titre, CFR Cluj. Proporţiile duelului de pe “Dan Păltinişanu” erau amplificate şi de faptul că gazdele tocmai pierduseră şase puncte, fiind detronate pe cale regulamentară din fotoliul de lider.

În aceste condiţii, victoria era vitală, şi ea a fost obţinută cu ajutorul unui erou neverosimil. Cînd toată lumea se aştepta să vadă golul ţîşnind din gheata lui Gigel Bucur sau Culio, mingea a fost atrasă magnetic de Cisovsky. Cinci minute i-au fost suficiente să-şi ducă la îndeplinire “doppietta” care a scufundat în Bega locomotiva din Gruia.

Eficienţă de atacant

Chiar dacă n-a mai scuturat plasa în următoarele runde (excepţie autogolul nefericit cu Dinamo), cele trei goluri înscrise în primele sale şase meciuri la “alb-violeţi” îl fac pe Cisovsky al patrulea marcator al Timişoarei în tur! El îi urmează pe atacantul Gigel Bucur (7 goluri), Artiom Karamyan (5) şi Magera (4), dar, atenţie, a punctat la fel de mult ca Rusici şi Goga, atacanţi pe care Iancu a plătit peste un milion de euro!

“Încerc tot timpul să fiu periculos şi să găsesc un plasament cît mai bun.”

Marian Cisovsky

Stiri recente

CFR Cluj l-a achiziţionat Filippo Falco, mijlocaş ofensiv italian

Clubul CFR Cluj a anunţat, pe site-ul oficial, că a obţinut serviciile mijlocaşului ofensiv italian Filippo Falco. Crescut la academia...