CUPA UEFA – FINALA/ ”Mineriada” lui Mircea Lucescu

Cu ajutorul lui Răzvan Raţ, Mircea Lucescu speră să obţină miercuri, pe “Şukru Saracoglu” din Istanbul, primul trofeu european din istoria “minerilor”. Dacă o vor învinge pe Werder Bremen, cei doi români îşi vor înscrie numele, cu litere de aur, în cartea de onoare a clubului ucrainean

Cel mai apreciat tehnician român al momentului are motive să fie emoţionat, şi nu numai, din cauza încărcăturii specifice finalei. “Il Luce” revine pe arena lui Fenerbahce, acolo unde a triumfat de mai multe ori atunci când a antrenat Galatasaray (2000-2002) şi Beşiktaş (2002-2004). Ieşit campion al Turciei cu fiecare dintre granzi, Lucescu îşi poate acum încununa excepţionala carieră cucerind Cupa UEFA chiar în fieful lui Fener. Ar fi al doilea trofeu continental din CV-ul său, după Supercupa Europei obţinută în 2000 la comanda lui “Cimbom”.

Pe urmele lui Kovacs

În cazul unui nou triumf pe malurile Bosforului, Lucescu va scrie istorie nu doar pentru fotbalul ucrainean, ci şi pentru cel din România. Şi asta pentru că un singur antrenor de la noi a mai reuşit performanţa de a cuceri o competiţie de club europeană la cârma unei formaţii străine. Se întâmpla la începutul anilor 70, când Ştefan Kovacs conducea Ajaxul lui Cruyff la două Cupe ale Campionilor, dar şi la o Cupă Intercontinentală. Desigur, clubul tehnicienilor români cu medalii europene este completat de Emerich Ienei, care în 1986 cucerea laurii cu Steaua în aceeaşi competiţie.

Werder are găuri

Adversara lui Şahtior din finala Cupei UEFA, Werder Bremen, aduce cu un şvaiţer la marea finală. Cuiul în coşciugul nemţilor, dacă se poate spune aşa, a fost suspendarea pentru trei galbene a mijlocaşului brazilian Diego, vedeta “alb-verzilor”, care a înscris 20 de goluri în toate competiţiile, din care şase în această ediţie a C2. Tot pentru cumul de cartonaşe absentează atacantul Almeida, în timp ce fundaşul central Per Mertesacker, accidentat în semifinale, este o incertitudine majoră. “Vom câştiga pentru ei”, a promis managerul germanilor, Thomas Schaaf.

Anul Luceştilor

Câştigarea Cupei UEFA de către senior ar face dintr-un sezon excelent pentru familia Lucescu, unul fabulos. În această stagiune în care Mircea a ajuns pe culmile Europei, fiul său, Răzvan, şi-a ţinut echipa nou-promovată în siguranţă în Liga I, iar la finalul lui aprilie a fost numit noul selecţioner al României.

Şahtior – Traseul până în finală

2-0 şi 3-1 vs. Dinamo Zagreb (preliminarii Liga Campionilor)
2-1 vs. FC Basel (grupe Liga Campionilor)
1-2 vs. Barcelona (grupe Liga Campionilor)
0-1 vs. Sporting Lisabona (grupe Liga Campionilor)
0-1 vs. Sporting Lisabona (grupe Liga Campionilor)
5-0 vs. FC Basel (grupe Liga Campionilor)
3-2 vs. Barcelona (grupe Liga Campionilor)
2-0 şi 1-1 vs. Tottenham (16-imi Cupa UEFA)
0-1 şi 2-0 vs. ŢSKA Moscova (optimi Cupa UEFA)
2-0 şi 2-1 vs. Ol. Marseille (sferturi Cupa UEFA)
1-1 şi 2-1 vs. Dinamo Kiev (semifinale Cupa UEFA)

Stiri recente

Cândea Andreea, jucătoarea ACS Fotbal Feminin Baia Mare, convocată în Echipa Națională U15

Echipa Națională de Fotbal Feminin U15 se pregătește pentru un stagiu intensiv de antrenament, ce va avea loc la...