CUPA CONFEDERATIILOR 2009/ Africa de Sud spera, Brazilia poate

Calificată în semifinalele Cupei Confederaţiilor deşi a fost învinsă de Spania în ultimul meci din grupă, Africa de Sud şi-a făcut norma şi nu are nimic de pierdut contra Braziliei, în penultimul act al competiţiei, găzduit joi de arena “Ellis Park” din Johannesburg (21.30, TVR 1)

Accederea trupei sud-africane în penultimul act al competiţiei a fost celebrată cu moderaţie atât de fotbalişti, cât şi de selecţionerul Joel Santana, un tip care în pofida sângelui său latin îşi controlează bine emoţiile. Explozia de bucurie la finalul unui meci pierdut clar în faţa Spaniei (0-2) ar fi fost un spectacol jenant – biletele pentru semifinală au reprezentat un cadou neo-zeelandez, Glen Moss & Co. având o răbufnire de orgoliu contra irakienilor. Gestul merită aplaudat, fiindcă astfel de manifestări s-au văzut la case comparabil de mari – acum o lună managerul prim-divizionarei engleze Hull City, Phil Brown, s-a făcut de râs sărbătorind vocal rămânerea echipei sale în Premier League, după eşecul cu 0-1 în faţa lui Manchester United.

Experienţă şi încredere

“Calificarea m-a făcut foarte fericit. Pentru Bafana Bafana (n.r. – porecla selecţionatei sudafricane de fotbal) este o realizare importantă, atât la nivel de moral cât şi în perspectiva pregătirilor pentru Cupa Mondială. În opinia mea am jucat bine contra Spaniei, care la ora actuală este cea mai bună naţională din lume. Ne-am dat sufletul pe teren, dar am comis două greşeli costisitoare. Una peste alta, rămâne experienţa fantastică a acestui duel tare”, a cântărit Joel Santana bilele albe şi bilele negre ale partidei cu Spania. Acum, după duelul cu “Brazilia Europei” vine disputa cu originalul din America de Sud, iar Santana îi cunoaşte la perfecţie pe brazilieni. “Este întotdeauna o plăcere să îmi întâlnesc conaţionalii, iar meciul de joi este o ocazie specială. Bafana va încerca să savureze din plin oportunitatea. Cât despre mine, timp de 90 de minute voi fi 100% sudafrican!”.

Santana, contra ţării natale

Dacă despre Kaka se poate spune că le aparţine, în coproprietate, lui Iisus şi lui Florentino Perez, selecţionerul Joel Santana este împărţit de Brazilia şi de Africa de Sud. În prima ţară s-a născut, iar în a doua antrenează naţionala locală, de mai bine de un an. Născut pe 25 decembrie 1948, la Rio de Janeiro, Santana are în spate aproape trei decenii de antrenorat la cluburi precum Vasco da Gama, Al Hilal, Flamengo şi Corinthians, dar şi Vegalta Sendai, ultimul din Japonia. În aprilie 2008, tehnicianul de 61 de ani a fost instalat la cârma Africii de Sud la recomandarea fostului selecţioner, conaţionalul său Carlos Alberto Parreira. Acum, el are ocazia să scrie istorie cu “Bafana Bafana” dacă va învinge Brazilia în semifinală. Totuşi, demonstraţia de forţă a fotbaliştilor cariocas împotriva Italiei sugerează că semifinala are o mare favorită şi o outsideră inimoasă.

Pronostic: Brazilia – Africa de Sud 1

Forma recentă

Brazilia
21.06 Cupa Confederaţiilor: 3-0 vs. Italia
18.06 Cupa Confederaţiilor: 3-0 vs. SUA
15.06 Cupa Confederaţiilor: 4-3 vs. Egipt
10.06 Preliminarii CM 2010: 2-1 vs. Paraguay
06.06 Preliminarii CM 2010: 4-0 vs. Uruguay

Africa de Sud
20.06 Cupa Confederaţiilor: 0-2 vs. Spania
17.06 Cupa Confederaţiilor: 2-0 vs. Noua Zeelandă
14.06 Cupa Confederaţiilor: 0-0 vs. Irak
06.06 amical: 1-0 vs. Polonia
31.03 amical 0-2 vs. Portugalia

Dueluri anterioare
07.12.1997 amical Africa de Sud – Brazilia 1-2
24.04.1996 amical Africa de Sud – Brazilia 2-3

Stiri recente

Perfecționism în gimnastică, cu Andrei Muntean – Podcast Business Philosophy

https://www.youtube.com/watch?v=wKRFlSE85Kk&t=2659s Podcastul Business Philosophy l-a avut ca invitat pe Andrei Muntean, singurul gimnast român calificat la Jocurile Olimpice de la...