Cum am fost escrocat pe Instagram. FBI confirmă că și LinkedIn este supusă fraudelor

(de Romeo Chiriac)

FBI a confirmat recent că platforma LinkedIn este supusă fraudelor făcute de escroci care atrag utilizatorii în scheme de investiţii în criptomonede. 

Schema funcţionează astfel: un fraudator care se prezintă ca un profesionist, care creează un profil fals şi se adresează unui utilizator. Escrocul începe cu mici discuţii despre mesaje şi se oferă să ajute victima să câştige bani printr-o investiţie cripto. Apoi, fraudatorul direcţionează utilizatorul către o platformă de investiţii legitimă pentru cripto. Iar după ce le câştigă încrederea, le spune să mute investiţia pe un site controlat de fraudator. Fondurile sunt apoi scurse din cont. Victimele au fost păcălite deoarece au considerat că LinkedIn este o platformă de încredere pentru reţele de afaceri.FBI a confirmat că are investigaţii active, dar nu a putut comenta, deoarece sunt cazuri deschise. LinkedIn spune că a eliminat peste 32 de milioane de conturi false de pe platforma sa în 2021. Din iulie până în decembrie 2021, apărările sale automate au oprit 96% din toate conturile false. Membrii au raportat 127.000 de profiluri false care au fost, de asemenea, eliminate.

LinkedIn a spus că apărările sale automate au prins 99,1% din spam şi escrocherii. Alte 179.000 au fost înlăturate după ce le-au raportat membrii.

LinkedIn şi-a avertizat recent utilizatorii într-o postare pe blog pe platforma sa. Ca să nu trimită bani către persoane pe care nu le cunosc. Și să nu răspundă la conturi cu un istoric de lucru îndoielnic sau alte semnale roşii. Cum ar fi gramatica slabă.

Am pățit-o și eu recent, pe contul personal de Instagram Romeo Chiriac

PASUL 1. După ce mi-a fost furat contul, escrocul a început să posteze de pe Instagramul meu. Mai întâi a postat de pe contul meu furat diverse scheme de investiții în criptomonede.

Am postat pe rețelele sociale mesajul că mi-a fost furat contul de Instagram. În speranța să nu fie afectată relația cu partenerii mei de business și cu prietenii. Ca să nu cadă în capcana că eu aș posta acele scheme de investiții în criptomonede. 

PASUL 2. Dar escrocul nu s-a oprit aici. A trimis tuturor celor din lista mea de prieteni un mesaj fals. “Mă înscriu  la un concurs pentru o poziție de ambasador ca influencer online. Vă rog să mă ajutați”.

PASUL 3.  Unii au ignorat mesajul cu așa zisul ambasador influencer online. Alții au înțeles că au de a face cu un escroc și i-au scris mesaje în acest sens. Ba au și raportat contul meu furat. Poate au fost și utilizatori păcăliți. Acestora, escrocul le-a trimis încă un mesaj, trecând la următorul pas. “Fă o captură de ecran a link-ului și trimite-mi înapoi, să pot adăuga numărul tău de vot pe el”.

Cei care au căzut în capcana aceasta, în cîteva minute au rămas fără cont de Instagram. (De menționat faptul că mesajele sunt scrise într-o gramatică îndoielnică).

Cu mare greutate (de fapt cu ajutorul unor prieteni!) mi-am recuperat contul de Instagram.

Am scris acest material în speranța de a atenționa eventualii utilizatori de Instagram sau LinkedIn să evite frauda. Ca să nu cadă și ei pe mâna escrocilor care derulează scheme de investiţii în criptomonede și să le fie furate conturile.

 

Stiri recente

Mbappé, invitat la un dineu la Palatul Elysee alături de preşedintele Macron şi emirul Qatarului

Kylian Mbappé a primit o invitaţie pentru a participa la un dineu oficial la Palatul Elysée alături de preşedintele...