”CODA” şi ”Dune”, marii câştigători ai Premiilor Oscar 2022

Lungmetrajul “CODA” s-a impus la toate cele trei categorii la care a fost nominalizat: “cel mai bun film”, “cel mai bun actor în rol secundar” (Troy Kotsur) şi “cel mai bun scenariu adaptat” (Sian Heder, care este şi regizoarea filmului).

Cele mai multe premii au fost câştigate de filmul SF “Dune”, o adaptare ambiţioasă a romanelor publicate de Frank Herbert în seria literară omonimă. “Dune” s-a impus la şase categorii tehnice: “cele mai bune efecte vizuale”, “cel mai bun sunet”, “cea mai bună coloană sonoră”, “cel mai bun montaj”, “cea mai bună imagine” şi “cea mai bună scenografie”.

Will Smith a fost desemnat cel mai bun actor în rol principal datorită evoluţiei sale din filmul “King Richard”, îl care îl interpretează pe Richard Williams, tatăl şi antrenorul jucătoarelor de tenis Venus şi Serena Williams. Însă în cadrul show-ului Will Smith a urcat pe scenă şi l-a pălmuit pe Chris Rock, după ce starul de comedie făcuse o glumă pe seama soţiei lui Will Smith, actriţa Jada Pinkett Smith, spunând că abia aşteaptă să o vadă într-o continuare a filmului “G.I. Jane” datorită coafurii sale. Jada Pinkett Smith este cu craniul complet ras începând de anul trecut, după ce a anunţat că suferă de alopecie, o afecţiune care cauzează căderea părului.

Jessica Chastain a fost desemnată cea mai bună actriţă în rol principal datorită interpretării sale din filmul “The Eyes of Tammy Faye”, în care a jucat-o pe teleevanghelista americană Tammy Faye Bakker.

Premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol secundar a fost câştigat de Ariana DeBose, interpreta personajului Anita din musicalul “West Side Story”. Ariana DeBose a devenit prima actriţă afro-latino şi queer care a câştigat un premiu Oscar. Troy Kotsur a devenit al doilea artist surd din istoria galelor Oscar care a câştigat un trofeu, impunându-se la categoria “cel mai bun actor în rol secundar”, graţie interpretării sale din filmul “CODA”.

“The Power of the Dog”, care primise cele mai multe nominalizări în acest an, 12, s-a impus totuşi la categoria “cea mai bună regie” prin intermediul cineastei Jane Campion.

Filmul japonez “Drive My Car” a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj internaţional, confirmându-şi statutul de mare favorit al acestei categorii.

Această ediţie a adus în faţa micilor ecrane doar 10,4 milioane de telespectatori americani. Gala a inclus un moment de reculegere pentru Ucraina, după ce Rusia a invadat această ţară.

 

Stiri recente

Olympique Marseille și AS Roma, în semifinalele Europa League

Olympique Marseille s-a calificat în semifinalele Ligii Europa după ce a dispus la lovituri de departajare de formaţia portugheză...