Cei mai mari șahiști ai lumii dau startul turneului Grand Chess Tour 2022. Garry Kasparov, la ceremonia de deschidere

Zece dintre cei mai mari şahişti ai lumii, potrivit clasamentului FIDE, printre care și primul jucător al României, la acest moment, se confruntă săptămâna viitoare, la București, în prima etapă a circuitului internațional Grand Chess Tour 2022, informează superbet.ro. La ceremonia de deschidere, din 4 mai a.c., va fi prezentă o personalitate marcantă a șahului mondial: Garry Kasparov, considerat cel mai bun jucător din toate timpurile.

Prima din cele cinci etape ale turneului internațional Grand Chess Tour – unul dintre cele mai importante turnee de șah la nivel global – va debuta săptămâna viitoare, la București. Zece mari maeștri ai șahului (GM), aflați printre cei mai buni jucători din lume, precum și jucătorul numărul 1 al României (care a primit un wildcard pentru această etapă) se vor duela în competiția Superbet Chess Classic România 2022.

Cei 10 jucători de șah care concurează în etapa de la București sunt:

  • GM Alireza Firouzja (Franța) – locul 2 în lume și primul an când joacă în tot circuitul GCT
  • GM Levon Aronian (SUA) – locul 6 mondial, jucător aflat în lupta pentru un loc în Turneul Candidaţilor 2022
  • GM Fabiano Caruana (SUA) – locul 4 în lume, jucător aflat în lupta pentru un loc în Turneul Candidaţilor 2022
  • GM Wesley So (SUA) – câştigător al GCT 2021 şi câştigător al etapei Paris Rapid & Blitz 2021.
  • GM Shakhriyar Mamedyarov (Azerbaijan) – locul 3 la GCT 2021 şi câştigătorul Superbet Chess Classic România 2021
  • GM Ian Nepomniachtchi (FIDE) – locul 5 în lume, challenger la titlul mondial în cadrul CM 2021, jucător aflat în lupta pentru un loc în Turneul Candidaţilor 2022
  • GM Richard Rapport (Ungaria) – locul 10 mondial, jucător aflat în lupta pentru un loc în Turneul Candidaţilor 2022
  • GM Maxime Vachier-Lagrave (Franța) – locul 2 la GCT 2021, câştigător al Cupei Sinquefield 2021 şi câştigător al GCT Croaţia 2021
  • GM Leinier Dominguez (SUA) – Primul an când joacă în circuitul GCT, jucător aflat în lupta pentru un loc în Turneul
  • GM Bogdan Deac (România) – cel mai bun șahist al României (locul 59 mondial), a obținut titlul suprem, de mare maestru internațional în șah (GM) înaintea împlinirii vârstei de 15 ani, la doar 14 ani și 7 luni, devenind la vremea respectivă cel mai tânăr GM din lume. A debutat în echipa națională de seniori la 14 ani. În iulie 2019 a fost cotat de către FIDE ca fiind al 8-lea junior din lume.

Cu importanță strategică în stabilirea celui mai bun șahist al lumii, competiția de la București va fi de şah clasic, în care jucătorii vor juca în sistem turneu, fiecare cu fiecare, iar câştigătorul va fi decis în urma punctajului acumulat. Premiile etapei de la București ajung la 350.000 de dolari.

Inaugurarea turneului va avea loc miercuri, 4 mai, începând cu orele 16.00, cu participarea extraordinară a multiplului campion mondial, Garry Kasparov, alături de directorul executiv al Grand Chess Tour – Michael Khodarkovsky, premierul României – Nicolae Ciucă, președintele Senatului României – Florin Cîțu, președintele Camerei Deputaților – Marcel Ciolacu, președinta Fundației Superbet – Augusta Dragic, cei 10 jucători, precum și invitați din diverse medii socio-profesionale și din mass-media.

Deschiderea evenimentului va consta într-o prezentare a turneului și a jucătorilor primei etape, tragerea la sorți a jucătorilor înscriși în competiție, urmată de prima mutare, făcută de marele maestru internațional Garry Kasparov cu un invitat special, o sesiune de întrebări dedicată presei, precum și o serie de momente realizate cu invitații, cu participarea celor 10 GM și a lui Garry Kasparov.

Ceremonia de deschidere a turneului de șah, ce va transmite un mesaj de încredere și speranță, de celebrare a vieții, a păcii, a valorilor universale și a minților care se pun în slujba binelui, sub sloganul “Uniting Minds”, va fi transmisă în direct pe TVR 1, precum și pe site-ul grandchesstour.org.

Competiția de șah se va desfășura la Sheraton Bucharest Hotel, din Capitală, în perioada 5-14 mai, cu o zi de odihnă pe 10 mai. În fiecare zi, partidele încep la orele 15.00 și se termină în jurul orelor 20.00. Deschiderea fiecărei zile competiționale se va face printr-o primă mutare făcută de invitați speciali, sportivi, oficiali și diverse personalități ale vieții publice din România.

Evenimentul va fi deschis și publicului larg. Iubitorii acestui sport pot rezerva de pe site-ul www.superchess.ro bilete de participare pentru urmărirea jocurilor celor 10 GM, direct în sala de competiție. Biletele se găsesc în număr limitat.

Accesul presei, atât la ceremonia de deschidere, cât și la competiția de șah, se va face doar pe bază de acreditare. Jurnaliștii interesați să participe sunt invitați să se acrediteze prin completarea formularului de acreditare și transmiterea lui la adresa de e-mail chesstour@porternovelli.ro, până la data de 2 mai 2022, orele 13.00.

Federația Română de Șah este co-organizator și partener al etapei de la București, împreună cu Fundația Superbet. În prezent, România se situează pe locul 27 din 186 de țări, la nivel mondial, în clasamentul FIDE.

Parteneri media: TVR 1, Prima Sport, Pro Sport, gsp.ro/Gazeta Sporturilor, Digi Sport, Rock FM, wesport.ro

Despre turneul Grand Chess Tour (GCT)

GCT este un circuit internațional care aliniază cei mai buni jucători de șah ai lumii. Legendarul Garry Kasparov, unul dintre cei mai mari “ambasadori” ai șahului, la nivel global, a inspirat înființarea Grand Chess Tour și, totodată, a contribuit la consolidarea parteneriatului dintre organizatori.

Despre Fundația Superbet

Prin Fundația Superbet, Grupul Superbet, cel mai mare operator din industria de Betting & Gaming din România, derulează o varietate de programe CSR prin care se implică în viața comunității. Fundația promovează educația, performanța, valorile culturale și susține realizarea unor acțiuni și materiale (cărți, filme, programe culturale etc.) care contribuie la educație, informare corectă sau la dezvoltarea unor abilități. Din 2019, este și partener strategic al Federației Române de Șah. Alte proiecte notabile sunt dedicate sănătății (#pariempebine, “Race for Cure”), culturii și educației prin susținerea revistei “Dilema Veche”, a revistei „Știință & Tehnică” sau a publicației bilunare de business „New Money”.

Despre Federația Română de Șah (FRSAH)

Înființată în 1925, Federația Română de Șah s-a constituit prin adeziunea a 26 de cercuri de șah din țară. Este una dintre membrele fondatoare a Federației Internaționale de Șah (FIDE). Primul său Comitet Director a fost prezidat de Mihail Sadoveanu din calitatea de președinte. De atunci, diverse personalități marcante ale vieții politice, culturale și sportive românești au îndeplinit funcția de președinte al Federației. Misiunea FRSAH este de a populariza și dezvolta practicarea acestui sport, la nivel național, din punct de vedere sportiv, educațional, cultural și artistic, promovând corectitudinea, toleranța și fair-play-ul.

Stiri recente

Gabriela Ruse s-a calificat în sferturile de finală la Rouen

Gabriela Ruse s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 250 de la Rouen. Ruse (26 de ani, 83...