Ce trebuie să știi dacă vrei să practici motociclism off-road?

Atunci când ești pasionat de motociclete, îți vei dori să evoluezi și să încerci întotdeauna lucruri noi. Ai avut parte de destule drumuri lungi alături de prieteni și de aventuri pe șosele de mare viteză, însă acum e momentul să vezi cum stau lucrurile la capitolul motociclism off-road.

Prima regulă este că nu contează cât de experimentat ești pe șosea, pe un traseu accidentat vei fi începător. Pornind de la acest aspect, e important să cunoști câteva aspecte de bază pentru a începe noua aventură.

Protecția primează – ai nevoie de un echipament adecvat

În mod sigur, știi deja că nu te poți numi pasionat de două roți dacă nu ești conștient și responsabil. Iar asta se traduce prin a-ți proteja viața atunci când urci pe o motocicletă.

La capitolul off-road, echipamentul de protecție este ușor diferit față de cel de stradă, însă conține aceleași componente: casca, ghete moto off-road, ochelari de protecție, genunchiere și cotiere pentru un plus de siguranță, dar și costum de protecție format din pantaloni și geacă moto. Niciunul dintre aceste accesorii pentru motocicletă nu este mai puțin important. E esențial ca atunci când practici off-road să investești într-un echipament complet de protecție, unde fiecare articol are rolul său bine stabilit.

Casca moto off-road, de exemplu, este diferită de cea utilizată în traseele stradale, unde există asfalt. Aceasta are o formă specială pentru a oferit protecție sporită atunci când te afli pe un traseu accidentat și ești expus pericolelor. Vei remarca zona de protecție a bărbiei și maxilarului care este mult mai sigură.

De asemenea, ghetele moto pentru trasee off-road sunt realizate special pentru a oferi o protecție excelentă gleznelor. În același timp, ele sunt construite astfel încât  să simți cât mai bine comenzile motocicletei. Înainte de a încerca pentru prima dată motociclismul off-road, asigură-te că dispui de toate elementele care compun un echipament de protecție complet.

Învață de la cei mai experimentați

Să parcurgi trasee accidentate pe motocicletă înseamnă să-ți dorești să simți adrenalină la capacitate maximă. Totuși, acest sport nu este lipsit de riscuri și e important să iei lucrurile treptat și să îmbini aventura cu precauția.

Pentru că pasiunea pentru motociclete off-road este una care se împărtășește, vei găsi rideri experimentați de la care poți învăța numeroase ponturi și trucuri și care îți vor oferi sfaturi importante provenite din experiențe proprii. Înscrie-te în cluburile de profil și îți vei face prieteni noi care au aceeași pasiune ca tine pentru motoare și trasee accidentate și de la care poți deprinde tainele off-roadului.

Ai răbdare și evoluează treptat

Nu te grăbi să încerci din prima să parcurgi un traseu dificil. Ține cont de faptul că ești începător în motociclismul off-road și e important să știi cum să controlezi o motocicletă pe un teren accidentat și cum să reacționezi în anumite situații. Vei cădea, te vei ridica, vei prelua controlul motocicletei și vei merge mai departe. E important să nu sari niciun pas din evoluția ta ca rider de off-road. Fiecare îți va aduce satisfacții!

Înainte de a practica prima oară motociclism off-road, asigură-te că ai ales o motocicletă potrivită pentru tine și că deții un echipament de protecție complet. Dar, cel mai important, nu uita că ai titulatura de începător, așa că ar fi bine să iei lucrurile treptat. Cel mai important, însă, amintește-ți să te bucuri de fiecare moment pe traseu, să te distrezi și să ai satisfacția că ți-ai îndeplinit încă un vis, acela de a concura pe un teren accidentat, plin de noroi și de provocări.

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/moto-motocross-dirt-bike-4983694/

 

 

Stiri recente

Biserica Domnească din Curtea de Argeș și-a sărbătorit ocrotitorul

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a oficiat Sfânta Liturghie la hramul Bisericii Domnești din Curtea de Argeș, ctitorie începută de Domnitorul...