Ce pași sunt de îndeplinit pentru ca pokerul să devină un sport olimpic

Este un lucru știut că pokerul nu este doar un joc de noroc, ci și unul al minții, în care abilitățile fac diferența în cele mai multe cazuri. Sunt și oameni care compară pokerul cu șahul, având în vedere că jucătorii cu o strategie mai bună și mai pricepuți ies aproape întotdeauna învingători. În aceste condiții, nu e surprinzător că de ani buni se discută ca pokerul să devină un sport olimpic.

Comitetul Internațional Olimpic (CIO) actualizează constant lista cu sporturi participante la Jocurile Olimpice și nu ar fi surprinzător ca în anii următori și pokerul să fie inclus, mai ales că s-au făcut deja pași în acest sens. Acest lucru nu se va întâmpla însă la Jocurile Olimpice din 2024, organizate de Paris, unde vor fi incluse patru sporturi noi: skateboard, cățărări, surfing și breakdance.

Care sunt pașii pentru ca pokerul să devină un sport olimpic

Organizația care se ocupă cu alegerea sporturilor pentru Jocurile Olimpice este Comitetul Internațional Olimpic. În viziunea, CIO, definiția unui sport este următoarea: “Sporturile olimpice sunt toate evenimentele reunite sub o federație internațională sportivă care pot fi împărțite în mai multe discipline, considerate uneori chiar sporturi diferite”.

CIO cere așadar ca sportul cu pricina să fie administrat de o organizație internațională neguvernamentală, care să se ocupe de bunul mers al lucrurilor. Din momentul în care sportul este recunoscut se va înființa și o federație internațională, la care vor adera asociațiile naționale. După ce acești pași au fost făcuți, Federația Internațională va face o solicitare către CIO pentru testarea sportului și respectarea regulilor din Carta Olimpică.

În plus, o altă prevedere ține de răspândirea sportului cu pricina. Acesta trebuie să practicat la scară largă de bărbați în cel puțin 75 de țări de pe patru continente și de femei în peste 40 de țări de pe 3 continente.

Este eligibil pokerul să devină un sport olimpic?

Poate că nu mulți oameni știu, dar pokerul are deja o organizație internațională care încearcă să promoveze acest joc și să-l transforme în unul olimpic. Federația Internațională de Poker este o organizație non-profit înființată în 2009. De asemenea, din 2010, această organizație a devenit membru provizoriu în Asociația Internațională a Sporturilor Mintale (IMSA). Are deja membrii în toate cele patru colțuri ale lumii, însă lucrurile nu sunt chiar simple.

CIO trebuie să recunoască Federația Internațională de Poker, însă acest lucru nu s-a întâmplat momentan. Un alt scenariu ar fi prin intermediul Asociației Internaționale a Sporturilor Mintale, care este recunoscută deja de CIO având în vedere că din această organizație face parte, spre exemplu, și șahul.

Fără doar și poate, popularitatea pokerului nu poate fi pusă la îndoială. În toate colțurile lumii jocul este foarte răspândit, sub diverse variante. În România sunt licențiate cele mai populare platforme de poker online din lume, iar cluburile terestre nu lipsesc din marile orașe. În plus, sunt organizate frecvent și festivaluri de poker cu o mulțime de evenimente.

Are nevoie pokerul să devină un sport olimpic?

Mulți oameni pasionați de poker și-au pus întrebarea ce s-ar schimba în acest joc dacă ar căpăta oficial statutul de sport olimpic. Pokerul este deja bine organizat la nivel mondial și popularitatea sa este impresionantă. Spre exemplu, la Main Event-ul World Series of Poker din 2022 au fost 8.663 de participanți, aceasta fiind a doua cea mai bună ediție din acest punct de vedere din toată istoria. În plus, premiile totale puse în joc pentru Main Event au fost de 80.782.475 de dolari. Practic, peste premiile oferite de oricare alt turneu de Grand Slam la tenis.

Așadar, chiar dacă nu este un sport olimpic oficial, pokerul are un succes impresionant la nivel mondial. Dar transformarea sa în sport olimpic ar aduce o recunoaștere pe care mulți oameni și-ar dori-o: aceea că pokerul nu este un joc de noroc, ci unul al abilităților. La fel ca oricare alt sportiv, jucătorii profesioniști de poker fac antrenamente, au ședințe de studiu, își analizează adversarii și au parte și de perioade de refacere.

Practic, este o similitudine foarte mare cu ceea ce se întâmplă în viața de zi cu zi a unui sportiv profesionist. Însă, până la urmă, indiferent dacă va fi sau nu un sport olimpic, pokerul rămâne un joc distractiv, practicat de milioane de oameni în scopuri recreaționale.

Stiri recente

Simona Halep împlineşte 32 de ani

Simona Halep împlineşte astăzi 32 de ani. Ea a fost suspendată patru ani pentru dopaj și a ieşit din...