Călătorie între Cer şi Pământ, concursul de alergare și ciclism din subteran

Călătorie între Cer şi Pământ este un concurs de mountain bike cross country si trail run unic în România, şi în lume, care va avea loc la Târgu Ocna sambata si duminică pe 10 si 11 Iunie 2017.

De ce este unic? În primul rând pentru că vei putea concura într-o mulţime de situaţii şi într-o mulțime de locuri. Spre deosebire de concursurile „obişnuite” care te duc prin oraşe, sate, pe dealuri, munți şi prin păduri, la Călătorie între Cer şi Pământ vei putea concura inclusiv sub pământ!

foto-cristian-vasile-igu-ro_06

Dupa patru editii organizate consecutiv inca din 2013, am decis ca a venit vremea sa aducem ceva nou la avenimentul nostru. Astfel, pentru 2017 pe langa proba de ciclism vom avea si trail run. Sambata 10 iunie concurentii se vor alinia la start pentru a pleca in proba de alergare, iar duminica ciclistii vor concura la proba de mtb.

Organizatorii concursului de mountain bike si trail run de la Târgu Ocna – Societatea Naţională a Sării – SALROM, Primăria Târgu Ocna şi Asociația Transalpin Bike, au definitivat traseele competiţiilor. Cel pregatit pentru bicicleta are o lungime de aproximativ 15 km şi va trece inclusiv prin subteranul salinei din Târgu Ocna, Mina Trotuş, adică vei coborî 240 m în adâncuri, pe propria ta bicicletă! Ţine cont că lucrul ăsta nu îl poţi face în mod normal şi doar cicliştii înscrişi la acest concurs vor avea privilegiul să viziteze salina pe bicicletă.

Pentru alergare am pregatit cele trei lungimi clasice de 5 km, 10 km si 21 km. Desi diferite ca lungime fata de traseul pentru ciclism, fiecare din cele 3 trasee de alergare va include si portiuni din subteran pentru ca toata lumea sa se bucure de aceasta experienta deosebita si intalnita doar aici, la Calatorie intre Cer si Pamant.

Traseele pleacă din centrul localităţii, din Piaţa Primăriei, şi continuă pe străzile oraşului unde traficul va fi dirijat special pentru eveniment. Se ajunge apoi în incinta Salinei Târgu Ocna unde se intră în curtea fabricii şi se traversează o serie de depozite. Acest lucru este încă o premieră, să poţi concura in siguranta printr-un peisaj industrial, dar curat, pus la dispoziţie de gazda SALROM. Cu un setup potrivit aici se vor face o mulţime de fotografii excelente!

calatorie-intre-cer-si-pamant-08

După ce se iese din depozite se intră în Mină. Experienţa noastră este însă bine proporţionată pentru acest eveniment întrucât am mai pedalat în mină de mai multe ori la Slănic Prahova, în 2013 şi în 2015 la concursul de ciclism Călătorie spre Centrul Pământului şi încă de patru ori la Târgu Ocna în 2013, 2014, 2015 si 2016, concursuri organizate tot de noi.
La Târgu Ocna Mina turistică se află la 240m adâncime aşa că până acolo ai de pedalat 3,1 km la vale pe tunelul de acces auto. În salină traseul are în jur de 600m lungime şi se desfăşoară pe suprafaţă fermă din sare. Apoi, vrei nu vrei, trebuie să o iei la deal şi să urci înapoi cei 3,1 km pe tunel.

Ieşiţi înapoi afară la lumină naturală vei ajunge în curând pe forestiere şi în pădure. Încă te afli în urcare şi vei continua aşa până când drumul forestier se transformă în drum de iarbă şi apoi potecă, până în cel mai înalt punct al traseului la 533 m altitudine.

Dacă până aici totul s-a petrecut mai domol şi ai avut chiar timp să admiri peisajul, sa simţi mirosul pădurii, al pinilor din zona, al pământului reavăn şi să auzi ciripitul păsărilor, de acum poţi da drumul adrenalinei şi pedala la vale, respectiv alerga la vale în cea mai mare viteză pe care ţi-o permite experienţa. Din cel mai înalt punct al traseului nu vei mai avea decât coborâre până înapoi în oraş. Aceasta se desfăşoară pe poteci de iarbă, poteci de pământ, drumuri forestiere şi drumuri asfaltate sau pietruite.

Ajuns înapoi în piaţă vei fi parcurs cei 15 km (traseul de bicicleta), iar acum vei avea ocazia să te revitalizezi cu energizantele şi mâncarea pusă la dispoziţie de organizatori. Dar în Piaţa Primăriei te aşteaptă poate cea mai mare surpriză! Introdusă pentru prima oara în premieră în România în 2014, traseul de concurs traversează clădirea Primăriei! Poate sună de necrezut însă gazdele noastre din Târgu Ocna au demonstrat o extraordinară deschidere şi dăruire faţă de acest concurs si sport in general. Au ales să îl sprijine cu toate resursele pentru ca evenimentul să devină unul de referinţă pentru oraş, judeţ şi chiar pentru România.

calatorie-intre-cer-si-pamant-tirgu-ocna-2014-foto-geroge-david-5

Însă concursul tot nu s-a încheiat! Proba de bicicleta durează 120 de minute, iar traseul lung de alergare 3,5 ore aşa că în acest răstimp vei pedala cei 15 km de câte ori vei putea și cât mai repede cu putinţă. Câştigătorul va fi cel sau cea care a făcut cât mai multe ture în timpul alocat.

Pentru că nu vrem doar să ne crezi pe cuvânt am editat şi un clip prin care te poţi convinge cât de variat este traseul şi cât de frumoasă este zona. Recomandarea noastră: veniţi cel puţin cu o zi înainte. Vineri puteţi face împreună cu prietenii sau familia trasee de bicicletă în zonă, puteţi chiar testa de mai multe ori traseul concursului, pe bicicleta sau in alergare. Regiunea nu duce deloc lipsă de obiective turistice, obiective pe care le-am menţionat la secţiunea specială pe site: www.calatorie.transalpinbike.ro/#turism. Iar sambata si duminică, concurs!

La ediția de anul acesta estimăm un număr de 300 participanți la proba de trail run și 300 participanți pentru mtb.

foto-cristian-vasile-igu-ro_09-1024x683

Despre organizatori

SALROM – Societatea Naţională a Sării – poate nu pare a fi un partener ideal când vine vorba de o competiţie, dar SALROM este printre puţinele societăţi de stat real implicate în sportul de masă şi interesate de turism. SALROM a fost partener la toate editiile desfasurate din 2013 pana acum la salinele Slanic Prahova si Targu Ocna. La Slanic Prahova evenimentul Călătorie spre Centrul Pământului are loc în întregime în interiorul salinei pe un traseu de 3km. SALROM dispune în total de 7 sucursale şi doreşte să organizeze astfel de evenimente în cât mai multe.

Primăria Târgu Ocna – la fel ca în orice oraş, partenerul ideal pentru un eveniment de orice fel este Primăria. În cazul de faţă Primăria Târgu Ocna a ales să susţină un concurs de mountain bike si alergare pe poteca, lucru care nu este chiar uşor de făcut. Traficul în oraş va fi afectat, iar toată logistica din localitate va trebui să ia în considerare situaţiile neprevăzute care ar putea periclita concursul sau siguranţa locuitorilor. Tocmai de aceea Primăria Târgu Ocna este entitatea de bază fără de care concursul nu s-ar putea desfăşura.

Asociatia Transalpin Bike – este susţinătorul de nădejde care dispune în portofoliu său de concursul organizat la cea mai mare altitudine din România – Transalpin Bike Maraton şi concursul organizat la cea mai mare adâncime – Călătorie spre Centrul Pământului, surprinzător ambele fiind de mountain bike şi nu înot. Transalpin Bike Maraton este concursul desfăşurat în munţii Parang, care traversează şoseaua Transalpina în partea de sus a traseului şi care trece pa lângă Peştera Muierii în partea de jos a traseului. Toate evenimentele susţinute până acum de AS. Transalpin Bike au avut un impact deosebit asupra turismului în zonă fiind în acelaşi timp foarte apreciate de participanţi şi public.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stiri recente

Sorana Cîrstea, eliminată în primul tur la China Open

Sorana Cîrstea, locul 26 mondial, a fost eliminată în primul tur la China Open, turneu de categorie WTA 1000,...