Analiza: Emigrare de iarna

Cantonamentele din Buşteni şi Sinaia sînt perimate, în timp ce Forban a rămas doar o amintire. Echipele româneşti “colonizează” Turcia şi Cipru, dar pe eşichier au apărut şi alte destinaţii, precum Portugalia sau Spania. Acasă rămîn numai săracii

Gata! Vacanţa s-a terminat. Fotbaliştii înjură lărgind cureaua cu încă o gaură. În faţa camerelor de luat vederi declară zîmbind că abia aşteptau acest moment, al finalului de pauză. În realitate, se simte o înţepătură discretă la ficat, iar splina îi obligă să umble puţin aplecaţi. Loturile s-au reunit, iar în vestiare se simte din nou mirosul înţepător al alifiilor analgezice. Cele 18 echipe şi-au strîns rîndurile. Sînt pregătite pentru nesuferita şi lunga perioadă de cantonament. Teoretic. Pentru că, la modul practic, nu există o uniformizare a acestei părţi a anului, cînd fiecare, indiferent de valoare, avea un drum şi o strategie extrem de clare.

Fuga la căldură

Vremurile s-au schimbat, chiar dacă zăpada este la fel de albă ca în urmă cu două decenii. Atunci se vorbea de “oxigenare”, “încărcare a bateriilor” şi “readaptare la efort”. Azuga, Buşteni, Sinaia, Predeal şi Poiana Braşov sînt locurile pe care antrenorii din vechea gardă le luau cu asalt în dorinţa de a găsi un hotel bun pentru echipele lor. Imaginile din ziare arătau fotbalişti alergînd prin nămeţi pe pantele munţilor. Acum lucrurile s-au schimbat radical. Gleznele sînt mult mai fi ne şi nu mai suportă terenurile îngheţate. Jucători evaluaţi la sute de mii de euro fug de pericolul răcelii. Astfel, staţiunile s-au golit. Liga lui Mitică şi-a schimbat reşedinţa de iarnă. Un contingent românesc de 11 echipe campează în Turcia, la Antalya. Aici preţurile sînt la jumătate comparativ cu România. Şi Cipru se loveşte de invazia românească, opt formaţii participînd la turneele organizate în Insula Afroditei. Pe eşichierul cantonamentelor au apărut, mai nou, destinaţii precum Portugalia şi Spania.

Foamea de acasă

Sînt şi echipe care rămîn în ţară. Nu neapărat din patriotism local. Unele nu îşi permit luxul de a organiza două cantonamente în străinătate. Din cauza condiţiilor fi nanciare există formaţii care se vor pregăti numai în România. În fi ne, fapt obişnuit în fotbalul românesc, întîlnim chiar şi grupări care nu au organizat nici un cantonament, fiind îngropate în datorii.

Obsesia lui Lucescu

Răzvan Lucescu a rămas o pasăre rară în privinţa pregătirii. Acesta nu acceptă sub nici o formă să renunţe la pregătirea montană, considerînd că aceasta este obligatorie, nu numai din punct de vedere fi zic, cît şi pentru reomogenizarea grupului. Lucescu junior a urcat în fi ecare iarnă cu echipa în Poiana Braşov, în perioada în care pregătea Rapidul, iar acum, paradoxal sau nu, se ocupă de destinele lui FC Braşov.

Între Forban şi Valencia

În perioada în care cucerea Cupa Campionilor Europeni şi pînă cu mult timp de la Revoluţie, Steaua beneficia de una dintre cele mai bune baze de pregătire. La Forban, se spunea în glume, că “militarii” aleargă cot la cot cu lupii. În prezent, Forban a rămas doar o amintire, conducerea Stelei alegînd ca loc de cantonament o micuţă staţiune din Spania, de lîngă Valencia.

Sport Magazin numarul 92 (8 – 14 ianuarie 2008)

Stiri recente

Steaua şi Minaur Baia Mare şi-au aflat adversarele din optimile European Cup la handbal masculin

Steaua Bucureşti şi Minaur Baia Mare şi-au aflat, marţi, adversarele din optimile European Cup, după tragerea la sorţi de...