Adicția la pariuri în rândul fotbaliștilor. Cazul Barton

Oare există o evidență a numărului de fotbaliști care au avut sau încă mai au probleme cu pariurile? Despre câteva cazuri s-a aflat. Spre exemplu Wayne Rooney. Care, până la 20 de ani a făcut datorii de 700.000 de lire la pariuri, în special la fotbal. Iar faptul că la 22 de ani Rooney a pierdut în doar 2 ore 65.000 de lire la pariuri, spune tot despre dependența din acel moment a acestuia. Sau Keith Gillespie, fost jucător la Manchester United, Newcastle United sau Blackburn Rovers. Care și-a cheltuit toți banii castigati din fotbal la pariuri.

Recent, mijlocaşul echipei Burnley, Joey Barton (34 de ani) a fost suspendat 18 luni pentru pariuri ilicite și a primit o amendă de 35.000 de euro. El a plasat 1.260 de pariuri în ultimii 10 ani.

Cazuri de fotbaliști care joacă la pariuri mai sunt. Și în România. Însă problema este însă alta. Aceasta o boală. Joey a recunoscut că a pariat, subliniind că este dependent de pariuri. Și a furnizat dovezi medicale a luptei lui contra acestei dependenţe. Dar a fost ajutat suficient să se vindece de această dependență?

În cazul lui Burton este vorba despre adicție. Cele mai cunoscute forme de adicție sunt alcoolismul sau dependenta de droguri. Iar cea mai puțin mediatizată este dependența de pariuri. Cu toate că aceasta întrunește toate condițiile pentru a fi diagnosticată, conform Manualului de Diagnostic și Clasificare Statistica a Bolilor Mintale.

Efectele adicției sunt dezastruoase. Atât asupra fotbalistului, cât și asupra persoanelor apropiate acestuia. Dar se face ceva în această direcție, în afara faptului că jucătorul este suspendat de către forurile sportive? Din păcate, aceasta nu reprezintă o soluție de vindecare. Poate fi ajutat în vreun fel acest tip de fotbalist – pacient? Că programe de tratament în acest sens există. Oare de ce nu sunt aplicate și susținute? Sper ca sa nu rămână doar niște simple întrebări fără răspuns.

(de Romeo Chiriac)

 

 

 

 

 

 

 

Stiri recente

Departamentul american al Justiţiei va plăti 100 de milioane de dolari gimnastelor agresate sexual de fostul medic al lotului naţional, pentru a pune capăt...

Departamentul american al Justiţiei va plăti aproximativ 100 de milioane de dolari unui număr de aproximativ o sută de...