Te asteptam si pe retelel sociale

Ştiri

34 de ani de cand Steaua a cucerit Supercupa Europei

n urma cu 34 de ani, la 24 februarie 1987, Steaua cucerea Supercupa Europei, unul dintre cele doua trofee continentale, care stau in vitrina clubului si a fotbalului romanesc.

Steaua a obtinut dreptul de a disputa Supercupa Europei dupa ce a cucerit, in sezonul 1985/1986, Cupa Campionilor Europeni, in urma finalei de la Sevilla, cu FC Barcelona, 2-0, la loviturile de departajare.

La randul ei, Dinamo Kiev se impusese in finala Cupei Cupelor, la Lyon, cu scorul de 3-0, in fata formatiei Atletico Madrid.

Supercupa Europei s-a disputat la 24 februarie 1987, pe Stadionul Louis II, iar unicul gol al meciului a fost marcat de Gheorghe Hagi, din lovitura libera, in minutul 44.

Venit de la Sportul Studentesc, acesta a reusit cele mai multe goluri in Ghencea, 76 in doar 97 meciuri in perioada 1987-1990, apoi la Galatasaray (59 de goluri), Sportul Studentesc (58 de goluri), Farul Constanta (18 goluri), Real Madrid (16 goluri), Brescia (14 goluri) si FC Barcelona (7 goluri).

Hagi fusese initial luat doar pentru acest meci, dar a ramas la Steaua, la cererea lui valentin Ceausescu.

Antrenorul de atunci al Stelei, Anghel Iordanescu, a folosit urmatoarea echipa: Stangaciu – Iovan, Bumbescu, Belodedici, Barbulescu – Balan, T. Stoica, Boloni, Hagi (Balint ’84) – Lacatus (Majearu ’89), Piturca.

Dinamo Kiev era antrenata de celebrul Valeri Lobanovski, iar din formatie faceau parte fotbalisti ca Oleg Blohin, Igor Belanov, Anatoli Demianenko, Serghei Baltacea, Vasili Rat, Oleg Kuznetov, jucatori cu multe selectii in nationala URSS.