Vilareal: ‘Submarinul’ fara capitan

Juan Roman Riquelme a decis să părăseacă Spania şi să revină, pînă la sfîrşitul sezonului în Argeninta, la Boca Juniors, iar Villareal a rămas fără “creierul” de la mijlocul terenului

Sfîrşitul se apropie pentru jucătorii care au scris istorie în Primera Division. Ronaldo a plecat pe uşa din spate la Milan, iar David Beckham mai are cîteva luni de jucat la dispoziţia lui Fabio Capello, pînă cînd va îmbrăţişa “Visul American”. Corabia galactică a naufragiat sub comanda amiralului italian. Departe de centrul însorit al Spaniei, în apropiere de portul mediteranean Valencia, un submarin este pe cale să se scufunde. Submarinul galben, Villareal-ul argentinian care a speriat Europa sezonul trecut a început să ia apă.
Poziţia în clasament şi numărul mic de goluri marcate sînt irelevante cînd vine vorba de plecarea căpitanului Riquelme. Deşi nu vrea să recunoască, antrenorul Pellegrini este pus în faţa schimbării unui ciclu. “Nu este o nouă etapă, pentru că am mai jucat fără Riqueleme”, a declarat tehnicianul din ţara Tangoului. într-adevăr, Villareal a jucat fără playmakerul ei, majoritatea sezonului. Din această cauză se află în partea a doua a clasamentului. Jucătorul cu o privire pătrunzătoare şi trăsături de aztec dintr-un film al lui Mel Gibson nu mai este. Riquelme a fost anul trecut cel mai bun marcator şi pasator al echipei lui Pellegrini. Chiar şi acum, părăseşte Spania ca lider în clasamentul pasatorilor. Destinaţia: Boca Juniors, fosta sa echipă. Mijlocaşul argentinian a plecat fără să-şi ia rămas-bun de la antrenor, lăsînd un gust amar pe buzele susţinătorilor lui Villarreal. “Relaţia cu Pellegrini a fost una normală în ultimele luni, dar s-a complicat atunci cînd un om de 50 de ani a acceptat să primească ordine de la alţii. Sper din tot sufletul ca într-o bună zi să reuşească să-şi impună mai mult punctul de vedere”, a declarat mijlocaşul argentinian referitor la antrenorul său.

Implicat de mic în mafia pariurilor

Totul a început în primul meci al anului 2007. A fost prima dată cînd Riquelme nu apărea pe foaia de joc. Ultima dată cînd “aborigenul” s-a certat cu un antrenor, cel care a plecat a fost tehnicianul. Pe vremea lui Benito Floro, Riquelme a întîrziat 20 de minute la un antrenament şi a refuzat să efectueze mişcările de stretching. A mai aşteptat puţin, şi-a lustruit ghetele, după care a intrat în ritmul coechipierilor. La trei zile după respectiva ispravă, Riquelme a repetat-o. Atunci, Benito Floro l-a ameninţat cu excluderea din lot. S-a creat o ruptură, iar Floro a spus “Hasta Luego” echipei.
Paharul s-a umplut de această dată. Riquelme a trecut de la stadiul de superstar intangibil, la cel de persona non-grata. Picătura decisivă a fost ratarea penalty-ului din minutul 90 al semifinalei de Liga Campionilor cu Arsenal. Riquelme s-a apropiat calm de punctul cu var, cu privirea ţintuită spre balon. îngrijorarea vizibilă de pe faţa lui năştea stropi de sudoare abundenţi. Starea lui de spirit ar fi indicat o cotă de 1,05 pentru ratarea loviturii. Fotbalul şi presiunea care o implică acest sport şi-au spus în sfîrşit cuvîntul. La vîrsta de 10 ani, Riquelme venea schilodit, cu ochii vineţi şi urme de curea pe spate la antrenamentele lui Argentinos Juniors. Tatăl său, un mafiot local îl snopea în bătaie, obligîndu-l să joace în jocuri pe care se pariau bani grei în cartierele sărace din Buenos Aires.

S-a întors acasă

Riqulme are un caracter dificil şi introvertit. Cunoscînd aceste însuşiri, cei de la Villarreal au construit o echipă de argentinieni în jurul lui. Au închis ochii la refuzul acestuia de a se antrena. Nu au comentat cînd Riquelme a adus un avion de prieteni din Buenos Aires, cu ocazia unui meci şi au trecut cu vederea accidentările. în ultimii doi ani, Riquelme nu a fost nici măcar odată rezervă.

Continuarea in Sport Magazin powered by kicker numarul 53

Stiri recente

Trăiește bucuria victoriei, cu pariuri online pe sporturile preferate

Din tribune, din fața televizorului sau cu ochii-n ecranul telefonului - oriunde te-ai afla ești un suporter înflăcărat al...