Versiunea belgiană a nuvelei “Două bilete pierdute”

(de Romeo Chiriac)

Povestea algerianului care a câştigat 250.000 de euro la loteria din Belgia, dar care nu-și poate încasa premiul deoarece nu are acte, m-a dus cu gândul la nuvela “Două bilete pierdute”, de Ion Luca Caragiale.

Lefter Popescu din nuvela lui nenea Iancu Cargiale a răscolit mai întâi trei zile casa în căutarea biletelor de loterie câștigătoare.

Apoi a dat peste cap mahalaua Farfurigiilor în căutarea jachetei unde se aflau biletele pe care i-a dat-o țigăncii Țaca.

După o demisie spectaculoasă, Lefter Popescu  afinalizat prin a face o criză de isterie  când a descoperit că numerele câștigătoare erau exact invers: biletul de la Universitatea Constanța avea numarul castigator de la București-Astronomie si “vice-versa”. 

În versiunea belgiană a nuvelei premiul este prea mare pentru a fi plătit în numerar. Problema e că în lipsa actelor, norocosul/ ghinionist algerian nu-şi poate deschide un cont bancar. Intriga continuă după ce un prieten al algerianului a încercat să ridice banii pentru el. Apoi prietenul algerianului a fost reţinut de Poliție pentru scurt timp, sub suspiciunea de furt. Câştigătorul a plecat din Algeria în urmă cu patru luni și a ajuns în Spania cu o barcă. De acolo, a mers pe jos prin Spania şi Franţa înainte de a ajunge în Belgia.

Așteptăm continuarea versiunii belgiene, ce reflectă dramă omului obișnuit, al cărui destin este situat la limita dintre tragic și comic.

 

 

Stiri recente

Mbappé, invitat la un dineu la Palatul Elysee alături de preşedintele Macron şi emirul Qatarului

Kylian Mbappé a primit o invitaţie pentru a participa la un dineu oficial la Palatul Elysée alături de preşedintele...