Un altfel de start

0
120

Dincolo de campionate mondiale şi europene, microbiştii români au permanent ochii aţintiţi către competiţia internă. în amalgamul de blaturi din fotbalul nostru, campionatul a oferit recorduri greu de egalat, desfiinţări de echipe “la ordin” şi abuzuri ale sistemului totalitar.

Primul meci din istoria diviziei naţionale s-a disputat pe 4 septembrie 1932, în Bucureşti, între Unirea Tricolor şi A.M.E.F. Arad şi s-a încheiat cu scorul de 4-1(1-1). Primul marcator a fost bucureşteanul Ştefan Cîrjan, după numai 12 minute de la începutul partidei. Arădenii au egalat din penalty-ul acordat de arbitrul Nagy Lajos ca urmare a unui henţ comis de Petre Steinbach, autorul primului gol din lovitură de pedeapsă din istoria Diviziei Naţionale fiind Valter. Aşezarea în teren a celor două echipe a fost 2-3-5, intrată de mult în istorie. Golurile 2 şi 3 ale Unirii au fost marcate de Traian Ionescu. Interesantă opinia ziarului “Gazeta Sporturilor” faţă de prestaţia fotbalistului: “Că Ionescu a marcat două puncte, e foarte frumos. Dar, nu se ştie dacă, păstrîndu-şi locul şi îndeplinindu-şi rolul, rezultatul nu era şi mai bun. Pentru că, atunci cînd extremele fac pe interii, prezenţa acestora e inutilă”. încă din vremurile acelea, chiar şi atunci cînd echipa cîştiga detaşat, ziariştii găseau motive de critică.

Revenirea CFR-ului şi recordul Ripensiei

Prima surpriză a Diviziei Naţionale, în 1932, cînd încă nu exista Divizia B, a realizat-o CFR Bucureşti. Pe 11 septembrie 1932, feroviarii au fost conduşi pe teren propriu, cu 2-0, de Ripensia Timişoara, dar au revenit miraculos în repriza secundă, cîştigînd în final cu 3-2.
Pe 18.06.1933, Ripensia reuşea cel mai mare scor al primei ediţii de campionat, întrecînd Tricolorul Ploieşti cu 11-0. Astfel, timişorenii au trecut pe primul loc, iar ploieştenii se gîndeau, probabil cu nostalgie, că ei au fost primii lideri ai Seriei, după un 4-0, în prima etapă, cu Şoimii Sibiu.

Ploieştenii de la Prahova s-au aflat pe primul loc după două etape de la reluarea campionatului divizionar 1946-1947. Surprinzător pentru o primă clasată, Prahova a încasat 11 goluri în etapa următoare de la Juventus Bucureşti.

Campionat fără retrogradate

Trei a fost numărul ediţiilor de campionat după care nu a retrogradat nici o echipă. în 1935 şi 1936, ultima clasată a cîştigat barajul împotriva cîştigătoarei Diviziei B, ceea ce a însemnat că nimeni nu a promovat, respectiv nu a retrogradat. în 1973 s-a mărit la 18 numărul echipelor din prima divizie, fiind salvate de la retrogradare echipele Sportul Sudenţesc şi Universitatea Cluj, iar din Divizia B au promovat Politehnica Iaşi şi Politehnica Timişoara. în schimb, toate echipele care au avut patru sau mai multe puncte avans în pauza de iarnă au cucerit titlul. Singura echipă care a avut trei puncte avans la jumătatea întrecerii şi a pierdut supremaţia a fost UTA, în ediţia 1971-1972, echipa lui Florin Halagian, FC Argeş, reuşind să recupereze diferenţa în cele 15 etape din retur.

Continuarea in Sport Magazin powered by kicker numarul 53

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here