Te asteptam si pe retelel sociale

Fotbal intern

Un altfel de start

Dincolo de campionate mondiale şi europene, microbiştii români au permanent ochii aţintiţi către competiţia internă. în amalgamul de blaturi din fotbalul nostru, campionatul a oferit recorduri greu de egalat, desfiinţări de echipe „la ordin” şi abuzuri ale sistemului totalitar.

Primul meci din istoria diviziei naţionale s-a disputat pe 4 septembrie 1932, în Bucureşti, între Unirea Tricolor şi A.M.E.F. Arad şi s-a încheiat cu scorul de 4-1(1-1). Primul marcator a fost bucureşteanul Ştefan Cîrjan, după numai 12 minute de la începutul partidei. Arădenii au egalat din penalty-ul acordat de arbitrul Nagy Lajos ca urmare a unui henţ comis de Petre Steinbach, autorul primului gol din lovitură de pedeapsă din istoria Diviziei Naţionale fiind Valter. Aşezarea în teren a celor două echipe a fost 2-3-5, intrată de mult în istorie. Golurile 2 şi 3 ale Unirii au fost marcate de Traian Ionescu. Interesantă opinia ziarului „Gazeta Sporturilor” faţă de prestaţia fotbalistului: „Că Ionescu a marcat două puncte, e foarte frumos. Dar, nu se ştie dacă, păstrîndu-şi locul şi îndeplinindu-şi rolul, rezultatul nu era şi mai bun. Pentru că, atunci cînd extremele fac pe interii, prezenţa acestora e inutilă”. încă din vremurile acelea, chiar şi atunci cînd echipa cîştiga detaşat, ziariştii găseau motive de critică.

Revenirea CFR-ului şi recordul Ripensiei

Prima surpriză a Diviziei Naţionale, în 1932, cînd încă nu exista Divizia B, a realizat-o CFR Bucureşti. Pe 11 septembrie 1932, feroviarii au fost conduşi pe teren propriu, cu 2-0, de Ripensia Timişoara, dar au revenit miraculos în repriza secundă, cîştigînd în final cu 3-2.
Pe 18.06.1933, Ripensia reuşea cel mai mare scor al primei ediţii de campionat, întrecînd Tricolorul Ploieşti cu 11-0. Astfel, timişorenii au trecut pe primul loc, iar ploieştenii se gîndeau, probabil cu nostalgie, că ei au fost primii lideri ai Seriei, după un 4-0, în prima etapă, cu Şoimii Sibiu.

Ploieştenii de la Prahova s-au aflat pe primul loc după două etape de la reluarea campionatului divizionar 1946-1947. Surprinzător pentru o primă clasată, Prahova a încasat 11 goluri în etapa următoare de la Juventus Bucureşti.

Campionat fără retrogradate

Trei a fost numărul ediţiilor de campionat după care nu a retrogradat nici o echipă. în 1935 şi 1936, ultima clasată a cîştigat barajul împotriva cîştigătoarei Diviziei B, ceea ce a însemnat că nimeni nu a promovat, respectiv nu a retrogradat. în 1973 s-a mărit la 18 numărul echipelor din prima divizie, fiind salvate de la retrogradare echipele Sportul Sudenţesc şi Universitatea Cluj, iar din Divizia B au promovat Politehnica Iaşi şi Politehnica Timişoara. în schimb, toate echipele care au avut patru sau mai multe puncte avans în pauza de iarnă au cucerit titlul. Singura echipă care a avut trei puncte avans la jumătatea întrecerii şi a pierdut supremaţia a fost UTA, în ediţia 1971-1972, echipa lui Florin Halagian, FC Argeş, reuşind să recupereze diferenţa în cele 15 etape din retur.

Continuarea in Sport Magazin powered by kicker numarul 53

Citeste mai multe!

Litere volumetrice Volumetrii din alama Banner Oferta de Pret Montaje si decorari materiale publicitare Panouri publicitareSistem pop-up spider Roll-up - https://www.atlasms.ro/

Revista Sport Magazin (sportm.ro) este o publicație a trustului de presă Clubul Media Business


Email: contact@clubulmedia.ro

Telefon: 0744525607

PENTRU A OBȚINE REZULTATELE DORITE ÎN SEO ȘI BRAND-AWARENESS COMANDĂ ADVERTORIALE PREMIUM CU LINK-URI DOFOLLOW CĂTRE SITE-UL TĂU ÎN CELE PESTE 150 DE SITE-URI INTERNE ȘI INTERNAȚIONALE ALE TRUSTULUI DE PRESĂ CLUBUL MEDIA BUSINESS, PRINTRE CARE:


https://businessphilosophy.ro


https://sportm.ro


https://sportprofit.ro


https://totceeaceeste.ro


https://superprofit.ro

O publicație a Clubului Media Business.      

Recomandarea noastra: