Ultimul tren spre Cupa UEFA

0
123

Anul acesta, Romania are doua reprezentante in Cupa UEFA Intertoto: Otelul Galati (locul al cincilea in Liga I) si Gloria Bistrita (pozitia a sasea). Prima va intra direct in turul al doilea, iar cealalta trebuie sa joace trei runde pentru a intra in turul secund preliminar al Cupei UEFA

Dupa retragerea Scotiei din competitie, locul acesteia a fost atribuit Romaniei, aflata intr-un clasament al coeficientilor UEFA prima (si singura anul acesta) cu drept de a inscrie o a doua formatie. Clasate imediat in urma celor patru din Liga I (Dinamo, Steaua, CFR Cluj si Rapid) calificate in primele doua cupe europene ca importanta, Otelul Galati si Gloria Bistrita au si ele, prin Intertoto, o sansa de a prinde al doilea tur preliminar din Cupa UEFA. Moldovenii au terminat pe pozitia a cincea, sint denumiti Romania 1 si intra direct in runda secunda, unde vor intilni invingatoarea dintre FK Slavia Sarajevo si Sant Julia (Andorra). Ardelenii, obisnuiti ai competitiei, au incheiat campionatul o treapta mai jos si intra in primul tur (Romania 2), unde ii vor intilni pe muntenegrenii debutanti de la FK Grbalj, in ceea ce va insemna primul joc in cupele europene pentru o formatie din tara respectiva.

Clujul, aproape de trofeu

In 2005, CFR Cluj a fost la un pas de a cistiga una dintre cele trei finale. Dupa un parcurs excelent, echipa lui Dorinel Munteanu a pierdut ultimul act in fata francezilor de la RC Lens. Venit la echipa cind clujenii erau deja in competitie, Dorinel nu-si dorea initial un parcurs lung, pentru a nu ignora pregatirea de vara. Ardelenii au reusit insa eliminarea unor trupe importante, ca AS Saint-Etienne sau Athletic Bilbao, devenind singura dintre cele sase finaliste care nu facea parte din cvintetul cam- pionatelor puternice. Acea editie a fost ultima in formatul cu trei finale. Competitia, infiintata in 1961 pentru a asigura caselor de pariuri cistiguri in timpul “mort” al vacantei de vara, a trecut abia in 1995 sub patronajul forului european si a devenit o “poarta” spre Cupa UEFA, capatind astfel o miza. Pina anul trecut, cele trei finaliste se calificau in primul tur al Cupei UEFA. Din 2006, turul al treilea are 11 cistigatoare, toate intrind in turul secund preliminar al actualei C2. 

Continuarea in SportMagazin powered by Kicker de luni 11 iunie 2007

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here