Te asteptam si pe retelel sociale

Turul Frantei

TURUL FRANTEI 2009/ Fara surprize

Munca echipei Columbia HTC, începută cu 46 de kilometri înainte de sosire, a dat roade, Mark Cavendish câştigând etapa dintre Monaco şi Brignoles (187 km)

Înainte de a porni în etapă, cicliştii s-au adunat în centrul din Monaco pentru a asculta imnul Franţei şi cel al Principatului. Alături de ei se aflau Christian Prudhomme şi Alteţa Sa Albert al II-lea. În primul rând al cicliştilor erau tricourile distinctive şi… Lance Armstrong, cel care a terminat pe locul 10 contratimpul de ieri. „Texanul” stătea chiar lângă Fabian Cancellara, liderul cursei. Întrebat de un reporter al France 2 dacă ar dori să poarte tricoul pe care îl are elveţianul, Armstrong a răspuns glumind: „Nu, nu neapărat, mai am şapte acasă”. Alături de ceilalţi rutieri, Lance a asistat la tăierea simbolică a panglicii (au făcut-o Albert al II-lea şi Prudhomme), după care a început pedalarea.

S-a dat startul fictiv. O ultimă „defilare” a cicliştilor pe străzile din Monte Carlo. N-a fost deloc un debut uşor de etapă, existând foarte multe urcări. Spectatorii monegasci au putut vedea plutonul compact, iar, după câţiva kilometri, directorul cursei a fluturat steagul pe care scrie „Depart”. Start. De data această, cel real. La scurt timp, Samuel Dumoulin (Cofidis) dă prima evadare a zilei. Îl urmează Fabian Wegmann (Milram), Rinaldo Nocentini (Ag2R) şi Amets Txurruka (Euskaltel-Euskadi).  Nu rezistă foarte mult în faţă, regruparea având loc la 1,5 kilometri de prima căţărare a zilei, Col de la Turbie (categoria a treia), câştigată de germanul Tony Martin (Columbia HTC). Barredo (Quick Step) şi Martin sunt la rândul lor prinşi de pluton, după care în faţă trec Stephane Auge (Cofidis), Cyril Dessel (Ag2r), Jussi Veikkanen (Française des Jeux) şi Stef Clement (Rabobank). Cei patru întreprind şi prima evadare cu adevărat lungă a Turului Franţei, rezistând până în ultimii zece kilometri.

Ecartul celor patru creşte, cursa rămânând relativ liniştită. Au existat, totuşi, câtevă căzături, de notat fiind cea a lui Frank Schleck. Luxemburghezul a scăpat, însă, cu bine şi a putut continua. După ce trena plutonului a fost dusă de echipa tricoului galben, Team Saxo Bank, cu 46 de kilometri înainte de sosire, echipele de sprinteri au trecut la treabă. Trei ciclişti de la Columbia HTC s-au alăturat în capul grupului de ciclişti de la Saxo Bank (pentru Mark Cavendish), alţi colegi îi urmau mai în spate, iar, a trei grupare care venea în faţă era Astana. În acest timp, cei patru din evadare păstrau o distanţă de trei minute, moment în care Cervelo Test Team trecea la trenă. Echipa elveţiană şi Columbia HTC au început să se succeadă la conducerea plutonului, reducând considerabil avansul lui Auge, Dessel, Veikkanen şi Clement.

Evadaţii sunt înghiţiţi de pluton, Mihail Ignatiev (Katusha) încearcă un atac, dar nu rulează mai mult de şapte kilometri singur, aşa că învingătorul etapei avea să se decidă la sprint. Cu doi kilometri înaintea liniei de finiş, jocurile de poziţii devin din ce în ce mai încinse. Se intră pe ultima mie de metri. Două echipe, Columbia HTC şi Garmin-Slipstream, îşi poziţionează oamenii în faţă, pe Mark Cavendish, respectiv pe Tylar Farrar. Suportul pentru Farrar se retrage prea devreme, lăsându-l pe american de unul singur contra a trei oameni de la Columbia. Cavendish are avantajul că este condus de doi colegi, în timp ce adversarul său direct este singur. Rând pe rând, suportul lui „Cav” se retrage, plasându-l ideal, iar britanicul, odată ajuns în faţă, şi-a eliberat forţa şi a câştigat etapa, obţinând a cincisprezecea victorie a sezonului.

Tricoul galben a rămas la Fabian Cancellara, urmat la 18 secunde de Alberto Contador.

Citeste mai multe!