TRAGIC/ Adeus ‘Seu Edevair’ – tatal lui Romario a incetat din viata

0
198

Edevair de Souza Farias, tatăl şi mentorul fotbalistului brazilian Romario, a încetat din viaţă, la vârsta de 77 de ani, în urma unui atac cardiac, joi la Rio de Janeiro, informează agenţia EFE, citată de Rompres.

Tatăl lui Romario fusese internat în urmă cu o săptămână, într-un spital din Rio de Janeiro, ca urmare a unei infecţii urinare. Fotbalistul se afla în localitatea turistică Fortaleza în momentul în care a primit tragica veste.

‘Seu Edevair’, aşa cum era cunoscut în lumea fotbalului brazilian, a fost un umil muncitor care a luptat să-şi scoată familia din mizeria favelei Jacarezinho, în care locuia în momentul naşterii lui Romario, îndrumându-şi fiul către cel mai iubit sport din Brazilia.

Soţia sa, dona Lita, povestea în diverse ocazii că Edevair îi dădea o minge fiului său pentru a-l face să doarmă, atunci când acesta era doar un bebeluş. Când Romario a împlinit şase ani, tatăl său a înfiinţat un club al suporterilor, ‘Estrelinha’, în care fiul său a făcut primii paşi în fotbal, în cartierul Vila da Penha, în zona de nord a metropolei Rio de Janeiro. Tot ‘Seu Edevair’ a fost cel care l-a dus pe Romario să dea o probă la Vasco da Gama, echipă ce l-a respins în acel moment, din cauza înălţimii prea mici.

Clubul Olaria l-a acceptat însă pe ‘Baixinho’, micuţul atacant începându-şi aici prolifica sa carieră, în cursul căreia a marcat 1.002 goluri şi a cucerit un titlu mondial cu naţionala Braziliei, în 1994, trei de campion al Olandei, cu PSV Eindhoven, şi unul de campion al Spaniei, cu FC Barcelona.