Te asteptam si pe retelel sociale

Tenis

TENIS/ La Armada Invincibile

Spania a cucerit pentru a treia oară Salatiera de Argint, după o finală nebună, desfăşurată la Mar del Plata, în Argentina. „Furia roşie” a îngropat astfel visul urmaşilor lui Guillermo Vilas, acela de a cuceri pentru întîia oară „Cupa cu poveşti”.

În urma înfrîngerii, Argentina devine a treia ţară după India lui Ramanathan Krishnan şi România lui Ilie Năstase care pierde toate cele trei finale jucate. Fără aportul numărului unu mondial, Spania a fost cotată cu şanse infime de a-şi trece din nou sub patrimoniu trofeul, adus în 2000 de Albert Costa şi Juan Carlos Ferrero, iar în 2004 de Carlos Moya şi de absentul Rafael Nadal. În plus, Argentina era neînvinsă pe propriul tărîm din 1998, perioadă în care au înregistrat 13 victorii consecutive. Timp de trei zile, între 21 şi 23 noiembrie, 11.000 de spectatori au asistat neputincioşi la agonia unei înfrîngeri lente. Feliciano Lopez şi Fernando Verdasco sînt cele două nume care au încheiat capitolul cu numărul 97 din istoria Cupei Davis. Trei la unu şi Spania îşi păstrează numele de „Armată invincibilă”.

Umbra unui campion

Finală la Roland Garros, ultimul act la Wimbledon, titlu la US Open, aur olimpic la dublu, 66 de victorii şi 15 înfrîngeri, opt finale, aproape şase milioane de euro. Sînt acestea oare cifrele unui învins? Dacă omul din spatele lor este Roger Federer, atunci răspunsul este afirmativ. Tenismanul de 27 de ani şi-a încheiat seria de 56 de meciuri consecutive cîştigate pe iarbă în finala de vis de la Wimbledon, pierdută în faţa lui Rafael Nadal. Anul 2008 nu i-a adus nici un titlu Masters, iar la Beijing a fost eliminat în sferturi de James Blake. Dar cel mai mare insucces pentru Federer rămîne pierderea şefiei clasamentului ATP după 237 de săptămîni consecutive, record absolut. Ultima dezamăgire a elveţianului a venit la Turneul Campionilor de la Shanghai, unde a fost eliminat încă din faza grupelor, după înfrîngerile în faţa lui Gilles Simon şi Andy Murray. Roger Federer şi puştiul din Manacor, Rafael Nadal, îşi încep chiar pe 5 ianuarie lupta pentru fruntea clasamentului ATP, în primul turneu al anului următor, desfăşurat la Doha.

Speranţe româneşti

Dacă în tenisul masculin putem menţiona în 2008 doar o poziţie 50, onorabilă, obţinută la finalul anului, fără „strălucire”, de Victor Hănescu, „sexul frumos” ne oferă iluzii pentru un viitor la vîrf. La 18 ani, Sorana Cirstea şi-a desenat o carieră promiţătoare în faţa sa. Jucătoarea născută în Tîrgovişte a urcat pînă pe locul 37 în circuitul WTA, într-un an 2008 în care a obţinut la Tashkent şi primul titlu din carieră. Zece locuri mai jos o regăsim pe Monica Niculescu, care anul acesta a făcut un salt de 105 lungimi în clasamentul mondial. Atît Sorana, cît şi Monica sînt pe un drum ascendent care va continua, cu siguranţă, şi în 2009, un drum pe care sperăm să o regăsim şi pe Raluca Olaru. Pînă atunci avem însă alegeri pentru preşedinţia Federaţiei Române de Tenis, care vor avea loc pe 11 decembrie. Candidează Dumitru Haradau, Ruxandra Dragomir şi Florin Segărceanu.

Citeste mai multe!