Super-Benni

0
90

Continentul african nu înseamnă doar Eto’o, Drogba sau Essien. Benni McCarthy este poate cel mai experimentat jucător african în activitate. Aproape de 30 de ani, produsul şcolii Ajax este unul dintre golgheterii primei ligi engleze.

Benni McCarthy a fost remarcat de scouterii lui Ajax în partidele echipei Seven Stars Capetown, unde marcase 37 de goluri în 29 de jocuri. Olanda i-a priit lui McCarthy. În primul lui sezon a înscris de nouă ori şi a cîştigat campionatul cu gruparea din Amsterdam. După încă un an, a fost vîndut la Celta Vigo, unde avea să înceapă un război psihologic cu Victor Fernandez. Timp de două sezoane, acesta l-a ţinut mai mult pe banca de rezerve, iar McCarthy a fost împrumutat la FC Porto, echipă unde avea să cunoască faima adevărată. Benni a cîştigat titlul de golgheter al Portugaliei, cu 20 de goluri înscrie în 23 de partide. După un an extraordinar, el s-a întors la Celta Vigo. Din nou Victor Fernandez, din nou banca de rezerve. Porto l-a vîndut însă pe Helder Postiga şi astfel a obţinut banii pentru transferul definitiv al lui McCarthy. În sezonul 2003-2004, McCarthy a înscris ambele goluri ale formaţiei sale în partida cu Manchester United, echipă pe care o elimina în optimi. Cu un stil pragmatic, dar eficient, echipa lui Mourinho a cîştigat Liga Campionilor după o finală în faţa lui AS Monaco.

Călăul lui Arsenal

Mourinho a plecat la Chelsea, iar locul său a fost luat de acelaşi Victor Fernandez. Coincidenţă sau nu, mutarea nu l-a mulţumit pe Benni, care ar fi preferat să pună punct carierei de fotbalist. Oficialii portughezi i-au acordat însă transferul şi Benni s-a mutat în campionatul unde visa să joace de mic: Premiership. A debutat cu o înfrîngere, 0-3 în faţa lui Portsmouth, dar şi-a găsit cadenţa pe parcursul sezonului. Sud-africanul a înscris 12 goluri în 29 de etape, dar cele mai importante reuşite ale sale au venit în Cupa UEFA şi Cupa Angliei. În faţa austriecilor de la Salzburg, Benni a înscris unul dintre cele mai spectaculoase goluri ale competiţiei. După un 0-0 în optimile Cupei Angliei, Blackburn şi Arsenal au rejucat meciul. Rovers s-au impus cu 1-0 printr-o execuţie de efect a africanului: trasor în vinclu de la 16 m.

Continuarea in SportMagazin powered by Kicker de luni, 12 martie 2007

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here