Stoicikov, antrenorul nuclear

Fostul star al Barcelonei, Hristo Stoicikov, îşi va încerca norocul în sezonul viitor la formaţia iraniană abu Moslem, după ce experienţele pe banca Bulgariei şi a Celtei Vigo s-au încheiat nefericit

Potrivit oficialilor clubului din Mashhad, „Balonul de Aur” din 1994 va semna în această săptămână un contract pe două sezoane cu gruparea iraniană. „Am negociat cu Hristo în Emiratele Arabe Unite şi suntem încântaţi că a acceptat să o antreneze pe Abu Moslem sezonul viitor în Liga Profesionistă din Iran. Înţelegerea se întinde pe o durată de doi ani iar Stoicikov va avea un secund din Bulgaria”, a dezvăluit managerul general Hossein Ghasemi.

Supranumit şi „Perla Neagră”, clubul Abu Moslem a fost fondat în 1970 şi evoluează pe un stadion de 35.000 de locuri. Noua echipă a lui Stoicikov a terminat actualul campionat pe locul 15 (din 18), fiind la un pas să intre în play-off-ul pentru evitarea retrogradării. Conform presei locale, pe lista iranienilor s-a mai aflat şi tehnicianul francez Jean Tigana.

Jucător mare, manager mediocru

„Prietenul românilor”, după propria-i mărturisire, Stoicikov (43 ani) este personificarea butadei care spune că un jucător mare este de regulă un antrenor mediocru. După ce a fost premiat cu Gheata de Aur în 1989, pe când evolua la ŢSKA Sofia, a fost cumpărat de Barcelona. Pe „Camp Nou” a luat cinci titluri ale Spaniei, Cupa Campionilor Europeni (1992) şi Cupa Cupelor (1997), şi a fost coleg cu Hagi şi Popescu. Apogeul carierei sale s-a consemnat în 1994, când, după o Cupă Mondială de excepţie, a cucerit Balonul de Aur. Ulterior a mai jucat în Arabia Saudită şi SUA. Ca antrenor, a avut o experienţă puţin notabilă pe banca naţionalei Bulgariei, după care a trecut la Celta Vigo, reuşind să le paveze lui Gabi Tamaş şi colegilor săi drumul spre retrogradare, în 2006-2007.