STEAUA – GALATASARAY/ Pregatiti de artificii

După 2-2 în tur, la istanbul, cu Galata, Steaua este la un pas de a-şi egala performanţa din anii 90, califi carea pentru a treia oară în grupele Ligii Campionilor. Miercuri însă, în faţa unor turci disperaţi să învingă, trupa lui Lăcătuş trebuie să termine ceea ce a început pe „Ali Sami Yen”

La o judecată sumară, „roş-albaştrii” au toate avantajele de partea lor. Un rezultant califi cant în proporţie de 90 % (după Mircea Lucescu şi alţii), chiar şi prin tradiţie, şi susţinerea fanatică a 23.000 de fani care au stat ore în şir la coadă, zilele trecute, pentru a-şi procura bilete la marele meci. Steaua joacă acasă, acolo unde nu ştie să piardă (sau, în orice caz, o face extrem de rar cu echipele de acelaşi calibru), şi are şi un deloc neglijabil ascendent psihologic. Nu doar asupra Galatei, ci şi asupra turcilor în general, întrucît, se ştie, cînd otomanii au vizitat Ghencea, plasa oaspeţilor a avut în majoritatea cazurilor nevoie de reparaţii. Aşa în 1989, 4-0 la Bucureşti, chiar cu adversarii din această săptămînă, şi tot aşa în 2004, 1-0 cu Beşiktaş, singura excepţie fi ind remiza albă cu Fenerbahce, consemnată în 1997. Şi cum istoria se repetă…

Probleme „roş-albastre”

Am punctat auspiciile bune sub care se desfăşoară acest duel, dar trebuie să amintim şi minusurile. Deşi Steaua şi-a dorit să fi e scutită de ultima etapă, cu Gloria Bistriţa, pentru a se pregăti în linişte de Liga Campionilor, ca să-l parafrazăm pe Cristi Borcea, Liga nu a făcut favoruri, programîndu-i meci cu „vampirii” lui Sabău. Chiar şi în condiţiile menajării unor titulari, credem că Steaua avea alte planuri de weekend înaintea întîlnirii cruciale cu Galatasaray. O altă veste proastă a fost accidentarea lui Pawel Golanski, survenită miercurea trecută, sub culorile naţionalei Poloniei, în amicalul cu Ucraina. Fundaşul dreapta al Stelei a suferit o entorsă la genunchi şi va fi nevoit să ia loc în tribune în loc să se bată cu Nonda & Co. O durere de cap suplimentară pentru Marius Lăcătuş, care primise cu puţin timp înainte alte lovituri: accidentările lui Szekely, Mihăiţă Pleşan şi Dorin Goian (ultimul ar putea fi recuperat pînă la ora jocului). De asemenea, spaniolul Abel Gomez, abia integrat în lot, nu este pus la punct cu condiţia fi zică şi nu intră în calcule pentru retur.

Steaua are aşadar probleme de efectiv, cu care turcii sînt evident la curent, iar Michael Skibbe va ţine cu siguranţă cont de ele în alcătuirea echipei sale.

Galata, în creştere

În timp ce pentru Steaua etapa de campionat a fost un chin, pentru „Cim Bom” a fost o binecuvîntare, fiindcă turcii au început sezonul şi au avut astfel posibilitatea să îşi dezmorţească oasele, pe care le-am simţit destul de rigide în tur. Meciul cu Denizlispor din prima rundă, desfăşurat tot sîmbătă, a fost o repetiţie binevenită pentru încleştarea cu Steaua, dar Galata dăduse deja semne de trezire, cîştigînd şapte zile mai devreme Supercupa. Gurile de foc au fost atunci Harry Kewell şi Shabani Nonda. Dacă pe congolez l-am văzut de ce e capabil şi în tur, cel dintîi ne creează cele mai mari emoţii. Ştim ce îi poate pielea din perioada Liverpool!

Ofensiva, obligatorie

Pînă la urmă, consensul general este că orice probleme ar avea ea şi orice atuuri ar avea Galatasaray, Steaua, favorită indiscutabilă la califi care, trebuie să facă un joc ofensiv şi agresiv, să nu apere rezultatul, fi indcă o asemenea strategie i-ar putea fi fatală. „Steliştii trebuie să joace agresiv şi pînă la limita regulamentului, turcii nu trebuie lăsaţi să respire. Trebuie ca Steaua să facă presing din primul minut şi ar fi bine dacă ar marca un gol rapid”, a sunat sfatul lui Emeric Ienei pentru fostul său elev, Lăcătuş. Tot nea Imi a indicat corect şi un pericol mare pentru Zapata, e vorba de Arda Turan, care a avut momente cînd a zburdat, în tur. De modul în care vor fi blocaţi Turan, Kewell şi Nonda, ca şi de faza noastră de contraatac depinde soarta acestei califi cări, pentru că este clar că Galatasaray va forţa golul, lăsînd destule spaţii pentru Dayro şi ai lui. Să sperăm că miercuri artificiile vor lumina iar cerul Bucureştiului.

„Cangurul” Kewell, inamicul public nr. 1

Este cel mai celebru jucător din lotul lui Galatasaray şi vine în „Ghencea” pentru a le face zile fripte steliştilor. Aflaţi de ce se teme toată lumea de atacantul australian Harry Kewell

Născut acum 29 de ani la Sydney, Kewell se bucură la Antipozi de statutul lui Hagi sau Mutu la noi. A ajuns în Anglia în adolescenţă şi a fost legitimat după un trial de celebra Leeds United, în tricoul căreia a debutat la numai 17 ani, pentru ca în scurt timp să fi e convocat şi la naţionala „Socceroos”. În opt ani pe „Elland Road”, a devenit idolul suporterilor, marcînd 45 de goluri şi contribuind decisiv la parcursul excepţional al lui Leeds în cupele europene (semifinala Cupei UEFA chiar cu Galata lui Hagi şi Popescu, în 2000, respectiv semifi nala Ligii Campionilor în 2001). Posesorul unui stîng letal, Kewell a părăsit-o în 2003 pe Leeds, care intrase în declin, pentru Liverpool. Alături de „cormorani” a cîştigat Liga Campionilor după vestita fi nală de la Istanbul cu AC Milan, deşi s-a accidentat devreme în decursul jocului. Avea să fie începutul unui şir lung de afecţiuni, care i-au măcinat cariera pe „Anfield”.

Mutarea la Galatasaray, din vară, s-a dorit a fi un nou început, iar, sub ochii secundului stelist Massimo Pedrazzini, Kewell şi-a făcut un debut triumfal, cu un gol şi o pasă de gol în Supercupa de pe 17 august. „Galata are ceva în plus cu australianul în teren. Este un jucător tare periculos”, a avertizat secundul stelist. În traducere liberă, „cangurul” va fi inamicul public numărul 1 de miercuri, din Ghencea!

Stiri recente

Irina Begu, jucătoarea din România cel mai bine clasată

Irina Begu este pe locul 69 mondial, cu 941 de puncte, după o urcare de cinci poziţii, în...