Steaua – Dinamo: Revolutia rosie

FC Barcelona – 1899. Real Madrid – 1902. Glasgow Rangers – 1873. Celtic – 1888. Benfica Lisabona – 1904. FC Porto – 1893. River Plate – 1901. Boca Juniors – 1905. Opt echipe şi anii în care au fost înfiinţate. opt echipe care îşi dispută de mai bine de un secol cele mai mari derby-uri ale planetei. Perioada regimului comunist a rescris istoria României. Tancurile sovietice ne-au impus nu doar cum să trăim, ci şi cui să ne închinăm. Au dispărut de pe harta fotbalului românesc multe dintre echipele de tradiţie, locul lor fi ind luat de alte grupări. Unele apărute din dorinţa de a face performanţă. altele doar din ambiţia de a nu se abate de la linia trasată de Moscova. În ultima categorie intră fruntaşele ultimei jumătăţi de secol, Dinamo şi Steaua, echipele cu palmaresul cel mai bogat. Cluburile care se laudă cu cele mai mari performanţe pe plan extern. Timp de patru decenii, formaţiile miliţiei şi armatei au dominat Divizia a. La început cu timiditate. au fost şi ani în care provincia a profitat de refluxul celor doi granzi. Oradea, Aradul, Ploieştiul, Piteştiul şi Craiova sînt singurele oraşe care au cucerit titlul în ultimii 60 de ani, de la reluarea competiţiei interne după cel de-al Doilea război mondial. grupului format din ITA, IC Oradea, Flamura Roşie Arad, UTA, Petrolul, FC Argeş şi Universitatea Craiova i s-a alăturat Rapidul, acestea fiind echipele care au făcut opoziţie în perioada comunistă şi postcomunistă.

Steaua a dat tonul
Dinamo şi steaua au fost foarte grăbite să apară pe lista prim-divizionarelor. Trupa ministerului de interne s-a înscris în Divizia a în sezonul 1947-1948, atunci cînd Dinamo i-a luat locul Ciocanului Bucureşti. tot în vara lui ‘47, Carmen Bucureşti devenea Armata Bucureşti, care un an mai tîrziu se transforma în CSCA. Denumirea a fost purtată tot un an, după care, între 1949 şi 1961, echipa mapn-ului s-a numit CCA. Steaua a fost prima care a cucerit titlul, sub numele de CCA, în 1951. Patru ani mai tîrziu a venit şi rîndul lui Dinamo să-şi treacă în palmares primii lauri de campioană. Derby-urile erau, la acea vreme, nu doar între cele două. Marile meciuri erau considerate şi cele cu Petrolul, Rapid, Ştiinţa Timişoara sau cu Aradul.

Cupa Campionilor
UTA, în 1970, a fost ultima echipă care a dus titlul la mai mult de 248 de kilometri, cît măsoară distanţa dintre Bucureşti şi Craiova, Cetatea Banilor rămînînd centrul rezistenţei provinciei. sfîrşitul anilor ‘60 şi începutul anilor ‘70 a fost perioada cea mai grea a dominaţiei granzilor Dinamo şi Steaua. Între 1966 şi 1974, cele două cluburi nu au luat decît trei titluri. Şi-au revenit însă rapid, iar din anii ‘80 au declanşat o luptă nebună pentru supremaţie. a fost însă perioada în care fotbalul românesc a obţinut cele mai mari succese din istorie la nivelul echipelor de club. După ce Universitatea Craiova ajungea, în premieră, în semifi nalele Cupei UEFA, Dinamo a fost, în 1984, la un pas de fi nala Cupei Campionilor Europeni, pe care, însă, steaua nu o ratează doi ani mai tîrziu, cînd, la sevilla, cucereşte cel mai preţios trofeu al fotbalului de pe Bătrînul Continent.

Continuarea in SportMagazin powered by Kicker de luni 2 aprilie 2007

Stiri recente

Florentino Perez a fost reales preşedinte al clubului Real Madrid

Florentino Perez, singurul candidat, a fost reales în funcţia de preşedinte al clubului Real Madrid pentru un mandat care...