Steaua are din nou echipa de baschet!

La un moment dat, era clubul cu cele mai multe titluri de campioană naţională, jucase chiar şi o semifinală de Cupa Campionilor Europeni, apoi, pur şi simplu, a dispărut. Steaua Bucureşti încearcă acum să revină în prim-plan-ul baschetului românesc. Ambiţiile sînt pe măsura trecutului, adică uriaşe

21 de titluri de campioană, atît a strîns Steaua de-a lungul istoriei baschetbalistice a clubului. Ieşirea temporară din scenă a “militarilor” i-a ajutat pe rivalii de la Dinamo să ajungă la 22.

Deşi de cinci ani “cîinii” nu au mai cîştigat nici un trofeu, deocamdată nu au de ce să se teamă că le va fi egalat recordul. S-a reînfiinţat secţia de baschet la CSA Steaua, dar de aici şi pînă la titlu este cale lungă. Deocamdată, obiectivul “roş-albaştrilor” este promovarea.

În anul 1999, cînd echipa s-a desprins de clubul-mamă, speranţele erau mari. Se dorea o transformare după modelul grupărilor profesioniste NBA. Ambiţiile au fost uriaşe, însă rezultatele au lăsat de dorit. Nici două sezoane nu a rezistat BC Steaua. Planurile nu au coincis cu realitatea şi s-a întîmplat ceva ce nu cu mult timp în urmă părea de domeniul fantasticului, retragerea din campionat pe motive financiare.

Au urmat apoi cîţiva ani în care sponsorii erau din ce în ce mai rari iar situaţia clubului incertă. În 2001, steliştii au reuşit totuşi să promoveze pe prima scenă, însă lipsa fondurilor necesare marii performanţe s-a făcut din nou simţită, Steaua retrogradînd la loc, în eşalonul secund. Au mai urmat cîteva încercări timide de a reface gloria de altădată, dar şi acestea au eşuat în anonimatul Diviziei B. Urmarea nu putea fi decît una singură: desfiinţarea. Aceasta a venit în 2005.

Acum se încearcă o nouă soluţie, revenirea echipei în cadrul clubului. Manager a fost numit Anton Netolitzchi, cel care a făcut parte din echipa de aur a Stelei de la sfîrşitul anilor 70 pînă la începutul anilor 90. După trei ani, Steaua încearcă să pornească din nou la drum. Deocamdată, este în genunchi, iar cel desemnat de Neto să încerce să o înveţe din nou să meargă este Costel Cernat. Fostul mare jucător a preluat funcţia de antrenor principal şi va încerca să facă ceea ce a reuşit şi cu CS Otopeni în 2006, promovarea. De altfel, doi dintre jucătorii de acum ai Stelei au făcut parte din acea echipa cu care ilfovenii au urcat pe prima scenă la doar doi ani de la înfiinţare: Ionuţ Bîscoveanu şi Marian Minea. De asemenea, au fost aduşi şi Andrei Beaţu, Daniel Popescu şi Cătălin Vlaicu, toţi trei componenţi ai lotului Rapidului în sezonul anterior, echipă care se află acum într-o situaţie similară cu Steaua din 2002, adică în Divizia A, dar cu un lot foarte subţire şi cu un buget infim pentru rămînerea în eşalonul de elită.

Debutul în actualul sezon s-a petrecut sîmbătă, cînd, în Sala Regimentului de Gardă, elevii lui Cernat s-au impus fără probleme în meciul contra celor de la Baschet Time.

Stiri recente

CFR Cluj l-a achiziţionat Filippo Falco, mijlocaş ofensiv italian

Clubul CFR Cluj a anunţat, pe site-ul oficial, că a obţinut serviciile mijlocaşului ofensiv italian Filippo Falco. Crescut la academia...