SPECIAL / Steaua – Sevilla, la borna 23

Meciul de la Sevilla a fost duelul cu numarul 23 al Stelei cu gruparile spaniole în cupele europene. De razboaiele cu reprezentantele Primerei Division se leaga cea mai frumoasa performanta, nu doar din istoria ros-albastrilor, ci si a fotbalului românesc la nivelul echipelor de club. în urma cu 21 de ani, tot pe “Ramon Sanchez Pizjuan”, Steaua cucerea Cupa Campionilor Europeni, dupa o finala cu FC Barcelona.

Patru decenii de razboaie
în acest an se împlinesc patru decenii de la prima confruntare a Stelei cu echipele spaniole. Pe 30 noiembrie 1967, militarii întîlneau, în turul doi al Cupei Cupelor, pe CF Valencia. în prima mansa, disputata în Spania, cîstigatoarea Copei del Rey s-a impus cu 3-0 si a rezolvat practic problema calificarii. în retur, la Bucuresti, Steaua obtinea o victorie de palmares, 1-0. Patru ani mai tîrziu, “ros-albastrii” se razbuna pe una dintre cele mai reprezentative grupari ale fotbalului spaniol, FC Barcelona. Calificata tot în Cupa Cupelor, Steaua trece în primul tur de formatia malteza Hibernians (nici o legatura cu scotienii de la Hibernians). Surprinzator de greu, 0-0 în deplasare si 1-0 acasa! în turul doi, Steaua trece de Barcelona dupa doua victorii, 1-0 în Spania si 2-1 la Bucuresti, obtinînd astfel calificarea în sferturile de finala ale competitiei. Paraseste Cupa Cupelor neînvinsa, 1-1 acasa si 0-0 în Germania, cu Bayern Munchen.

“Ramon Sanchez Pizjuan”
Catalanii se revanseaza în fata Stelei dupa sase ani, în Cupa UEFA. Chiar în primul tur, Barcelona trece de “ros-albastri” cu scorul general de 8-2 (5-1, în Spania, si 3-1, la Bucuresti). De la acea dubla, din sezonul 1977-1978 al Cupei UEFA, cele doua nu s-au mai întîlnit. Mai mult, Steaua nu s-a mai aflat fata în fata cu nici o formatie spaniola pîna în seara de 7 mai 1986, cînd, la Sevilla, pe stadionul “Ramon Sanchez Pizjuan”, militarii îsi umileau angoasa ultimului deceniu si jumatate, FC Barcelona, în finala Cupei Campionilor Europeni. A fost cea mai mare izbînda a fotbalului românesc la nivel de club. Spania, Barcelona si Sevilla, cu al ei “Ramon Sanchez Pizjuan”, ramîn cele mai frumoase amintiri pentru Steaua.

UEFA Champions League

Urmatorul adversar “Made in España” al Stelei a fost Sporting Gijon, în turul doi al Cupei UEFA, editia 1991-1992. în prima mansa, desfasurata în Spania, a fost 2-2, iar în Ghencea, Steaua a învins cu 1-0. A fost eliminata în turul urmator de Genoa. în toamna anului 1996, Steaua juca pentru a treia oara consecutiv în grupele UEFA Champions League. S-a întîlnit de doua ori cu Atlètico Madrid, în mare forma la acea ora. La Madrid a fost 4-0 pentru gruparea patronata pe atunci de Jesus Gil y Gil, iar în Ghencea 1-1. Valencia a aparut din nou în fata Stelei în sezonul 1998-1999 al Cupei UEFA. Cu românii Adrian Ilie si Gabi Popescu în echipa, Valencia a învins în Ghencea cu 4-3, dupa un meci nebun. Pe “Mestalla”, spaniolii au batut cu 3-0! Pe 12 decembrie 2004, în grupele Cupei UEFA, Steaua merge pentru un joc în Tara Bascilor, de unde vine învinsa de Athletic Bilbao, 0-1.

Continuarea in Kicker Sportmagazin de luni, 19 februarie 2007

Stiri recente

Steaua şi Minaur Baia Mare şi-au aflat adversarele din optimile European Cup la handbal masculin

Steaua Bucureşti şi Minaur Baia Mare şi-au aflat, marţi, adversarele din optimile European Cup, după tragerea la sorţi de...