SPECIAL: Securitatea pe stadioane/ Stefan Brotac: “Cheia succesului: dialogul”

După recentul “episod” de pe stadionul “Valentin Stănescu” din Giuleşti, problema securităţii la meciul România – Rusia de miercuri se ridică peste media unui meci banal. Arena din Bulevardul Ghencea va fi populată, din nou, în acelaşi timp, de suporteri stelişti, dinamovişti, rapidişti şi nu numai

După necazul cu Norvegia, din preliminariile Campionatului European ediţia 2004, cînd nordicii ne-au învins cu 1-0 pe un teren-mocirlă în stadionul “Ghencea” (12 octombrie 2002), echipa naţională a plecat să joace pe alte arene. Pe fostul stadion “Naţional” din Bucureşti, pe “Dinamo”, la Craiova, la Timişoara, la Constanţa sau la Piatra-Neamţ. Dar nu numai din cauza gazonului, ci şi pentru că internaţionalii dinamovişti sau rapidişti erau înjuraţi în fieful Stelei.

La 7 octombrie 2006, după ce lucrurile s-au mai potolit în acest sens, “tricolorii” au jucat din nou în “Ghencea”, contra Belarusului, în preliminariile lui Euro 2008. Apoi, din nou “exil”. Acum, după aproape un an şi jumătate, elevii lui Victor Piţurcă revin pe terenul Stelei. Unde vor sosi iarăşi suporteri ai rivalelor din Capitală.

Incidentele de la partida Rapid – Steaua, de joia trecută, sînt prea recente pentru a le neglija, în perspectiva întîlnirii de miercuri. Prima condiţie pentru ca totul să decurgă fără probleme este ca firma de securitate angajată de FRF să găsească cea mai bună modalitate de a potoli eventualele spirite încinse.

“Cheia succesului: dialogul”

Ştefan Brotac, patronul firmei care va avea misiunea de a asigura miercuri securitatea, spune că secretul constă în dialogul permanent şi civilizat între oamenii de ordine şi spectatori

SportM: Cum comentaţi cele întîmplate joia trecută, în “Giuleşti”?
Ştefan Brotac: Dacă mă întrebaţi referitor la oamenii care asigurau securitatea, aş vrea să nu comentez, pentru că sînt colegi de-ai noştri şi nu e cazul. Dar dacă vorbim despre modul în care s-a hotărît încheierea partidei, pot să spun că sînt de acord cu decizia arbitrului.

SportM: Precedente au existat din partea spectatorilor şi cei cărora le convine tot aduc în discuţie alte exemple asemănătoare. Trebuia luată o decizie drastică mai demult?
Brotac: Cu siguranţă! Era nevoie de măsuri drastice, şi asta nu de ieri, de azi. Am intrat în Uniunea Europeană, dar parcă e şi mai rău, din punctul ăsta de vedere. Violenţele în fotbal tind spre extrem, în loc să ne civilizăm.

SportM: Dumneavoastră cum aţi putea contribui?
Brotac: Eu vă spun un lucru cert: nici o societate de pază nu va putea vreodată să civilizeze publicul de pe stadioane. Dar ce putem face este să încercăm să rezolvăm orice problemă ivită prin dialog. Asta este cheia: comunicarea. Relaţia dintre stewarzi şi spectatori trebuie să fi e bazată pe discuţii calme, civilizate. Atunci poate interveni jena din partea celor recalcitranţi, care nu ar trebui să ne mai perceapă ca pe nişte duşmani. Dacă stăm de vorbă, noi ştim ce vor ei, ei ştiu ce vrem noi şi totul se poate regla. De exemplu, aşa am reuşit la Dinamo, după ce unii fani de acolo au creat mari probleme şi în ţară, dar şi prin străinătate.

SportM: Este benefică măsura de a nu mai lăsa oameni de ordine sau jandarmi lîngă spectatori? Vă simţiţi încă priviţi cu ură de unii?
Brotac: E mai bine fără. Prezenţa noastră lîngă ei îi incită. Dar repet, cu dialog şi cu mult calm sperăm să ne perceapă altfel şi să avem relaţii bune, civilizate cu toţi suporterii.

           

Integral in numarul 103
(25-31 martie 2008)
Sport Magazin

Stiri recente

Gabriela Ruse s-a calificat în sferturile de finală la Rouen

Gabriela Ruse s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 250 de la Rouen. Ruse (26 de ani, 83...