SPECIAL / Micul Mozart

0
96

Sosit vara trecută la Arsenal, Tomas Rosicky a devenit în doar cîteva luni dirijorul echipei antrenate de Arsene Wenger şi, în plus, a moştenit banderola de căpitan a naţionalei Cehiei de la Pavel Nedved

Mijlocaşul “tunarilor” din Londra a fost ales de jurnaliştii din ţara sa natală cel mai bun fotbalist al anului 2006. Rosicky a primit 1.282 de voturi, în timp ce al doilea clasat, portarul Petr Cech, de la Chelsea, a adunat 1.204. Pe locul trei s-a clasat veteranul de la Juventus, Pavel Nedved, cu doar 902 voturi. Alegerea jurnaliştilor nu este una deloc surprinzătoare. După doar cîteva meciuri de acomodare în Premier League, cehul a devenit o piesă de bază în angrenajul echipei londoneze. Puţini anticipau o adaptare atît de rapidă la Arsenal, mai ales dacă aruncăm o privire asupra fizicului firav al mijlocaşului. Cu o înalţime de 1,78 de metri şi o greutate de doar 63 de kilograme, Rosicky era văzut de mulţi experţi o pradă uşoară pentru masivii fundaşi din Premier League, cunoscuţi pentru duritatea lor. Ca orice “vînat” însă, “Micul Mozart”, cum este alintat cehul de fanii săi, compensează lipsa forţei prin alte calităţi, precum viteza, tehnica desăvîrşită, devotamentul şi inteligenţa în joc.

Primul pas în Europa

Provenit dintr-o familie de sportivi, tatăl său fiind fost fotbalist în prima ligă din Cehia, iar mama sa o jucătoare profesionistă de tenis de masă, cariera lui Tomas şi a fratelui său mai mare, Jiri, a fost una predestinată. La vîrsta de opt ani, cehul a făcut primii săi paşi în fotbal la echipa de tineret a celei mai titrate grupări din ţara sa natală, Sparta Praga. Zece ani mai tîrziu, mijlocaşul debuta în prima echipă, reuşind să cucerească nu numai inimile suporterilor, ci şi titlul de campion. Laudele nu au întîrziat să apară. Fascinaţi de calităţile puştiului în vîrstă de doar 18 ani, jurnaliştii vedeau în Rosicky cel mai mare jucător al fotbalului ceh din toate timpurile. Astfel, desemnarea lui în 1999 drept talentul anului în Cehia nu a mai mirat pe nimeni. O dată cu faima pe plan intern au apărut şi primele oferte de la cluburile puternice din Europa. Prima formaţie interesată de ceh a fost chiar Arsenal, echipă la care a ajuns însă abia vara trecută. Sfătuit de tatăl său şi avertizat de exemplul fratelui său mai mare, care, plecat la 19 ani din Cehia, nu s-a putut adapta la Atletico Madrid, Tomas a rezistat pînă la vîrsta de 21 de ani tuturor tentaţiilor. A cedat în cele din urmă la începutul lui 2001, cînd a semnat un contract cu Borussia Dortmund. Suma de transfer a fost de 18 milioane de euro, bani care au însemnat atunci un record pentru un club din Bundesliga, Rosicky devenind totodată cel mai scump jucător ceh din toate timpurile. Doar jumătate de an mai tîrziu mijlocaşul cîştiga titlul de campion al Germaniei şi juca finala Cupei UEFA, pierdută de Borussia în faţa olandezilor de la Feyenoord Rotterdam.

De la Kompresory Praga la Arsenal

în cei cinci ani petrecuţi la Dortmund, Tomas Rosicky a devenit, împreună cu conaţionalul şi prietenul său, Jan Koller, unul dintre cei mai iubiţi şi mai apreciaţi fotbalişti. O dată cu apariţia problemelor financiare de la Borussia Dortmund, cei doi cehi au trebuit să fie “sacrificaţi”. Vara trecută, Koller a fost vîndut la AS Monaco. Transferul lui Rosicky a ţinut timp de cîteva săptămîni prima pagină a ziarelor de specialitate din întreaga Europă. Astăzi era la Real Madrid, mîine la Tottenham Hotspur, poimîine la Chelsea, răspoimîine la Atletico Madrid. Scopul era unul simplu. Clubul german, aflat în pragul falimentului, dorea ridicarea preţului ultimei sale nestemate. în cele din urmă, mijlocaşul a ajuns la Arsenal pentru suma de 10 milioane de euro. Omul care a început fotbalul la modesta Kompresory Praga joacă acum pe unul dintre cele mai frumoase stadioane ale planetei, “Emirates Stadium” din Londra, şi are un salariu de cinci milioane de euro pe sezon. Tomas Rosicky are în acest moment o carte de vizită impresionantă, deşi nu a împlinit decît 26 de ani. Trei campionate ale Cehiei cu Sparta Praga şi unul al Germaniei cu Borussia Dortmund. A participat cu naţionala ţării sale la două turnee finale ale Campionatului European, 2000 şi 2004, şi la unul mondial, 2006. Titlul de cel mai bun fotbalist al Cehiei în 2006 este al treilea din cariera sa, după cele din 2001 şi 2002. A jucat pentru prima reprezentativă de 61 de ori şi a înscris de 17 ori.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here