SPECIAL Marius Niculae / S-a intors Sageata

0
126

Marius Niculae a revenit în fotbalul mare, după ce a semnat cu FSV Mainz, echipă care luptă pentru evitarea retrogradării într-unul  dintre cele mai puternice campionate din lume. Ajuns în Bundesliga, după ce a jucat în Portugalia şi Belgia, Niculae vorbeşte în exclusivitate în SportMagazin powered by kicker despre obiectivele sale, echipa naţională, dar şi despre şansele fostei sale echipe, Dinamo, în dubla manşă cu Benfica

Marius Niculae a început fotbalul la juniorii lui Dinamo, după ce a practicat o perioadă judo. Ajutat de un fizic impunător, Niculae a debutat în divzia A la vîrsta de 15 ani şi 6 luni într-un meci Dinamo – Farul. Uşor-uşor s-a impus şi a devenit titular, chiar dacă la “alb-roşii” evoluau atacanţi precum Mutu, Mihalcea sau Vlădoiu. După cinci ani, în care a cîştigat un titlu şi două Cupe ale României, a fost cumpărat de Sporting Lisabona, echipă antrenată de Ladislau Bölöni. în primul an în Portugalia a reuşit eventul, dar accidentările nu l-au ocolit.

“Steaua nu avea şanse cu noi”

După patru sezoane la Sporting, “Săgeată”, cum este poreclit atacantul, şi-a încercat norocul în Belgia. A semnat cu Standard Liège şi avut un an bun. A jucat 27 de meciuri şi a marcat cinci goluri. “Trebuie să ţinem cont că am jucat mijlocaş, un post cu care nu m-am întîlnit niciodată, aşa că nu e chiar rău procentajul”, glumeşte Marius. Cu Standard a ieşit vicecampion, dar la finalul sezonului a hotărît să lase Belgia. “în vară am plecat împreună cu nouă jucători de la Liège, iar acest lucru s-a văzut în preliminariile Ligii Campionilor. Dacă rămîneam toţi, Steaua nu avea nici o şansă cu noi, dar asta-i viaţa”, încheie Niculae capitolul belgian din viaţa sa.  

Ocazia Mainz

A urmat o perioadă de şapte luni de “stand-by”, în care a refuzat oferte de la Dinamo şi Poli Timişoara, pentru că îşi dorea să joace tot în străinătate. Aşa a ajuns, în luna decembrie, în Germania, la Mainz. “Am fost pe stadion la un meci cu Bayern Munchen şi am rămas impresionat. Era 4-0 pentru Bayern, dar nici un fan din cei 20.000 nu a plecat pînă la finalul meciului. Au stat şi şi-au încurajat echipa. Am aflat că au fost premiaţi cu trofeul fair-play şi s-au calificat în Cupa UEFA, datorită acestui criteriu”, povesteşte Niculae. Cu Mainz, “Săgeată” a semnat un contract pe şase luni cu opţiune de prelungire pentru următorii doi ani. “Dacă ne salvăm de la retrogradare, poate voi continua aici, pentru că e vorba totuşi de o echipă din Bundesliga, unul dintre cele mai tari campionate din lume. îmi place şi zona, iar oraşul este foarte liniştit. E aproape de Frankfurt, care nu mai are nevoie de nici o prezentare, şi de Wiesbaden, capitala landului Hessen”, încheie Marius Niculae povestea carierei sale.   

“în ultimul timp m-a ocolit norocul”

Reporter: Marius, cum te simţi în Bundesliga?
Marius Niculae: Ca în orice campionat foarte puternic. îmi place că toate meciurile se dispută cu casa închisă, fie că jucăm acasă, fie că evoluăm în deplasare. De exemplu, la Frankfurt, la meciul cu Eintracht, au fost 52.000 de oameni pe stadion. Cînd vezi aşa ceva, joci altfel, pur şi simplu te motivează mult.

Reporter: Totuşi, vii după o pauză de şapte luni.
Niculae: Am stat deoparte pentru că mi-am dorit foarte mult să evoluez într-un campionat puternic. Am luat în calcul şi oferta de la Dinamo şi mă gîndeam serios să revin dacă nu mi-aş fi găsit o echipă bună. Dar a apărut scandalul cu Ganea şi nu am vrut să fac atmosferă. Acum nu au nevoie de mine, sînt campioni. Nu au cum să piardă titlul.   

Reporter: Ai jucat la Dinamo, Sporting, Standard Liège, formaţii care se luptă pentru titlu, iar acum obiectivul tău este să te salvezi de la retrogradare. E un pas înapoi?
Niculae: Poate, dar mă încîntă că joc în Bundesliga. într-adevăr, Mainz e o echipă mică, nimeni nu ne dă şanse să rămînem în Bundesliga. Lupta se duce pînă la capăt, şi cel mai important este că noi credem că nu vom retrograda. în plus, în ultima etapă jucăm cu Bayern, pe “Alianz Arena”, şi va fi ceva senzaţional. Sper să nu aibe nevoie de puncte atunci sau noi să fim deja salvaţi. Mi-aş dori mult să marchez într-un asemenea meci. Asta mi-a plăcut întotdeauna, să înscriu în derby-uri.

Continuarea in Kicker SportMagazin de luni, 12 februarie 2007 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here